Прокуратурата се отказа от случая Nexo

Държавното обвинение не е открила извършено престъпление след цяла година разследвания и експертизи

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Прокуратурата е прекратила досъдебното производство срещу основателите и директори в криптобанката Nexo. Случаят започна в самото начало на годината с акция на държавното обвинение и ГДБОП, като бяха привлечени четирима обвиняеми - основателите Антони Тренчев и Коста Кънчев, както и директорите Калин Методиев и Траян Николов. Обвинението към тях беше, че са управлявали организирана престъпна група (ОПГ) с користна цел, компютърни престъпления, данъчни измами и банкова дейност без лиценз.

Сега прокуратурата се отказва от всички свои твърдения. Според наблюдаващите прокурори няма извършени престъпления, а освен това държавното обвинение е стигнало и до заключението, че в България криптовалутите са нерегулиран актив, а в Европейския съюз (ЕС) не се приемат за парично средство или ценна книга.

"Логичен край - разследването срещу Nexo приключи. Престъпления няма. Изненада също. В истински правова държава такава акция нямаше да е възможна изначално", коментира във Facebook Антони Тренчев, съосновател на Nexo.

Последният провал на Гешев(feat.Сарафов)

Прокуратурата и ГДБОП започнаха операцията срещу Nexo на 12 януари, а близо седмица по-късно станаха ясни и четиримата обвиняеми. Впоследствие случаят бързо стана част от политическата плетеница и говорилня, след като стана ясно, че служители на компанията са дарявали пари на "Демократична България", а представители на Nexo са участвали в официални срещи с министри от "Продължаваме промяната". Подтекстът бе, че ако Nexo са престъпници, всичко, свързано с компанията, също е престъпна дейност и конспирация. Стигна се дори до обвинение, че Асен Василев е искал да даде на Nexo достъп до "финансовата система на България", без да е ясно какво въобще означава това.

Въпреки че това е поредното разследване на прокуратурата от времето на Иван Гешев, прекратено от служебния му наследник Борислав Сарафов, самият Сарафов беше основен глас срещу Nexo в началото на годината. Тогава той бе заместник на Гешев и началник на Националната следствена служба (НСС), с роля да обяснява обвиненията в пране на пари и прескачане на санкции от страна на Nexo. Изнесените от прокуратурата доказателства бяха бързо оборени от самата компания, а сега и самият Сарафов индиректно се отрича от тях.

Nexo бе и последната акция на Гешев, преди ГЕРБ и ДПС да се откажат от него и в крайна сметка да го свалят от поста му.

От самото начало на разследването личеше, че прокуратурата има проблем. Самата Nexo няма дейност в България, има само офис за софтуерна разработка и административни дейности. Затова прокуратурата държеше, че има международни партньори, т.е. други държави, които помагат на разследването. Обвиненията например бяха за престъпления на територията на четири държави - България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови, където са основните дружества на Nexo. Но "международните партньори", по думите на Иван Гешев, изглежда така и не са се появили.

Междувременно, малко след акцията в София, Nexo се споразумя с властите в САЩ, където имаше специфично обвинение срещу нея за предлагане на ценни книжа без лиценз. В резултат от споразумението тя плати 46.5 млн. долара глоби и излезе напълно от САЩ. Срещу Nexo има и други дела, но те са граждански, между компанията и потребители.