Случаят Nexo: Криптопрокурори срещу криптобанки

Случаят с криптокомпанията се раздели на две: българският политически сюжет и паралелната реалност в чужбина, където Nexo продължава да работи

Случаят Nexo: Криптопрокурори срещу криптобанки
   ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Случаят с криптокомпанията се раздели на две: българските скандали и паралелната реалност в чужбина.
  • Част от обвиненията на прокуратурата вършат работа за вътрешна употреба и са за действия, които още не са били извършени.
  • Самата компания продължава да работи, а ръстът на целия крипто пазар смекчи значително удара.

"Продължаваме да спим спокойно! Nexo to the Moon!", пише във вътрешния чат на Nexo директорът връзка с клиенти Мариуш Винярчек часове след като българската прокуратура, ДАНС и Националната следствена служба (НСлС) са започнали да претърсват офисите на криптокомпанията в София, както и домовете на основатели и директори. Винярчек разказва още на колегите си за какво, по негови думи, са го питали ДАНС и "две девойки от прокуратурата": къде са им клавиатурите, какви са "тия копчета по бюрата" и защо има толкова храна в офиса. "Смятах, че накрая някой ще изскочи и ще каже: Усмихни се, това е скрита камера!"

Скрита камера обаче няма, а след като на другия ден четирима души от компанията, сред които и съсобствениците Антони Тренчев и Коста Кънчев са обвинени в организирана престъпна група (ОПГ) с цел пране на пари, банкова дейност без лиценз, финансови престъпления и компютърни измами, идеята за спокоен сън също остава мираж.

Оттам нататък историята се разделя на две. В България, където услугите на платформата Nexo не се предлагат, се разразява буря, предимно политическа, заради дарения на служители на компанията към "Демократична България". Беше намесена и "Продължаваме промяната". Започна и лов на вещици и задействане на цялата пропагандна машина на ГЕРБ и ДПС по темата.

Извън България обаче се развива друга сюжетна линия. Там, където Nexo действително оперира като бизнес, компанията продължава да съществува в паралелна реалност. Международните и криптомедии обръщат внимание само на претърсването на офисите, но след това темата бързо умира, а обвиненията в организирана престъпна група не пробиват. По-голямо внимание се отделя на историята, че Nexo съди Кайманите заради отказан лиценз като оператор на виртуални валути.

Седмица след акцията в София: Споразумение за 45 млн. долара в САЩ

След редакционното приключване на вестника Nexo отчете и още една точка в дискредитирането на българското обвинение. В полунощ на 19 срещу 20 януари от компанията съобщиха за постигнато споразумение в САЩ както с щатските и федералните регулатори, така и с прокуратурата на Ню Йорк. Паралелно новината беше обявена и от главния прокурор на Ню Йорк. и американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Оттам става ясно, че Nexo се е съгласила да плати на регулатора и отделните щати в САЩ 46.5 млн. долара. Същевременно криптокомпанията ще продължи с обявения си план да се оттегли от американския пазар, като получава забрана да предлага ценни книжа в Ню Йорк за пет години.

За Nexo споразумението е важно по няколко линии. От една страна, дни след шумната акция в България, то демонстрира, че действията тук не са инспирирани от искане от САЩ, която на този етап се отказва да търси отговорност от компанията. Също така обвиненията на SEC са само по отношение на нелицензираното предлагане на депозитния продукт на Nexo и не включват нищо от далеч по-сериозните твърдения за пране на пари, данъчни престъпления и съмнителни преводи, заобикалящи санкции. Не се споменава нищо за измама, ощетени клиенти, пазарна манипулация или други от публично витаещите съмнения около практиките и финансовото състояние на Nexo. Освен това сделката не предвида и компанията да признае вина.

"Нескопосаните внушения за "международен" елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни "Ен Ди Ес" ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на "евроатлантически партньори", са разобличени от неопровержими факти. [...]Въпреки това, организаторите постигнаха немалко от своите политически цели", казва в съобщението съоснователя на Nexo Антони Тренчев, като препотвърди намерението да се търси отговорност за претърпени вреди от "всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес".

За повече по темата, четете тук.

Самата Nexo продължава да функционира. Обяснението на компанията е, че българската прокуратура и държава са корумпирани, а обвиненията - скалъпени. И понеже първите две твърдения са верни, те карат и третото да изглежда правдоподобно. Всъщност обаче това са фактори, независими един от друг - прокуратурата може и да бъде корумпирана, и да има аргументи. Обвиненията и показаното от прокуратурата досега, заедно с информация на "Капитал", сочат, че разследването не е българска солова акция. В операцията участват още британски и израелски служби за сигурност.

Според данните, които компанията публикува всеки ден чрез счетоводната фирма Armanino, нейните активи са намалели с около 25% за седмица, но само ако са измерени в биткойни - от 134 хил. биткойна преди акцията до 104 хил. долара в сряда. Изтичането обаче изглежда спряло, защото във вторник няма движение. Същевременно, измерени в долари, активите остават почти непроменени - около 2.2 млрд. долара. Причината: акцията на прокуратурата съвпадна със скок в цените на криптовалутите, породен от успокоителни новини за инфлацията.

Тези числа показват колко особен е бизнесът на Nexo всъщност. Преди по-малко от година компанията управляваше активи за 12 млрд. долара. Днес те са пет пъти по-малко. Дори измерен в крипто, сривът е значителен. Никоя банка не би могла да преживее подобен шок за толкова кратко време, но Nexo го прави. Това някак подкопава друга любима аналогия на близките до прокуратурата медии - че Nexo е горе-долу същия тип пирамида като OneCoin на Ружа Игнатова. Разликата няма как да е по очевидна: дори след удара на българските власти клиентите имат достъп до криптоактивите си и могат да ги продадат и да получат парите си.

Обвинения в бъдещо евентуално време

След съобщението на Иван Гешев, че прокуратурата "разследва уникален случай, не само в български, но и в световен мащаб" държавното обвинение оповести, че "са повдигнати обвинения срещу четирима души по случая Nexo".

Имената на четиримата обвиняеми не бяха съобщени, но беше намекнато неколкократно, че сред тях са действащите съоснователи на компанията Антони Тренчев и Коста Кънчев. От изказването на директора на Националната следствена служба (НСлС) и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов стана ясно, че и на четиримата e наложенa забрана за напускане на България, въпреки че двама са обявени за издирване, като има сведения, че може да не са в страната. По информация на "Капитал" от разследващите инициалите им са К.К., А.Т., Т.Н. и К.М.

"Капитал" потвърди, че освен Тренчев и Кънчев, на тях отговарят и двамата директори - Траян Николов и Калин Методиев. Като заподозрян за организатор на евентуалната "престъпна група" е посочен Коста Кънчев - той по документи е действителен собственик на българската "Ен Ди Ес", в която са съсредоточени практически всички около 600 служителя на Nexo След пресконференцията на прокуратурата в медиите беше съобщено, че сочените за извършители са заподозрени за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

И ако за лицата има яснота, какво точно са извършили е доста по трудно да се разбере от прокурорското постановление.

Предполагаемата ОПГ по данни на прокуратурата е действала от 2018 г. до 12 януари тази на територията на България, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Швейцария и Каймановите острови. Отново според прокуратурата сочените за обвиняеми са се "сдружили съгласувано и с користна цел" - да вършат в страната и чужбина престъпления.

Към момента единственото обвинение обаче е въпросното сдружаване с користна цел, която е да бъдат извършени определени престъпления. Това е специализиран наказателен състав сам по себе си и предвижда наказание от три до 10 години затвор. Твърдение, че престъпленията (които са били цел на групата) са извършени на този етап няма. По неофициални данни от прокуратурата бъдещата "поне половин година" няма да има обвинителен акт.

И въпреки че българските медии веднага свързаха компанията с "финансиране на тероризъм" подобно обвинение няма. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза само, че "клиент, който е ползвал платформата Nexo, е официално обявен за лице, което е финансирало терористични актове", заяви Милева. Обвинението подчерта, че работи с чужди партньорски служби по темата. По неофициална информация става дума за израелското Национално бюро за борба с финансирането на тероризма, както и британските служби.

Междувременно Британската агенция за борба с престъпността (National Crime Agency, NCA) потвърди, че помага на българското следствие. С уточнението, че не може да даде повече детайли и разпространението на такива може да се случва само от българските власти, говорител на NCA коментира на запитване на "Капитал": "Работим отблизо с българските власти, включително и Националната следствена служба (НСлС), за да се борим със сериозна и организирана престъпност. За да помогнем в това разследване, споделяме опит по отношение на начина на действие на групи, които се занимават с киберпрестъпност, предлагаме съвети и помощ при използването на инструменти и техники за прекратяване на този тип дейност. Киберпрестъпността надскача граници, затова международното сътрудничество е задължително."

Неотговорен въпрос остава дали помощта идва, защото е поискана от България или страната е поела вече започната инициатива, защото обвинените са български граждани и оперативният офис се намира в София.

Бизнес с проблеми или ОПГ с малко бизнес

Българската акция може да е най-острата срещу компанията, но със сигурност не е първата неприятност за компанията. През годините Nexo е имала много проблеми в различни страни, както и обвинения от инвеститори. Някои от тях са се превръщали в дела, други - не, но така или иначе името на компанията винаги е било разделящо. Някои потребители са не само клиенти, но и откровени фенове на компанията - или "нексонианци", както тя ги нарича. Други смятат, че компанията лъже за състоянието си и работи едновременно като банка, борса и хедж фонд. Заради оплетената ѝ структура, дейността през множество дружества в различни юрисдикции, както и заради липсата на консолидирани финансови отчети е трудно да се прецени със сигурност каквото и да е за финансовото и състояние и устойчивостта на бизнес модела ѝ.

Какво прави Nexo

Основната дейност на Nexo е разделена на две: компанията дава кредити и приема депозити. Кредитният продукт работи, като потребителят вкара крипто за обезпечение и изтегли срещу него пари в твърда валута - обичайно около 50% от стойността на обезпечението. Кредитът се връща с лихва. Ако докато е в обезпечение криптовалутата загуби голям процент от пазарната си цена, потребителят трябва да вкара още обезпечение. Ако обаче цената се вдигне, при изплащането на кредита клиентът може да се окаже на печалба дори и след плащането на лихва.

Депозитният продукт работи като клиентите вкарат крипто активи и съответно получават лихва докато те стоят заключени. Този продукт е и основната причина Nexo да има проблеми в САЩ. Някои елементи при депозитите будят съмнения, като например предлаганата лихва до 12% за стейбълкойни, чиято стойност е равна на долар, евро или паунд. Тези лихви имаха до някаква степен логично обяснение при постоянно растящия пазар на криптовалутите, но не и при сриващ се пазар. Допълнително, Nexo първоначално рекламира продуктите си като лихви директно върху долар например, но впоследствие, за да избегне регулаторно внимание, променя рекламата на USDx, която е представена като корпоративен стейбълкойн. Такива стейбълкойни обаче не могат да бъдат намерени качени за търговия на криптоборсите или в тракерите на крипто, а от компанията отказаха да отговорят на въпроси за тях върху кой блокчейн са например. Според един бивш служител на Nexo такива стейбълкойни не съществуват и когато клиент вкара долари, в приложението изписва USDx, но на практика дигитален актив няма.

Освен основния продукт, компанията има и борса, като има съмнения, че извлича доход и като залага къси и дълги позиции спрямо движението на пазара на криптовалути.

Прокуратурата явно е запозната, поне до някаква степен, дори с неофициалните обвинения срещу компанията. По време на пресконференцията ден след претърсването Борислав Сарафов спомена за "съмнения за пазарна манипулация". Такива съмнения действително има, но те са в нерегулираното крипто пространство и следователно не биха могли да бъдат преследвани като престъпления, още по-малко по българското законодателство. Тази на пръв поглед особена ситуация е съвсем нормална за сегашния етап от развитие на криптопазара - там на практика се извършват финансови операции без каквито и да било правила, за които да контролират държавни органи, и/или регулатори. Бързите и големи печалби идват с големи рискове от всякакъв характер и историята на Nexo (и на много от конкурентите ѝ) e пълна с доказателства за това.

С изключение на обвинението в извършването на банкова дейност без лиценз обаче, действията на българската прокуратура нямат припокриване със случващото се навън. Най-известното дело срещу компанията е заведено от прокуратурата в Ню Йорк през септември 2022 г., конкретно заради депозитния продукт на компанията и неспазването на забрана за работа от година по-рано.

Както "Капитал" писа тогава, по-интересното в случая бяха документите, пуснати от различните регулаторни органи - общо девет щата предприеха координирани действия срещу компанията. Те хвърлиха малка светлина върху финансите и бизнеса на компанията извън спекулациите и рекламните кампании. Най-важно е твърдението на регулаторите в Кентъки, които твърдят, че корпоративната криптовалута на Nexo, която се използва вътре в платформата, но и се търгува на някои борси, е 95% собственост на компанията и съответно нейната реална пазарна капитализация е 0 долара, а не 400 млн., каквато е в момента. Без тях, според регулатора, Nexo е в несъстоятелност.

Едноименният токен на компанията е и в основата на друго дело, от страна на трима ирландски предприемачи, които казват, че сметките им първо са били блокирани, а след това са били изнудени от Nexo да продадат токените си срещу 40% от цената им. Искът им, подаден в британски съд в края на 2022 г., но засягащ случай от 2021 г., е за поне 60 млн. долара. "Капитал" описа подробно случая през ноември.

Тези случаи са различни, защото се отнасят за конкретни транзакции и продукти на компанията. Българското обвинение, от друга страна, директно казва, че съоснователи и директори са се "сдружили" с цел да бъдат престъпна операция. В единия случай става дума за бизнес, който може да е нарушил закона. В другия случай става дума за престъпна група, която странично прави и бизнес.

Българските обвинения са различни, което не означава автоматично, че не са валидни. Също толкова валидни са съмненията дали подобно разследване е хапка за устата на българската прокуратура и следствие - и от правна, и от технологична гледна точка. И най-вече - дали истинските мотиви на прокуратурата за шумната част от акцията не е желанието да се удари по ДБ и ПП - двете партии, които най-активно работят за реформа в съдебната система и откровено искащи оставката на главния прокурор Иван Гешев. Предоставянето на презентация с избрани транзакции ден след претърсването на офисите предполага, че някой друг е свършил част от домашното на прокуратурата, която твърди, че работи по случая едва от септември.

Още по-несигурното бъдеще

Двете истории ще имат и два различни края. От бизнес гледна точка бъдещето на Nexo изглежда несигурно. Причината за това не е толкова прокурорската акция, която видимо не успява да събори компанията, въпреки че тя вкара елемент на непредвидимост и политически ъгъл с неясни ефекти. Според много наблюдатели на криптопазара бъдещето на Nexo бе несигурно и преди това, но обвинението в ОПГ добавя съвсем нов елемент на несигурност. Когато през миналата година конкурентите на компанията една по една започнаха да фалират, се появиха логичните въпроси дали същото няма да се случи и с базираната в България компания, предвид, че бизнес моделите са на практика едни и същи. Данните от регулатора в Кентъки допълнително засилиха тези съмнения, защото точно други две крипто компании, Celsius и FTX, фалираха до голяма степен заради залъгващата стойност на корпоративните си криптовалути.

Един пропуснат елемент по тази линия дойде седмица преди претърсването на офисите в София. След като през юли Nexo предложи да придобие компанията със сходна дейност Vauld, преговорите трябваше да продължат два месеца. Вместо това те продължиха почти половин година, за да може на 6 януари изпълнителният директор на Vauld Даршан Батия да откаже офертата. Причинатa: Nexo не е отговорила на въпросите за своите собствени финанси и конкретно на съмненията, че българската компания е във фактическа несъстоятелност.

Натискът върху Nexo от чисто бизнес гледна точка вече е двоен. Пазарът на криптовалути може и да скочи през последната седмица, но малко индикатори сочат, че възстановяването е трайно. И все пак този скок позволи на компанията да поеме въздух и да остане оперативна. Разбира се, големият фактор в случая е, че широката крипто сфера остава встрани от историята за организирана престъпна група. Ако изведнъж Антони Тренчев и Коста Кънчев се окажат издирвани на международно ниво, това би променило целия медиен пейзаж извън България.

Българският ъгъл е съвсем различен въпрос, защото е политически. При него има две възможности за развитие. Първият е, че историята, подобно на повечето скандали през последните години, няма да има дълъг живот. Когато се премахнат внушенията и свръх опростяванията за "компания за криптовалути", казусът е прекалено сложен за вечерните новини. Съществува и вариантът "TAD Group", която никога не бе официално обвинена в хакването на НАП, въпреки шума от прокуратурата. Или пък вариантът КТБ - безкрайно и оплетено в сложност съдебно дело срещу намиращи се в чужбина обвиняеми, което се точи с години при затихващ интерес.

Някакъв среден вариант е темата да остане поне няколко месеца и политическото да се смеси с бизнес и юридическата част. Досега Nexo беше компания, известна в България най-вече с рекламните си кампании. Сега в парламента ще има временна комисия за компанията, въпреки че 48-ото Народно събрание вероятно ще бъде разпуснато съвсем скоро. И в комисията, и в предстоящата предизборна кампания може да се очаква, че разказът няма да се промени особено - ако някой някога е говорил с обвиняем, неговата работа също не е чиста.

"Време е за промяна на наратива", пише съоснователят на Nexo Антони Тренчев на 10 януари като своя резолюция за новата година. Каквото и да е бъдещето на Nexo и обвинението срещу нея, едно е сигурно: резолюцията на Тренчев за 2023 г. е изпълнена. Наративът безспорно е променен.

По темата работи и Полина Паунова

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 2

    https://www.investor.bg/a/541-kriptopazar-i-digitalni-aktivi/367920-nexo-plashta-globa-ot-45-mln-dolarav-sasht-za-da-prekrati-razsledvaniyata-na-vlastite

    Ще се разберат с хамериканците май.
    Остават островитяните и нашите...

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 5

    Аферата Нексо взе все повече да заприличва на "аферата" с уж хакнатите пръскачки на парламента!

    Изнесените от българската прокуратура данни за пране на руски пари и финансиране на тероризъм през крипто портфейлите на Нексо /Nexo/ не намират потвърждение в публично известните санкционни списъци:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161305038081189
    Тези списъци съдържат адресите на конкретни сметки в различни криптовалути, към които и от които е забранено да се правят преводи. В нито един от тях няма преводи от или към Nexo след обявяването на санкциите.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 9
    • + 2

    На никого ли не правят впечатление няколко неща:
    1. Статийката е анонимка. Вероятно защото никой не е пожелал да омърля името си покрйя една - видимо - криптопирамида, разслезвана из белия свят;
    2. Статийката не цели сериозен анализ, а иска да карнавализира едно разследване (...за какво, по негови думи, са го питали ДАНС и "две девойки от прокуратурата": къде са им клавиатурите, какви са "тия копчета по бюрата" и защо има толкова храна в офиса...). от което е много реално да тръгнат и други разследвания към свързани лица;
    3. Асен В. в качеството си на вицепремиер и министър на финансите е преговарял с приятелите от NEXO за включване на криптото им в БОРИКА. В резултат е щяло да се допусне незабавно теглене на реални пари през българската платежна система от твърде информираните хора в Nexo, оставяйки криптозагубите за всички нас.

    Защо за това не се пише?
    Пирамиди, фараони...Стара песен на нов глас.

    Нередност?
  • 4
    yoanzapryanov avatar :-|
    Yoan Zapryanov
    • - 2
    • + 13

    До коментар [#3] от "D.r D":

    Здравейте,

    "Статийката" не само не е "анонимка", но даже можете да ме оцените и на външен вид.

    Нередност?
  • 5
    shok84 avatar :-P
    shok84
    • - 10
    • + 2

    На мен също тази статийка ми прилича по-скоро на адвокатстване в полза на Нексо,а не като реално представяне на ситуацията - още повече след днешните разкрития.Това да те изхвърлят от САЩ (а скоро най-вероятно и от други места)и да платиш глоба от 45млн.,а пойнта на всичко да е лошият Гешев ми се струва малко сектантско и с нищо по-различно от заключенията на "медиите на властта"

    Нередност?
  • 6
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 6
    • + 2

    До коментар [#4] от "Yoan Zapryanov":

    Добър ден и на вас.
    Празник е за очите ми, но къде пише любезното ви име, че въпреки положеното старание пак не го виждам?
    Както и да е - не е анонимка и оттеглям упреците си в тази част като неоснователни.
    По същество по-интересни са темите за карнавализирането/принизяването на разследването, което цели да внуши на публиката накакъв панаирджийски момент в разследването. При по-стриктната регулация в САЩ част от дейността на Nexo бе санкционирана и вероятно ще последват и определени забрани. Т.е. американската прокуратура в 8 щата може да разследва, а българската - не може.
    Защото си позволява да разследва дружеска на .... компания ли?
    го напишете, естествено.
    И за нагласите по време на дружеското на ... управление на ПП за вграждането на крипто пирамидата в платежната система на БГ ми е интересно да прочета мнението ви.

    PS Слагам многоточия, вместо названието на познатия ви кръг, защото винаги много старателно и безогледно ме трият, когато го напиша. Но вие си го знаете.
    Ако посмеете да

    Нередност?
  • 7
    yoanzapryanov avatar :-|
    Yoan Zapryanov
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#6] от "D.r D":

    И всички неща, описани от вас, сме ги отразили. Не мисля, че някой някъде казва, че българската прокуратура не може да разследва. Колкото до "дружеска компания" - отразявали сме всичко около нея през последните две години, със задълбочени разследвания, някои от които са вземали рекордно място в хартиените ни броеве (една от тях бе на 7 страници). Вчера Иван Гешев дори цитира някои от тези статии и описаните в тях дела или съмнения от инвеститори.

    С това смятам да приключа обясненията си - единственото ми намерение е да описвам случващото се чрез най-добрата възможна потвърдена информация, с която разполагам, от официални и неофициални източници. Там, където информацията не е потвърдена, е изрично написано.

    Поздрави!

    Нередност?
  • 8
    jbz56616995 avatar :-|
    jbz56616995
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "D.r D":

    Повярвай, на всички ни прави впечатление, че нищо не си прочела, и че нарочно наричаш статията “статийка”.

    При ГЕРБ/ДПС дори троловете за нищо не стават.

    Прокуратурата ни за жалост не става за нищо. Справка КТБ, Тад Груп, убийците на пътя (сина на Данчо Ментата, Семерджиев).

    Ти представяш ли си, ако продавачите в магазина за толкова некадърни също? Нямаше един хляб да успеят да продадат, хората щяха да измрат от глад.

    Нередност?
  • 9
    velian avatar :-|
    volarok
    • - 1

    С други думи, ако Нексо имаше издаден в България лиценз, досега да са ги опаткали, като КТБ и да са им взели бизнеса. Но тук прокуратурата удари на камък, защото на практика няма лиценз, който да бъде отнет, нито прокуратурата има начин да въздейства върху подобни виртуални транзакции с международен елемент, нито има някакъв реален бизнес, който да бъде заграбен, както това се случи с Цветан Василев, нито пък прокуратурата може да се справи с такъв сложен казус, както се посочва в статията. Ето защо, целият случай е бил най-вероятно, за да бъде изрекетирана компанията и да си заплатят за спокойствието.
    По-интересно е, че Гешев е бил поканен на молитвена закуска в САЩ, където най-вероятно ще му бъде поставен ребром въпроса: "Ще подпукаш ли най-накрая мафията, задкулисието и статуквото в България или ние ще подпукаме теб, както ние си знаем?..."

    Нередност?
Нов коментар