🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Независим" контрол на трупчета

Изтеклият мандат на ИВСС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) повече от два месеца е с изтекъл мандат и не може да взема легитимни решения, сигнализират от неправителствения сектор (вижте тук). Парламентът обаче изобщо не е започнал процедура за избор на нови членове на ИВСС, макар че трябваше да го направи още в края на миналата година. Как в момента работи органът, който проверява имуществените декларации, а също и почтеността и конфликта на интереси при магистратите и дали изобщо работи - никой от трите власти не иска да коментира, включително и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Вероятно партиите в парламента не могат да натъкмят пазарлъка кой да влезе в инспектората, а изборът е сложен, защото става с квалифицирано мнозинство. И така държат на трупчета цял орган. Разбира се, никой не носи отговорност - нито парламентът, нито изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието. И самите инспектори трудно ще обяснят на какво основание си получават заплатите.

Случаят с ИВСС не е изключение, а по-скоро правило. Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), чийто настоящ състав бе избран по времето на кабинета "Орешарски", вече повече от година е с изтекъл мандат. През това време стана въвеждането на европейския регламент за личните данни, случи се течът на лични данни от НАП и още куп събития, които така и не успяха да смутят безоблачното съществуване на КЗЛД. Членовете на КРС, които наскоро бяха подменени със скандал, изкараха по 10 години, вместо по 5. В България контролните и регулаторни органи, чиито членове трябва да се избират по критерии за професионализъм и интегритет, всъщност се конструират за изпълнение на поръчки. А мандат, който може лесно да бъде нарушен - дали предсрочно или с просрочие, вече не е форма на защита, а обратното - форма на натиск. Затова и "независимите" мандатни органи са такива само на хартия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dr.web avatar :-|
    dr.web
    • + 3

    Такова е златното правило в републиката - дръж важните неща в държавата на трупчета. И всичко ще е наред. А кой ни избра негово величество Парламента? - ние си го избрахме, не някой друг, а ние, чрез гласуването си. А кой наложи (като порочна практика в държавата) политическата търговия (на влияние) - пак ние, т.е. целокупното народонаселение в републиката, пак чрез гласуването си и "подмазването си" на силните на деня. Кой ни е виновен тогава за съществувущото в държавата положение на "вечни неуредици" (от които явно някои нашенци яко печелят)?! Коронавирусът ли?

    Нередност?
Нов коментар