🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nexo ще плати 46.5 млн. долара глоби в споразумение със САЩ

Компанията е със забрана да предлага и продава ценни книжа в Ню Йорк поне пет години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания Nexo е стигнала до споразумение с американските власти по отношение на регулаторните си проблеми в страната. Без да признава вина, компанията ще плати общо 46.5 млн. долара глоби и ще бъде с петгодишна забрана да работи като оператор на ценни книжа в щата Ню Йорк. Самата Nexo потвърждава плановете си да напусне изцяло американския пазар, след като според федералния регулатор се е съгласила със забрана да предлага продуктите си в САЩ заради нарушение на закона за ценни книжа в страната.

Общата сума, която Nexo трябва да плати като глоба, е разделена на три: 22.5 млн. долара в споразумение с Комисията за борси и ценни книжа (SEC), 22.5 млн. долара глоби към всички 53 щати и територии на САЩ (по 424.528.30 на всяка), както и допълнителни 1.5 млн. долара в споразумение конкретно с прокуратурата в Ню Йорк, която имаше водеща роля в юридическите действия срещу компанията.

Така компанията слага край на най-известното международно дело срещу нея, заведено през септември 2022 г. от щата Ню Йорк. Самата Nexo приема споразумението за "историческо" и голяма победа за компанията. Макар и в по-малък размер, то прилича много на сходно споразумение в началото на миналата година между SEC и BlockFi, конкурент на Nexo, който впоследствие при криптосрива през пролетта на 2022 г. изпадна в несъстоятелност.

За Nexo споразумението е важно по няколко линии в светлината на показната акция седмица по-рано, след която прокуратурата повдигна обвинения на собствениците и директорите ѝ, че от 2018 г. насам са били организирана престъпна група (ОПГ) с цел пране на пари, банкова дейност без лиценз, финансови престъпления и компютърни измами. От една страна, то демонстрира, че действията тук не са инспирирани от искане от САЩ и намеците от прокуратурата за координация с чуждите органи не са толкова подплатени.

Също така претенциите на SEC и на Ню Йорк са само по отношение на нелицензираното предлагане на депозитния продукт на Nexo (който по преценка на SEC е ценна книга) и не включват нищо от далеч по-сериозните тукашни твърдения за пране на пари, данъчни престъпления и съмнителни преводи, заобикалящи санкции и обслужващи лица замесени с терористични организации. Не се споменава нищо за измама, ощетени клиенти, пазарна манипулация или други от публично витаещите съмнения около практиките и финансовото състояние на Nexo.

Един случай, две истории

"Спазването на публичните ни политики, тествани във времето, не е въпрос на избор. Там, където криптокомпаниите не следват правилата, ние ще следваме фактите и закона, за да ги държим отговорни. В този случай, наред с други действия, Nexo ще спре да предлага нерегистрирания си продукт на всички американски инвеститори", казва председателят на SEC Гари Генслър в прессъобщението на регулатора.

"Криптокомпаниите са сенчести и на тях не може да им се има доверие, но това не означава, че са имунизирани от отговорност", казва главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс в прессъобщението на институцията.

Тонът е значително по-различен в позициите на Nexo, която използва случая, за да покаже, че разследването срещу нея в САЩ, цитирано от българските власти, има административен, а не криминален характер. На 12 януари офисите на компанията в България бяха претърсени, а ден по-късно четирима души, сред които и съоснователите на компанията Антони Тренчев и Коста Кънчев, бяха обвинени в организирана престъпна група с користна цел. Целият сюжет бе широко използван и за политическа употреба в България.

"Нескопосаните внушения за "международен" елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни "Ен Ди Ес" ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на "евроатлантически партньори", са разобличени от неопровержими факти", казва Антони Тренчев в прессъобощението на компанията.

Българските власти обаче цитират помощ предимно от британската Агенция за борба с престъпността (NCA), която във вторник потвърди, че е помагала с разследването, но без да дава детайли по какъв начин, до каква степен и от кога.

Сбогом, Америка

Един от най-преките ефекти от споразумението е, че за Nexo американският пазар ще е затворен за обозримото бъдеще. След споразумението вече има и забрана да предлага ценни книжа в САЩ за пет години. Самата компания препотвърждава обявеното си решение още след повдигнатите през септември обвинения да излезе поетапно от САЩ, като то ще трябва да се ускори. Според споразумението Nexo трябва до 1 февруари да уведоми всичките си останали американски клиенти да изтеглят активите си от платформата ѝ до 1 април 2023 г. Тя ще трябва да държи отделно активите на американски инвеститори, като не ги заема, стейква и използва по друг начин. Компанията ще трябва да предприеме действия и да не допуска в бъдеще клиенти от САЩ, като ги верифицира, геоблокира и др.

Плюс за Nexo е, че плащането на глобата е разсрочено на четири вноски в рамките на година. Например конкретно за Ню Йорк веднага след подписването се дължат 641.5 хил. долара, а след това на три пъти по 427.7 хил. долара след 90, 180 и 270 дни. Вероятно и с другите щати споразумението е аналогично, което би означавало, че едва около 1/3 от сумата (или около 15.5 млн. долара) трябва да се набави незабавно. За глобата на SEC наприемр е предвидено първите 7.5 млн. долара да се платят до 14 дни.

Компанията заявява, че може да изпълни поетите ангажименти и "да остане платежоспособна, без съществен ефект върху продължаващата ѝ дейност". Според уточнението това значи, че ще може да плаща задълженията в срок, притежава активи, които имат справедлива пазарна стойност над сумите (като се включи и оценка на всичките ѝ условни задължения) и има адекватен капитал да продължи работа.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 3

    Аферата Нексо взе все повече да заприличва на "аферата" с уж хакнатите пръскачки на парламента!

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161305038081189

    Нередност?
  • 2
    risits avatar :-|
    ДTБ
    • + 2

    Забрана за дейност в щатите за 5 години и солидна глоба... гешефтурата вече владее и САЩ.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 2

    Глобата и забраната са първото действие. Второто ще бъде искането да се възстановят вложенията в псевдокриптобанката на влаженията на американските граждани.
    Тук по тази тема се мълчи.
    И накрая, въпреки "двете момиченца от прокуратурата" на криптодалавераджиите някой трябва да им подшушне, че и най-слабата държава е по-силна от най-силната компания ...
    PS Чета, че НАП не можела да прави ревизия на Nexo, защото била регистрирана в Швейцария. Авгорът Запрянов твърди, че е българска. Или е българска, щом СЕО е местен?

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    До коментар [#3] от "D.r D":

    АКО ще и на Марс да е регистрирана, щом има офис в БГ - подчинява се на българските закони. НАП, ДАНС, КПКОНПИ, Митници, МВР, БА и т.н. може по ВСЯКО ВРЕМЕ да я проверят!

    Не мога да си представя регистрирана навън фирма да си вее байряка в хАмерики и да им заяви, че е извън контрола на янките :)

    Нередност?
Нов коментар