🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Култът към Nexo

Как българската компания убеди себе си, служителите и клиентите си, че всички обвинения срещу нея са конспирация - или "FUD"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Малко по-късно ще ви разкажа как се случи този FUD", пише съсобственикът и съосновател на Nexo Коста Кънчев в общия чат на компанията часове след като прокуратурата е започнала претърсване на офисите ѝ. "Клиентите имат нужда от нас. За съжаление бг си е бг", пише още Кънчев. Това изказване заедно с още няколко подигравателни вътрешни чатове на Nexo, насочени към прокуратурата, изтекоха бързо след първите новини за случая. От една страна, те показват съмнение в способностите и истинските намерения на българските власти, но за малкото хора, които знаят какво е FUD, показват и почти окултната корпоративна култура в Nexo, която може да бъде събрана в няколко думи: всичко винаги е конспирация срещу компанията.

Обяснението FUD (fear, uncertainty, doubt - страх, несигурност, съмнение; термин, който се използва предимно в крипто средите, за да обясни разпространението на слухове срещу дадена компания или криптовалута) е добре познато на всички, които са следили дейността на компанията през последните няколко години. Когато служител на Nexo бе уличен като автор на доклад, целящ да свали изкуствено цената на криптовалутата Chainlink, това бе обяснено като FUD. Когато прокуратурата в Ню Йорк обвини Nexo, че предлага депозити без лиценз, това бе обяснено като FUD. Когато трима ирландски предприемачи обвиниха компанията, че са били ощетени с поне 60 млн. долара, това също бе обяснено като FUD.

За немалка част от служителите и клиентите обвинението на българската прокуратура в организирана престъпна група, водена от Кънчев, не е нищо по-различно от FUD. И тази тактика работи не на последно място и заради свръхниското доверие в българските власти, включително и извън страната. Докато в България почти цялото медийно пространство е изпълнено със случая Nexo, компанията продължава да работи, Twitter каналът публикува сякаш нищо не се е случило. Самият Кънчев пише в общия чат, че положението е business as usual - с други думи, всичко е наред, а ако не е, значи е FUD. Разбира се, компанията в момента се намира в трудна ситуация, а екипът й е един от най-ценните й активи в свръхконкурентния технологичен пазар на труда. Вътрешната комуникация в сегашния момент е изключително важна и това е напълно разбираема стратегия. Тя обаче не започва сега.

Източниците на "Капитал", с които медията говори през последните близо две години, дават общо обяснение за това, което отвън изглежда като паралелна реалност: вътрешно компанията е издигната в култ.

Билбордове, татуировки и камери

През 2020 г. Nexo има проблем. Тя е слабо известна в България, защото продуктът на компанията не се предлага в страната и съответно губи състезанието за наемане на качествени кадри. Затова Nexo, която по това време съществува от вече повече от две години, започва масирана кампания - на първо време с билбордове из цяла София, с надписи като "Мама се гордее с теб? Не си за тук" и "Справяш се перфектно? Не е достатъчно.". Билбордовете може да изглеждат сякаш са на случайни места, но вътрешни източници разказват, че те са били поставени право пред офисите на други IT компании, за да примамват кадрите им.

Тази част от кампанията показва на външния свят само малко от вътрешния начин на мислене в Nexo. Контрактор, работил по комуникационната стратегия на Nexo, разказва за предложения служителите да си татуират логото на компанията срещу бонус от 10 хил. лв. Не е ясно дали някой се е възползвал от предложението. Друго предложение, което в крайна сметка не стига до бял свят, е за паметник-холограма, който да изобразява служителите на компанията с цел да привлече нови такива за бързо разрастващия се бизнес. Спомняйки си за звъненето от клиента през нощта, гарниран с парти културата в компанията, контракторът обобщава: "Положението е "Вълкът от Уолстрийт", какво да ви кажа."

С разрастването на бизнеса обаче идва и друго - параноята. Няколко бивши служители на Nexo, с които "Капитал" е разговарял в различни моменти през последните две години, казват, че с времето наблюдението на основния офис на компанията прогресивно се увеличава. Това е лесно забележимо за всеки, който е бил в него - веднъж щом някой влезе в сградата, навсякъде го следват видеокамери. В кабинета на съоснователите Антони Тренчев и Коста Кънчев се влиза само с лицево разпознаване, а веднъж преминали го, всички врати се заключват автоматично - включително и тази, която разделя кабинета с тоалетната.

Според някои от източниците на "Капитал" през годините броят на охранителите се е вдигнал значително след 13 март 2020 г. В България това бе денят, в който правителството обяви извънредно положение и затвори страната заради коронавируса. В криптосвета датата е известна като Черния четвъртък, защото цените на криптовалутите се сриват с 50%. Тогава, за да не понесе особено тежки загуби, Nexo ликвидира огромен брой позиции и променя правилата си така, че в тях вече да не пише, че криптото, дадено за обезпечение, остава собственост на потребителя. През 2021 г. Коста Кънчев и Антони Тренчев в разговор с "Капитал" отричат промяната на правилата да се е случвала, но изданието публикува изтритите стари правила от преди промяната, предоставени от източници.

Предатели, клики и лоялисти

Тази атмосфера води до две логични развития. Първото е, че повечето служители не издържат дълго време в компанията. Тези, които напускат, често са зачерквани като предатели - някои от тях например твърдят, че никога не получават бонусите, които им се изплащат в корпоративната криптовалута NEXO. Други напускат тихомълком.

Второто е, че лоялността се възнаграждава. Друга част от брандинг кампанията на Nexo през 2020 и 2021 г. са рекламни материали, предимно в бизнес издания (включително "Капитал"), посветени на техни служители. Един от най-добрите примери за лоялност и възнаграждение е Симеон Русанов, който официално отговаря за проучването на нови активи, които да бъдат пуснати в платформата. С него е свързана интересна история от близкото минало на компанията:

През юли 2020 г. Nexo започва да приема криптовалутата Chainlink като обезпечение за кредити. Дни по-късно в интернет се появява доклад на Zeus Capital, представяща себе си като анализаторска компания. В доклада се твърди, че Chainlink е измама, няма реална стойност и цената на криптовалутата ще се срине до 7 цента. В рамките на дни потребители на Twitter и Reddit правят пълна проверка на доклада и сайта, на който се е появил: в него него откриват линкове към сайта на Nexo, а в метаданните се съдържа името "Simeon". Допълнително някои потребители получават доклада на мейл, който използват само за Nexo акаунтите си.

През 2021 г. Тренчев и Кънчев отричат връзката на Nexo или Симеон Русанов с доклада, но трима отделни служители потвърждават, че са били свидетели на съставянето на доклада. Предоставят и негов драфт, изтекъл от имейл кореспонденция в компанията. Един от тримата източници потвърждава и логичното обяснение за него - Nexo е имала къса позиция върху Chainlink, т.е. залог, че цената на криптовалутата ще спадне.

Обяснението, както винаги, е едно и също - компанията е натопена. FUD. Русанов се превръща в нещо като легенда вътре в Nexo и много от служителите във вътрешния кръг се забавляват с честото напомняне на случая в Twitter.

Всичко е FUD

Когато през септември 2022 г. прокуратурата в Ню Йорк обвини Nexo, че предоставя депозитен продукт без лиценз, обяснението бе просто - FUD и неразбиране от властите. Когато финансовите регулатори в Кентъки написаха, че състоятелността на компанията е под въпрос, ако не се смята стойността на нейната собствена криптовалута, чиято цена не може да се определи като пазарна, обяснението бе познато - FUD.

Повтарянето на това обяснение от компанията не е изненадващо. Но много от клиентите на Nexo са също толкова убедени. И не само те. На 14 януари, два дни след обиска на офисите на компанията и един ден след като прокуратурата обвини Тренчев, Кънчев и още двама директори в организирана престъпна група, сайтът Cryptopolitan прогнозира, че до 2032 г. цената на токена NEXO ще расте експоненционално и тогава ще струва най-малко 30 долара, при настояща цена от около 70 цента.

Тази вяра се гради на друг рефрен в Nexo: че компанията прави уникален продукт, който променя света. Извън обвиненията, продуктът на Nexo действително е успешен. Малко компании в България могат да се похвалят, че в който и да било момент са управлявали активи за 10 млрд. долара. Бизнес моделът обаче не е толкова уникален, нито може да се каже, че променя света - просто дава бързо решение за нишов проблем сред инвеститори в нишова индустрия.

Nexo, разбира се, не е единствената компания, която искрено вярва, че променя света и изисква от служителите си да поставят бизнеса над всичко. По този начин тя прилича много на WeWork - компанията за споделени работни пространства, която също се превръща в култ и също вярва, че променя света, макар просто да преотдава офиси под наем. Благодарение на основателя й Адам Нуман WeWork достига оценка над 40 млрд. долара, точно преди да се срине до днешната си оценка от около 1 млрд. долара.

Това е и обяснението защо почти седмица след нахлуването в офисите на компанията Nexo продължава да работи, сякаш нищо не се е случило. Ядрото служители искрено вярва, че и прокуратурата в България, както тази в Ню Йорк, просто произвежда FUD. Разбира се, всеки е невинен до доказване на противното и е възможно нито едно от обвиненията срещу компанията да не издържи в съда - ако, в българския случай, въобще се стигне до такъв. Но дори в ерата на корпоративните култове е добре да се разбира разликата между скептичното мислене и конспирация. Все пак не всичко винаги е FUD.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 2

    Аферата Нексо взе все повече да заприличва на "аферата" с уж хакнатите пръскачки на парламента!

    Изнесените от българската прокуратура данни за пране на руски пари и финансиране на тероризъм през крипто портфейлите на Нексо /Nexo/ не намират потвърждение в публично известните санкционни списъци:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161305038081189
    Тези списъци съдържат адресите на конкретни сметки в различни криптовалути, към които и от които е забранено да се правят преводи. В нито един от тях няма преводи от или към Nexo след обявяването на санкциите.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "Наблюдател":
    Само с фейсбук и гугъл доказателства ли боравиш, Ленче?

    Нередност?
  • 3
    uil00646879 avatar :-|
    uil00646879

    Ами хората масово подценяват психичното си здраве и логично се стига до тук в даден момент. Когато си неустойчив психологически и тръгнеш от нулата, успехите лесно могат да те увлекат и да се превърнат в наркотик, заради който лъжата, измамата и поемането на излишни рискове са ежедневие. Да придобиеш параноя, мания за величие, месиански синдром, да изгубиш усещане за реалност и да заживееш в нещо като секта. То не е за всеки това. Приземяване, приземяване, приземяване!

    Нередност?
Нов коментар