🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП предлага "народен вот на недоверие" с подписка

Корнелия Нинова ще поиска и анкетна комисия в парламента, която да провери фактите в конфликта между Божков и управляващите

Идеята на Нинова за национална подписка срещу правителството ще провери и настроенията в Националния съвет на БСП за търсеното от вътрешната опозиция сближаване с ГЕРБ.
Идеята на Нинова за национална подписка срещу правителството ще провери и настроенията в Националния съвет на БСП за търсеното от вътрешната опозиция сближаване с ГЕРБ.
Идеята на Нинова за национална подписка срещу правителството ще провери и настроенията в Националния съвет на БСП за търсеното от вътрешната опозиция сближаване с ГЕРБ.    ©  Георги Кожухаров
Идеята на Нинова за национална подписка срещу правителството ще провери и настроенията в Националния съвет на БСП за търсеното от вътрешната опозиция сближаване с ГЕРБ.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С решение на Изпълнителното бюро на партията БСП ще предложи създаването на анкетна комисия в парламента, която да провери "всички изнесени публично факти" за връзките на управляващите с укриващия се в Дубай Васил Божков. Решението е взето, след като ръководството е обсъдило сигнала, изпратен от Божков до прокуратурата и различни институции и партии, включително БСП.

Също така на заседанието на Националния съвет на партията в събота Изпълнителното бюро ще предложи инициирането на национална подписка за вот на недоверие срещу правителството.

Целта на анкетната комисия ще бъде "действително изслушване на замесените лица - от г-н Борисов, през министри, чиновници, до ПР-и", обясни лидерът на левицата Корнелия Нинова на пресконференция във вторник. На последвала също пресконференция от ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят предложението за анкетна комисия, като по думите на депутата от ГЕРБ Тома Биков управляващите ще поискат анкетната комисия, която да разследва целия преход. Биков и колегата му Красимир Ципов обвиниха Нинова и БСП, че защитава Божков и обявиха "разтурването" на бизнеса му за един от най-големите успехи на този мандат на Борисов.

Като основание за вот на недоверие към правителството Нинова даде за пример и най-новият скандал с инструкцията за премълчаване на измами с европейските фондови, която агроминистърът Десислава Танева дава на земеделски проидводители, като обяви случая за илюстрация на цялото управление на Борисов през последните 10 години. Нинова посочи, че левицата няма да иска оставката само на Танева, защото тя не би променила нищо в управлението. Вместо това ИБ ще предложи на Националния съвет на партията "народен вот на недоверие" - чрез подписка във всеки град и населено място за оставка на правителството. "Наш съюзник в битката с паралелната държава е народът. Ще потърсим него чрез всички свои структури, членове на НС, депутати, кметове. Искаме народен вот на недоверие, подкрепен от хората", обясни лидерът на БСП.

Нинова обясни идеята и с това, че парламентарният вот на недоверие е въпрос на математика и че партиите в сегашния парламент очевидно имат интерес от запазване на статуквото. Левицата вече е внесла за четири неуспешни вота за този мандат. Засега няма решение колко подписа партията ще приеме за представителни, но Нинова поясни, че при достатъчен интерес и участие подписката може да се превърне и в парламентарен вот на недоверие.

Идеята вероятно има и друга цел. Прекият избор за председател на БСП е насрочен за 26 септември и подписката може да мобилизира редовите членове на партията, чиято активност е изключително важна за вота - при по-малко от 50% гласували през септември той ще се счита за невалиден. Предлагането на инициативата за одобрение от Националния съвет в събота също така би очертало каква част от разширеното ръководство на партията се позиционира в лагера, който работи за сближаване и евентуална бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gimi avatar :-P
    Мавродинов
    • + 1

    Корни видя че е в глуха защита и реши да изОка. Ще разрушава Бастилията!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Колаборацията на ГЕРБ и правителството на Орешарски с Божков е от този вид пумия, дето властта никога няма да остави някой да се рови в нея. Нещо като далаверите с некачествените пътища. Не са ми симпатични БСП, но най-сетне се усетиха, че са опозиция.

    Работата е там, че и те са бъркали в кацата. Понеже е така само ще задъвчат темата, но в никакъв случай няма да се разровят истински.

    Нередност?
  • 3
    wpy06377910 avatar :-P
    Стоян Хлебаров

    Все бомбастични призиви...

    Нередност?
Нов коментар