Личните лекари искат да изписват PCR тестове по телефона

Според тях тестовете трябва да бъдат поети от държавния бюджет, а не от здравната каса

   ©  Цветелина Белутова

В рамките на ЕС България е страната с най-малко направени тестове за коронавирус на глава от населението и на фона на рязко растящата епидемията държавата ни определено има нужда да увеличи тестването, за да може да контролира по-добре разпространението на заразата. За това и решението от миналата седмица да се даде възможност на личните лекари да назначават PCR тестове за своите пациенти със съмнения за коронавирус определено е крачка в правилна посока. Преди това да даде какъвто и да е положителен ефект обаче, остава да бъдат решени няколко въпроса, които се очертават като спорни между властите и лекарите - кой ще плаща тестовете, кой ще направи методологията и насоките кой да бъде тестван, както и какви тестове ще бъдат ползвани.

Как да става изписването на тестовете

Изписването на тестове за COVID-19 от личните лекари трябва да става по електронен път - по телефона, мейл, разбира се - и лично в кабинета. Това поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, които заедно поставят множество въпроси за бъдещото тестване. След като цяло лято настояваха да могат и те да изписват тестове, в момента личните лекари дават заден, тъй като се оказа, че трябва да предложат методика кой да подлежи на тестове и как ще се случва диагностиката. Личните лекари смятат, че решението как да става тестването трябва да бъде взето от държавата.

След това Българският лекарски съюз трябва да се споразумее със здравната каса, ако се очаква тя да плаща тестовете. Според становището на личните лекари, ако само НЗОК плаща, от диагностика и лечение ще бъдат лишени здравно неосигурените. Затова тестовете трябва да бъдат поети от държавния бюджет.

Ако пък само НЗОК плаща и това става за например 5 млн. души, тестовете биха стрували на институцията 300 млн. лв. Самата сума е повече, отколкото здравната каса е отделила за цялата извънболнична помощ през тази година - 244 млн. лв., и не е ясно дали разполага с подобни средства.

В момента тестове за коронавирусна инфекция могат да изпишат РЗИ, лекари инфекционисти или пулмолози в извънболничната помощ, а в болниците има средства за тестване на всеки приет пациент.

Какво трябва да решат властите

Личните лекари настояват държавата да обяви кого смята, че трябва да тестват - всички пациенти с оплаквания, независимо от броя на оплакванията, или само тези с повишена вероятност да са инфектирани - с температура, кашлица, загуба на мирис или вкус и др. Според общопрактикуващите е недопустимо да има лимит на направленията за тестове.

Освен това личните лекари питат какви тестове ще се използват - само PCR или новите антигенни тестове, при които се получава резултат за половин час и са значително по-евтини, също така дали ще се ползват комбинирани тестове за грип или само за коронавирус.

Лекарите настояват да е ясно кой ще заплаща тестовете - държавата или хората. "Ако се покриват от държавата, считаме, че това трябва да става основно със средства извън планирания бюджет на НЗОК, който е предвиден за диагностика и лечение в ситуация, различна от сегашната, която е извънредна и трудно предвидима. Тук стои и въпросът с неосигурените български граждани, които няма как да се възползват от услугите по здравната каса", се казва в становището.

Според тях всички лекари, с които пациентът е установил контакт, трябва да могат да изпишат направление но електронен път.

Те допълват, че пациентите, подложени на тест, трябва да бъдат изведени от работната среда (ако са в трудоспособна възраст и работят) чрез временна нетрудоспособност до излизане на резултата или ако са в друга възраст или не работят да бъдат поставени в изолация за времето, през което да бъдат готови резултатите.

Ако се утежни обстановката, личните лекари предлагат да се изградят пунктове за пробонабиране, а не това да се случва в кабинетите им.

Докторите настояват още държавата да им отпусне безплатно лични предпазни средства и дезинфекционни материали, както и възнаграждение за работа с инфектирани пациенти.

Какво би се променило

Държавата би трябвало да помисли какъв ангажимент трябва да поемат личните лекари към сегашния път на пациента със съмнение за коронавирус.

В момента при съмнение за заразяване по време на преглед или при сигнал по телефона личният лекар насочва пациента към РЗИ, която го карантинира и започва да следи състоянието му. Ако то се влоши - пациентът постъпва в болница.

Сегашният основен проблем е, че не всеки контактен и всеки със симптоми може да получи безплатен тест от държавата и обикновено на пациентите им се налага да се тестват сами и да си плащат сума, двойно по-голяма от тази, която покрива НЗОК - 60 лв.

Ако тестовете станат общодостъпни обаче, трябва да се прецени колко ще струва то на държавата или здравната каса и каква допълнителна грижа за пациентите ще се получи, ако и личните лекари започнат да ги изписват.

Въпросът със защитата на лекарите на първа линия също стои, тъй като никой не може да спре кашлящи пациенти да посещават лекаря си. Личните лекари от началото на пандемията получиха по две еднократни маски от държавата и нищо друго.

Колко струва готовността

От март до края на годината здравната каса плаща и ще продължи да го прави 85% от изработеното през месец януари на 360 болници, за да поддържат готовност да лекуват пациентите, особено тези с COVID-19.

От март до средата на април в болниците беше забранена плановата дейност и те наистина работиха с намален капацитет. След това обаче повечето възстановиха нормалната си дейност.

Преди седмица управителят на здравната каса проф. Петко Салчев спомена в интервю пред Mediapool стряскаща статистика. Тя е, че близо 1/3 от лечебните заведения - 99 болници, продължават да получават 85% от касата, като при някои от тях работата е около пет пъти по-малко от получената сума. Теоретично става дума за сума от поне 100 млн. лв. месечно общо, която болниците получават почти без да работят.

Логично, в тези болници не се лекува коронавирусна инфекция, но е странно защо те продължават да бъдат поддържани с пари от здравни вноски, при положение че не изпълняват ролята си да се грижат за болни хора. В същото време големите болници, в които се лекуват и пациенти с COVID-19, отново са надвишили лимитите си за приети болни и няма да получат средства за тях от НЗОК.

Все още няма коментари
Нов коментар