🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спорът със Скопие: В ЕС клатят глави на българската позиция

Не я подкрепят дори гърци, французи и нидерландци, които преди година блокираха началото на преговорите със Северна Македония

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев при подписването на програма за сътрудничество в областта на културата до 2021 година.
Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев при подписването на програма за сътрудничество в областта на културата до 2021 година.
Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев при подписването на програма за сътрудничество в областта на културата до 2021 година.    ©  Юлия Лазарова
Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев при подписването на програма за сътрудничество в областта на културата до 2021 година.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Михаел Мартенс и Томас Гучкер в статия за "Франкфурт алгемайне цайтунг"

В Брюксел се развива спор, който може да прекрати бъдещото разширяване на Европейския съюз с тежки последици. Вече два пъти българският постоянен представител към ЕС Димитър Цанчев емоционално декларира, че преговорите със Северна Македония могат да започнат едва когато Скопие приеме допълнителните условия на българската страна.

София иска македонците да признаят, че са били българи и че са говорили български език, преди да станат независима нация в резултат от историческа фалшификация. Сред посланиците на ЕС изявите на българския дипломат бяха посрещнати с неразбиране и поклащане на глави. Никой не го подкрепи, дори гърци, французи и нидерландци, които блокираха началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония (и Албания) преди година.

Разбирането на София за историята не пасва в XXI век.

София иска във всички европейски документи "Северна Македония" да се нарича "Република Северна Македония", тъй като международно признатото име "Северна Македония" всъщност е географска област, която включва и разположени в България части от историческия регион Македония. България възприема това като опасност за териториалната си цялост. Официалната позиция е, че София не оспорва правото на гражданите на Северна Македония да се самоопределят, но няма да толерира ревизия на "общата история" или "отричане" на общи езикови етнически корени, а също и финансираната от държавата "антибългарска идеология". И Скопие веднъж завинаги да заяви, че не предявява никакви териториални претенции към целия исторически регион Северна Македония.

Скопие се позовава на македонската конституция, която изрично изключва териториални претенции към съседни държави, както и намесата във вътрешните работи на други държави. Ако е нужно, те са готови да потвърдят това поотделно и на всяка държава от ЕС. С езика ситуацията е по-сложна. България не е съгласна езикът в съседната държава да се нарича "македонски", а в документите да се споменава като "официален език според Конституцията на Република Северна Македония". От една страна, Брюксел може да не назовава изрично името на езика. От друга обаче, общото разбиране е, че всяка държава може да определя сама как да нарича езика си. Допълнително, официалните езици в Северна Македония са два - албански и македонски.

Десетилетия наред България не е имала претенции за името "Македония". Сега София се вдъхновява от Атина. След като Гърция постигна успех, прилагайки натиск върху Северна Македония за името, българските власти искат да отидат още една крачка напред и да поставят под въпрос не само името, но и идентичността на хората там. София иска Скопие да заяви, че не съществува македонско малцинство на територията на България. Оттам отговарят, че през XXI век не държавите определят дали хората се чувстват като част от малцинство.

Освен това българското разбиране, че има само една "историческа истина" и това е собствената, която трябва да бъде преведена на всички европейски езици, не пасва в XXI век. Тъй като исторически спорове има и между други страни в региона, държавите от Западните Балкани, които очакват бъдещо разширяване на ЕС, гледат с тревога на българската политика.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 3

    " Сетила са Мара да се побара" - така изглежда сега българската "патриотична" позиция. Къде бяха българските дипломати когато се водеха преговорите за името на Македония? Защо допуснаха гръцката позиция да надделее в наш ущърб като ни лепнат на запад една "Северна Македония"? Сегашните партньори на ГЕРБ -ВМРО е повече от видно как ни набутват между шамарите на европейските партньори и те започват да се чудат на закъснелите и неразбираеми претенции. Правят ни за смях и жалост пред Европа и света!

    Нередност?
  • 2
    mranderson avatar :-|
    mranderson
    • + 7

    Каракачанов и правителството много им падна рейтинга покрай протестите и трябва да се вдига сега. Най - лесно като хванеш националистическата струна и нариташ Македония....

    Нередност?
  • 3
    cgb1418927446385869 avatar :-|
    Любомир Попалексов

    До коментар [#1] от "Chernomorski":

    Ние не само не се противопоставихме на гръцката мегаломания в спора за името, но и извадихме от нафталина гръцкия национализъм и шовинизъм, възкресихме го и днес Гърция тържествува: Македония е гръцка, но и Тракия е гръцка, а Македония-от Кюстендил до Петрич, плюс Тракия-от Обзор до Резово, са половин България. Благодарение на България Гърция унизи Македония за името, но всъщност унизи България. и заяви стратегическата дълбочина на гръцкия национализъм.

    Нередност?
Нов коментар