ГЕРБ предлагат за подуправител на НЗОК човек, близък до президента

Проф. Момчил Мавров последно беше началник на кабинета на служебния здравен министър

Проф. Момчил Мавров е единствената кандидатура на ГЕРБ за подуправител на НЗОК
Проф. Момчил Мавров е единствената кандидатура на ГЕРБ за подуправител на НЗОК
Проф. Момчил Мавров е единствената кандидатура на ГЕРБ за подуправител на НЗОК    ©  zdrave.net
Проф. Момчил Мавров е единствената кандидатура на ГЕРБ за подуправител на НЗОК    ©  zdrave.net
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ГЕРБ пак излъчиха само един кандидат за подуправител на здравната каса.
  • Това е проф. Момчил Мавров, член на последното служебно правителство на Румен Радев.
  • Депутат от ПП-ДБ съобщи, че ще пита ДАНС за механизма, по който по времето на Мавров са давани разрешителни на нови болници и отделения.

Митичната "дълга кадрова скамейка" на ГЕРБ най-често рязко окъсява и се оказва празна, когато дойде ред да се предлагат кадри за различни институции. Тази година такъв е случаят с кандидатите на партията за управител и подуправител на здравната каса. Те не са точно партийни кадри, а хора с дълга биография в здравния сектор, формирана основно по времето на трите правителства на Бойко Борисов и със спорен бекграунд.

Става дума за предложената през лятото и после оттеглена в деня на гласуването й за управител на касата Иванка Динева, а сега и за номинацията на проф. Момчил Мавров за подуправител. Той е издигнат във вторник (13 ноември) от група депутати начело с бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов, член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия.

Момчил Мавров е юрист, дългогодишен зам.-директор при управлението на ГЕРБ на най-голямата държавна болница "Св. Георги" - Пловдив. При последното служебно правителство на Румен Радев Мавров беше началник на кабинета на здравния министър д-р Асен Меджидиев. Според източници от бранша той е бил човекът, който на практика е управлявал с устни заповеди обществените поръчки, даването на лицензи на нови болници и отделения и цялостната политика на ведомството. Служебния министър Меджидиев го назначи и за председател на надзора на здравната каса.

Колко е важно да си подуправител

След като през лятото ГЕРБ претърпяха фиаско с кандидатурата за управител на здравната каса и поста зае кадър, номиниран от ПП-ДБ, от партията на Борисов инициираха промени в Закона за здравното осигуряване и с тях конституираха фигурата на подуправител на НЗОК. Той също, както и управителят, се избира от парламента и има почти сходни функции с началника си. В рамките на "сглобката" този пост бе договорен за ГЕРБ.

Номинацията на Мавров се случи точно в момента, в който "Нова тв" излъчи репортаж на Вероника Димитрова , в който се твърди, че в "Св. Георги" отново се правят фиктивни хоспитализации на хора, които не са лежали в болницата и е била е допусната грешка, оставила човек без зрение. Миналата година bTV съобщи, че такива са правени в клиниката по кардиохиругия. От разследването на прокуратурата и до ден днешен няма резултат.

Платените отношения на болницата с медиите

За репортажа на "Нова" сега от "Св. Георги" съобщават пред пловдивския в. "Марица", че "пациентите излагат свои лични възприятия и мнения". Това е пореден случай, в който болницата пуска платени съобщения до всички пловдивски медии като отговор на неблагоприятни новини за нея. В края на миналата година например болницата пусна пак до тях дълго съобщение като оправдание след текст на "Капитал", че името й е цитирано в доклад, който посочва, че болницата е купувала неразрешени лекарства на много високи цени. В текста бе посочено и че Момчил Мавров е бил заместник-директор на болницата по времето на тези покупки, а авторът на доклада е бил уволнен веднага след като го е предал на служебния здравен министър. Източници от МЗ съобщиха тогава, че в качеството си на началник на кабинета на служебния министър Мавров е провел шумно разследване във ведомството откъде редакцията разполага с доклада, цитиран в статията.

Защо "Свети Георги" е (най)-важна болница

Университетската болница "Св. Георги" е на практика най-голямата и с най-високи приходи болница в България, с над 1500 легла. Към деветмесечието на тази година тя има приходи от 193.7 млн. лв., задължения от 54.5 млн. лв. и просрочия от 850 хиляди лева.

Като най-голяма болница тя е и най-големият възложител на обществени поръчки в здравния сектор за абсолютно всички лекарства, консумативи, импланти, апаратура, ток и т.н., които ползва, както и за строителство и ремонти. Нейният директор - проф. Карен Джамбазов, заема поста през почти цялото управление на ГЕРБ - от 2010 г. насам. Факт е, че той наистина вдигна на крака задлъжнялото лечебно заведение след ерата на БСП активиста Илия Баташки.

През последните десет години именно Момчил Мавров, който е юрист, а също и магистър по финанси и здравен мениджмънт, като зам.-директор е съгласувал всичките договори на болницата за възлагане на поръчки, както и сключените договори с персонала и партньорите на болницата.

Кой е проф. Мавров

Преди да заеме поста в политиката, Мавров е управител или съдружник в десетина фирми за търговия, юридически услуги, добив на земеделска продукция и др., чиито дялове след това прехвърля, основно на съпругата си. Член е на управата на фондации, футболен клуб и ловно-рибарски клуб.

По времето на ковид пандемията, когато Делян Пеевски даряваше апаратура на болниците в София, най-големият дарител на университетска болница "Св. Георги" беше почетният консул на Русия у нас Георги Гергов. Мавров фигурира на снимки с Гергов, на които приема даренията. Заедно с дарителя Гергов Мавров - вече като началник на кабинета на здравния министър, участва и в първата копка на новата педиатрична клиника на "Св. Георги", за която директорът проф. Карен Джамбазов благодари многократно за финансирането, отпуснато от ГЕРБ и след това допълнено от служебното правителство на Румен Радев.

Според източници на "Капитал" през Мавров са минавали за преглед всички основни документи, излъчвани от здравното министерство тогава.

По време на служебния кабинет на Гълъб Донев лекарският съюз поиска оставките на управителя на НЗОК Петков Салчев и на председателя на надзора - зам. здравния министър д-р Александър Златанов. И ги получи. Парламентът отстрани Салчев, а д-р Меджидиев оттегли Златанов от надзора и назначи на негово място Момчил Мавров. През това време специално болниците нямаха никакви проблеми с управлението на НЗОК, тъй като приемаха Мавров за един от тях, запознат с управлението, бюджетите и проблемите им.

След края на мандата си като началник на кабинета, Мавров се върна в Пловдив като главен секретар на Медицинския университет. Новият ректор на МУ - Пловдив, проф. Ангел Учиков споделя визията, че както във Варна, Медицинският университет - Пловдив, трябва да стане собственик на държавната университетска болница, да покрие дълговете й и да управлява и учебната, и лечебната дейност в един общ мощен (и доста неконтролируем) конгломерат.

Какво мислят политическите партии

Източник на "Капитал" от ПП-ДБ, пожелал анонимност, съобщи, че ще изпрати въпрос до ДАНС дали е вярно, че са провеждали разследване в здравното министерство по разписаните от Мавров разрешителни за нови дейности на болниците и нови болници. От 2019 г. досега Министерският съвет е одобрил отварянето на шест нови болници, а здравните министри оттогава са разрешили нови медицински дейности в 130 съществуващи болници, включително и отварянето на техни структури на адрес в друг град. Колко точно от тях са одобрени по времето на последния служебен кабинет, не е ясно.

Когато сегашният управител на НЗОК Станимир Михайлов беше предложен от ПП-ДБ за поста през лятото, проф. Костадин Ангелов (от ГЕРБ) поиска и получи само за един ден от ДАНС информация, че Михайлов не им е изпратил документи за фирмата си. Сега предстои да се види дали агенцията ще работи в същите темпове.

Вносителите на кандидатурата от ГЕРБ пишат в мотивите си, че "проф. Момчил Мавров е изтъкнат експерт в областта на общественото здраве, в т.ч. по въпросите на административното право и административния процес, и на правното регулиране в здравеопазването. Участник и лектор в множество публични форуми по различни въпроси и проблеми в сектор "Здравеопазване". Автор е на 75 научни публикации, които включват 1 дисертационен труд, 4 монографии, 1 учебник и 69 научни статии и доклади, в областта на административното и медицинското право". Вносителите допълват като качества на Мавров, че е участвал в преговорите, свързани с подписването на националните рамкови договори, в обсъждането и подготовката на редица нормативни актове и законодателни инициативи, в междуведомствени съвети и срещи.

"Проф. Момчил Мавров е доказал високите си нравствени и професионални качества в работата си по реализирането на правата на пациенти, лекари и медицински специалисти и за повишаване на административния капацитет в сектор "Здравеопазване", твърдят проф. Костадин Ангелов, доц. Лъчезар Иванов, Валери Лачовски и още трима депутати от ГЕРБ-СДС.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw
    • + 2

    Класика от ГЕРБ!

    Нередност?
Нов коментар