Много усилия, малък резултат

Контролът върху храните

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В България храната: а) поскъпва непрекъснато и б) е некачествена.

Много хора живеят с това убеждение, което, както всяко обобщение, е погрешно. Но скандалите с млякото, саламите и хляба в последната  година имат и една добра страна - потребителите стават по-взискателни и информирани.

Да, в България има фирми, които лъжат в етикетите, заблуждават в рекламите си или не спазват хигиенните стандарти при производство на храна. Но няма как цели браншове да са съставени само от мошеници. Тогава остава въпросът защо производителите на храни масово са възприемани така.

Отговорът е като лесен като да намажеш филия с масло – повечето клиенти не вярват на контрола върху храните. Нито на държавния, нито на браншовия, нито на вътрешнофирмения. Само че да направиш ефективни процедури след поне 20 години вакуум не е просто като да си направиш сандвич. Добрата новина е, че някои производители и търговци на дребно се опитват да запълнят тази празнота. Лошата е, че без независим контрол и от държавата усилията им са обречени да бъдат неефективни и недостатъчни. А това, че чиновниците винаги са по-назад от бизнеса, дори не е новина. И за съжаление засега няма изгледи създаването на агенция по храните да разчупи удобното статукво.

Контролът върху храните е малко като готвенето – многото вложени усилия не е задължително да водят до добър краен резултат. Трябват и въображение, опит, че дори и качествена лаборатория. Най-вече желание за промяна.

А колкото до поскъпването – за него прочетете темата за инфлацията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 4

    Не е задължително идеята за бъдещата Агенция по храните да е лоша. Може би липсва разбиране за нейното устройство и функции. Освен това усещам задължителната доза съмнение, типично по български. Нека се приеме закона, нека агенцията се струкрурира и изпълни със съдържание, пък после ще съдим инспекторите по делата им.
    Колкото до лъжите - предполагам, че подобно мнение има своите основания. Лъжат всички по цялата верига - производители, търговци, консуматори. Това вече е нетърпимо и трябва да се промени, а манталитета на балканския тарикат - да се изкорени. Дошло му е времето, както се казва...

    Нередност?
Нов коментар