Нищо ново в цъфналата ръж

Липса на средства или административни грешки са вероятните причини за закъснелите земеделски плащания

Не само земеделците, а и премиерът ще поиска оставката на Мирослав Найденов, ако не изпълни поетите ангажименти
Не само земеделците, а и премиерът ще поиска оставката на Мирослав Найденов, ако не изпълни поетите ангажименти
Не само земеделците, а и премиерът ще поиска оставката на Мирослав Найденов, ако не изпълни поетите ангажименти    ©  Цветелина Белутова
Не само земеделците, а и премиерът ще поиска оставката на Мирослав Найденов, ако не изпълни поетите ангажименти    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Земеделският министър Мирослав Найденов има срок от около месец да реши проблема със закъснелите евросубсидии за земеделски производители, ако иска да запази поста си. Този ултиматум му беше поставен лично от премиера Бойко Борисов след поредната вълна от протести. 

В началото на седмицата зърнопроизводители от цяла България изкараха земеделската си техника и блокираха пътища в знак на протест срещу забавени плащания от страна на държавата. Причината за недоволството им е, че не получиха навреме европейските субсидии за подпомагане на единица площ за 2010 г. Това трябваше да стане до средата на март. В този срок Държавен фонд "Земеделие" (ДЗХ) трябваше да е изплатил европейски субсидии за 91 хил. български фермери. От фонда не отговориха за каква сума става въпрос. Официално известeн e размерът на всички плащания (за единица площ и национални доплащания) - близо 1.2 млрд. лв. 

Причината за забавянето така и не стана известна. От Министерство на земеделието и храните твърдят, че парите на 72 хил. земеделски производители, които са били с коректно подадени декларации за плащане, са издължени. На останалите не е платено или заради невнесени данъци, или заради грешки в системата за очертаване на земеделските площи. От изявленията на министър Найденов стана ясно, че до януари ведомството му е изпълнявало екшън план за обновяване на 60% от ортофотокартата на страната, която служи за идентифициране на земите. Около 20 хил. фермери са очертали площи, които се застъпват и сега трябва да бъдат проверени на място. Чак след това могат да им бъдат платени субсидиите. В същото време от Държавен фонд "Земеделие" обясниха, че нанасянето на площите и все още забавената ортофотокарта нямат отношение към проблема. Което остави впечатление за липсата на координация между двете ведомства, които отговарят за политиката в земеделския сектор. 

"Няма нищо точно и ясно, самите управляващи признаха за проблеми в администрацията. Аз обаче мисля, че огромен кадрови проблем има не само в Държавен фонд "Земеделие", но и в Министерство на земеделието и храните", твърди председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. 

Двата сценария 

За истинските причини за забавяне на плащанията на този етап могат да се градят само хипотези. Първата е свързана с традиционното лошо управление на фонд "Земеделие". 

"Искаме да се извиним за забавените плащания. Всичко в света наложи да изчакаме с тях", заяви днес премиерът Борисов. Той обясни, че е разпоредил да се направи оценка на цялото ръководството на ДФЗ "и по дирекциите включително, много внимателно да се разглеждат всички и ако са основателни, да се направят необходимите кадрови промени". От ДЗФ обясниха, че проверката ще трае около 10 дни и е възложена на земеделското министерство. 

Втората хипотеза за забавените плащания е, че в момента няма бюджетни средства за това. По правило парите за европейските плащания първо се отпускат от държавния бюджет, а след това се възстановяват от Европейския съюз. Заедно с това в сметки на фонда понякога се пазят наличности. Според Радослав Христов земеделските производители са били лично уверени от министъра на финансите Симеон Дянков, че средства са осигурени и вече са по сметките на фонда, но тази информация не беше потвърдена от фонд "Земеделие". 

За да потуши задаващите се стачки, правителството поиска отсрочка от земеделците. Новият срок, в който субсидиите, заедно с националните доплащания трябва да бъдат изплатени, е 30 април. 

Това не е първият път, в който по една или друга причина държавата бави плащанията към селскостопанските производители. Вината винаги се прехвърля между получатели и администрация. Единственото, което се вижда и с просто око е, че системата не работи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • + 10

    мда, по-лесно е да се правиш на маймуна по всички медии и да се бориш със "спекуланти" и да затваряш малки магазинчета, отколкото да си вършиш работата, от която зависят десетки хиляди земеделски производители...

    Нередност?
  • 2
    miet avatar :-|
    miet
    • + 4

    Субсидиите , в джоба на кого отиват? Не става ли същото, както с боновете и приватизационните фондове от масовата приватизация? След нея , от тези фондове се появиха мастити "бизнесмени" , които затриха много , приватизирани от тях предприятия. Сега пък много фондове започнаха масово да изкупуват земеделска земя. Не е тайна , че зад тези протести има много мастити "фермери" , зад които стоят интересите на маститите "бизнесмени" с бели якички. Всички тези процеси , които сега се развиват със земята , трябва да се направляват от правителството така , че от европейските средства наистина да има полза за производителите , а не за мутрите и играчите. Да не се обогатяват отново едни и същи хора , а за земеделските производители , чичото от село , децата и внуците му да остане само блъскането и работата !

    Нередност?
Нов коментар