🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Животът ще продължи. През лятото

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Добре, случи се. България преминава през епидемията по възможно най-тежкия начин - със здравна криза, риск тя да се пренесе в други сектори и като цяло ситуация, в каквато нито един от нас не е попадал. Сега обаче пред всеки стои въпросът каква лична и работна стратегия да има към случващото се и това, което предстои. Никой не може сам да управлява кризата, но от отношението ни към нея ще зависи дали ще преминем сравнително лесно или с големи щети.

Как се стигна дотук и можеше ли да бъде избегната тази ситуация (накратко - да) са важни въпроси, но те могат и да почакат. По-важното сега е да се минимализират щетите и да се види каква част от кризата може да бъде управлявана. Няма да може всичко. През следващите седмици някои неща ще излизат извън контрол. Заразените ще се увеличават, достъпът до здравни услуги ще е силно ограничен. Болниците ще продължат да се претоварват. Няма да има места за всички. Много хора ще са болни едновременно, някои от тях за сравнително дълго време, малка част - тежко. През цялото време трябва да не забравяме, че над 99% ще се оправят. На места ситуацията ще бъде критична. Най-тежката част от предизвикателство ще бъде при лекарите, сестрите и санитарите в болниците. Проблемите обаче ще се усетят от всички бизнеси, които ще трябва да се съобразяват с многото болни служители и особената обстановка от притеснението (и на моменти паниката), които променят поведението на хората. Всеки ще се сблъсква с примери за болни близки. Ще знае по още няколко истории от претоварените болници.

Решението на правителството да пусне епидемията да мине без сериозни ограничения през България не ни оставя много контрол върху тази част от ситуацията. Има обаче нещо, което можем да управляваме - отношението към случващото се и реакцията на (д)ефектите от кризата.

В момента има основно три типа хора. Едните са суперуплашени от това, което се случва, другите абсолютно го отричат. Всички тези реакции са напълно нормални и разбираеми. Най-малка е обаче групата по средата - тази, в която доминира здравомислието и уважението към мненията на другите. Няма нужда от страх, нито от отричане - въпросът сега е как да имаме най-адекватна реакция на следващата серия от кризи. Да, ситуацията е много неприятна. Да, през следващите седмици ще става дори по-сложна. Трябва обаче да се знаят две неща - тази ситуация е временна и дори моментните проблеми имат решения.

Краят на сегашната криза вече е напълно ясен. Поне няколко разработени ваксини са успешни и те ще започнат да се разпространяват на места още от следващия месец, повече в първото тримесечие на 2021 г., а истинският край на корона драмата ще дойде вероятно някъде през лятото, когато ще има възможност (поне в Европа) за масова ваксинация. Дотогава почти сигурно ще има и медикаменти за лечение на COVID-19 (вижте повече по тази тема тук).

Въпросът сега е как да стигнем до този момент с възможно най-малко щети. Няма да има универсално правило - тази криза се превежда в живота и работата на всеки по различен начин. Сигурното е, че предимство ще имат тези, които минат през нея без паника, но и без отрицание - с бистър ум и готови всеки ден да реагират на новите предизвикателства. Тези, които виждат не само проблемите, но и търсят решения. Не всички ще успеят - някои бизнеси няма да издържат до лятото. Профилът им вече се очертава - компаниите, които се докосват до туризъм, забавления, по-слабо търсени продукти и услуги, като най-уязвими са малките фирми. Това е първо болезнено, но нормално. И тук песимизмът не помага, а добрата развръзка ще е в раждането на нови идеи и бизнеси. Животът ще продължи. През лятото.