🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ш-ш-ш-т, тихо, да не уплашим някого с вируса

COVID-19

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента България навлиза в тази фаза от COVID епидемията, която се опита да избегне през март със затварянето на заведенията и блокирането на градовете. Случаите растат стръмно, на отделни места болниците са със запълнен капацитет.

Този път обаче правителството на Бойко Борисов се опитва да направи друго. Посланието на министъра на здравеопазването и кризисния щаб е, че положението е под контрол. Места в болниците ще има за всички, лекарите са добре подготвени и няма нужда от засилване на мерките. За разлика от месец този път всички много внимават да не би случайно да уплашат хората.

Тази стратегия вероятно е реакция на многото критики, че през март хората са били ненужно уплашени с твърдения, че ще има много жертви. Сега обаче опасността е да се отиде в другата крайност - прекалено много хора да останат с впечатлението, че проблем няма и съответно няма нужда да внимават повече нито за себе си, нито за околните.

Между "не може нищо" и "може всичко" има много нюанси и някъде в тях се крие правилният отговор на сегашната криза. Разбира се, че трябва да бъдат направени всички опити да не се затваря отново държавата. Това обаче не означава смело да не се прави нищо, а да се предприемат тези умни и добре прицелени мерки, които да държат епидемията в нормални граници. Хората не трябва да бъдат плашени, но трябва да бъдат убедени да внимават. Сегашното говорене по-скоро разпалва епидемията, отколкото я гаси.

В момента се вижда, че капацитетът на българската здравна система не е особено голям. Още няколко седмици с ръст като тази могат да запълнят възможностите на болниците и те да не могат да поемат никакви хора, които имат нужда от лечение. Тогава няма да има друг избор освен много по-сериозно затваряне от това през март и април. Единственият начин това да бъде избегнато е хората да бъдат убедени да спазват повече мерки - със засилване на контрола, смяна на стратегията и промяна в тона на говорене. Проблем има и ако не се прави нищо, той само ще стане още по-голям.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oii34567760 avatar :-|
    oii34567760
    • - 8
    • + 5

    Къде са ви аргументите, че вашите "мерки" могат да спрат или поне да намалят разпространението на епидемията, без това да предизвика други по-големи вреди за здравето и икономиката на обществото? Заради вашите "мерки" и "контрол", хората останаха без работа и препитание. Това не се ли отразява на тяхното здраве? Или на "Капитал" това не му е грижа? Ами ако гладните и болни хора хванат сопата? Тогава ?

    Нередност?
  • 2
    nejlika avatar :-|
    Aneliya Petrunova
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "oii34567760":

    Елементарно е: за да няма пълно затваряне, трябва да контролираме разпространението, а това става с носене на маски, спазване на дистанция, избягване на места с много хора на закрито. Носенето на маски не оставя никого без работа, нали? Нито е толкова трудно и страшно. Носете маски и спазвайте и другите мерки, за да не се стигне до истинско затваряне, защото не сте разбрали какво означава това.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 13

    Впечатлен съм от умерения тон на статията.
    Искрено ще съм благодарен, ако ковид хорора на Ана вече е затворена страница за Капитал, защото хокането тип Мутафчийски има точно обратен на търсения ефект. С репликата на балаганния генерал "Яко ще се мре!" той опропасти усилията на хиляди лекари, защото никой никъде не се спъва в трупове по улиците, нали? Заради подобни изблици на семпли хора мнозина смятат к-инфекцията за несъществена.

    Вирусът е опасен.
    За едни повече, за други - никак, но въпросът е, че няма разпределение кой в коя група е. Може нищо да не усетите като симптом, но да заразите и убиете родител, близък, приятел. Затова приканвам всекиго да носи маска, да не се бута в стълпотворения, да си мие ръцете (краката - също!) и да спазва елементарни санитарни правила, като измива не само плодовете и зеленчуците преди консумация, а и консервите, бутилките, пакетираните храни, които е купил. преди да ги прибере в хладилника.

    Спазвайки елементарни санитарни норми, човек се пази не само от к-вируса, но и от вируса на сезонния грип, от морбили, хепатит, кожни, чревни и каквито се сетите заразни заболявания.

    Да, душите ни са безсмъртни. Ама само те. Телата - не.
    Едно неголямо усилие и изграждането на елементарни навици може да ни спаси живота.
    Нека не се колебаем да го направим.

    Нередност?
  • 4
    kop38350917 avatar :-|
    kop38350917
    • + 5

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Браво!

    Манипулацията чрез страх има един основен недостатък - всеки път трява да увеличаваш дозата, за да подейства. След няколко месеца на "Яко ще се мре", сега наистина трябва хората да започнат да падат по улиците, за да се стресне някой.

    И още нещо - не виждам статия от Локдауниванова за това колко е ниска смъртността в момента. Защото през м.Септември имаше статия в обратната посока, когато се съпоставяха данните за заболели през м.Септември с починалите от предното покачване (Юли/Август).

    С други думи - когато си позволите да не сте обективни, губите голяма част от доверието, което хората са имали към вас.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#4] от "kop38350917":

    Както и вие сте се убедил от станалите емблематични за Капитал подборки на Ана в стил Стивън Кинг, жонглирането с цифри е най-елементарния и разпространен начин за измама.

    Едно, защото се подбират само тия статистически данни, които наливат вода в нейната воденица, и второ - единици са тези, които познават цялостната картина, за да се отнесат с присмех към напъните й.

    Ана няма как да даде реалната картина от умиращите всеки ден колко са ОТ к-инфекцията, просто защото такава статистика не се води. Световна практика, за да се засилва плашенето на хората, е всички починали СЪС к-вирус да се слагат в графата ОТ к-вирус.
    Преди време зададох на Ана логичния въпрос: удушеният от полицай Дж.Флойд, който впоследствие се оказа, че е имал к-вирус, като умрял от задушавана или от к-вирус е записан? По аналогия би трябвало да е отнесен към жертвите на вируса...

    И в шуменето за все по-високия процент "заразени", с който ни събуждат ката сутрин, има елементарна уловка.
    1. Това не са "заразени", а са хора, у които със 70% вероятност (защото такива са възможностите на тестовете) е констатирано наличие на НЯКАКВА концентрация на РНК на к-вирус;
    2. Тестването се извършва не на случаен принцип - едно село или един квартал, за да може да се направи екстраполация към цялото население, а е на огнища.
    Т.е. когато в шивашкия цех в с.Ь една жена има температура и хрема и тестът й е показал наличие 70% вероятност на РНК на к-вируса, се тестват задължително ВСИЧКИТЕ й контактни - семейството, съседите, продавачката в магазина, нейните роднини, гаджето й на гарата, другите шивачки и техните семейства, кучета и котки... При този подход е съвсем логично данните да са по-високи.
    3. Много хора си правят втори, трети тест, за да проверят първия положителен. Ако и те са положителни, щабът ги отчита като три "нови случая на заразени"...

    Много е тънка играта с цифрите.
    И грозно манипулативна.

    Не ми се мисли, ако на Ана й скимне да ни щашърдисва с пандемия от ешерихия коли, просто няма да остане "не заразен" хомо сапиенс...
    Със статистиките за разпространението на коли бактериите Ана направо може да обезлюди планетата...

    А дотогава - живейте нормално и не забравяйте да си миете ръцете по-често от обикновено :-)

    Нередност?
  • 6
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood

    https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/

    "Тези, които не са уязвими, трябва незабавно да получат възможност да възобновят нормалния си начин на живот. Прости хигиенни мерки, като миене на ръцете и оставане вкъщи, когато си болен, трябва да се практикуват от всички, за да се намали прагът на стадния имунитет. Училищата и университетите трябва да бъдат отворени за присъствено обучение. Извънкласните дейности, като спорт, трябва да бъдат възобновени. Младите хора с нисък риск трябва да работят нормално, а не от вкъщи. Ресторантите и други бизнеси трябва да възобновят нормална дейност. Изкуствата, музиката, спортът и други културни дейности трябва да протичат както преди. "

    Нередност?
Нов коментар