🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Краят на епидемията е близо, но пътят дотам ще е труден

Ваксина вероятно ще има още лятото, но малко преди финала България експериментира с почти безконтролно разпространение на заразата

Темата накратко
  • Добрите новини за ваксините срещу коронавируса сочат, че краят на епидемията ще е през лятото.
  • Дотогава обаче България ще мине през период на почти безконтролно разпространение на заразата.
  • Рисковете за претоварване на здравната система ще са най-големи през следващите седмици.

Дните на коронавируса са преброени, заяви тази седмица главният епидемиолог на САЩ проф. Антъни Фаучи по повод добрите новини, които дойдоха от две от компаниите - разработчици на ваксина срещу COVID-19: продуктът на Pfizer и BioNtech показа 90% ефективност на междинните тестове (коригиран дори до 95% в сряда), а този на Moderna - 94.5%. Успехът не е неочакван предвид безпрецедентните по своя мащаб ресурси, вложени от международната научна общност в тази задача, но добрите новини дойдоха в момент, в който западният свят има остра нужда от облекчение и надежда. Европа е залята от силна нова вълна и по-голяма част от континента вече е под по-мек или по-строг локдаун, а по същия път се движат и САЩ, като първите повторни ограничения в някои щати също вече са факт. В България пък броят на заразените и починалите продължава да расте, макар и малко по-бавно. Пикът на втората вълна, изглежда, още не е постигнат, а здравната система дава сериозни сигнали за пълно претоварване.

През идващите месеци затварянията вероятно ще съпътстват живота, ако не постоянно, то периодично поне до късна пролет, защото САЩ и Европа за разлика от Югоизточна Азия, изглежда, не научиха уроците от миналата пролет. Както отбелязва в интервю за "24 часа" д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в Министерството на здравеопазването на САЩ: "Стриктните мерки, които бяха наложени в азиатските държави, причиняват временни трудности в някои некритични сектори, но в дългосрочен план те спасяват стратегическите сектори и икономиката като цяло. Ограничителните мерки просто следват развитието на епидемията и не те са причина за икономическата криза, а безконтролното разпространение на вируса."

Данните от Pfizer и Moderna обаче засилиха ярко светлината в края на тунела и изпратиха съобщение, че не е време за сваляне на гарда. Колкото и трудна да се очертава последната отсечка от него, началото на края на епидемията най-вероятно ще започне още към Нова година, когато двете компании планират да разполагат с ваксини за общо 50 млн. души. А до късна пролет или лято шансът да започне и по-масова ваксинация е голям.

За България обаче финалната права се очертава да бъде по-дълга и по-трудна от европейската. Причината е, че страната ни опитва да мине през "прекия път", като следва компрометираната стратегия за колективния имунитет, без да се прибягва към ограничителни мерки и затваряне. Този път като цяло минава през много иначе предотвратими жертви и риск от дълготраен срив на здравната система. Той вероятно няма да спести и икономическите щети заради каскадата от кризи в различни сектори, породени от големия брой едновременно болни хора, както и от доброволната изолация на част от тях. Да се следва подобна стратегия сега, когато връхлита с пъти по-силна вълна на епидемията от тази през пролетта и когато голяма част от решението на проблема, изглежда, е само на няколко месеца отстояние, не изглежда особено логично. Но това не е единственото спорно решение на правителството в тази ситуация.

Какво се случва с поръчките на ваксини

Допреди седмица Бойко Борисов, изглежда, беше решил България да не участва във всички договорки на ЕС с производителите на ваксини. Така страната ни можеше да пропусне шанса да се включи в първата вълна на ваксинация, която се очаква да започне в близките два до четири месеца. В крайна сметка това решение, изглежда, беше променено. След специално заседание на Министерския съвет беше съобщено, че България ще се включи в европейските сделки с всички производители. Дали това наистина ще се случи предстои да се види.

До момента една от основните пречки е нежеланието някой да поеме политическата отговорност да се подпишат предварителни договори за повече ваксини, отколкото реално ще има нужда. Има няколко перспективни кандидата, които се движат с различна скорост и не може да се каже кой ще приключи първи. Миналата седмица на мода беше ваксината на Pfizer и BioNTech, но фактът, че тя може би ще е първата одобрена, не означава, че първа ще стигне до хората - заради нуждата дозите да се съхраняват при много ниска температура дистрибуцията им ще бъде по-бавна. Така, ако например Astra Zeneca и Oxford бъдат одобрени втори, но с много по-лесна за разпространение ваксина, тя може да стигне първа до най-нуждаещите се.

Как ще приключи това състезание няма как да се предвиди и ако някоя държава иска да е сигурна, че ще започне най-рано ваксинация, трябва да купи от всички. Ефектът от това е, че заявените количества от различните компании надвишават многократно нуждите на отделните държави. Те след това няма да бъдат изхабени - ненужното вероятно ще бъде дарено на други държави, но за Борисов тази схема е проблемна. Срещу двама здравни министри от негови правителства бяха образувани разследвания от прокуратурата за това, че са сключили неизгодни договори за ваксини. Това прави премиера изключително предпазлив по тази тема и да иска решенията по нея да се взимат колективно - от Министерския съвет и дори парламента.

При всички положения България ще има ваксини, въпросът е само кога ще се случи това. Първите произведени бройки от одобрените се очаква да стигнат до европейските държави в първото тримесечие на 2021, като те вероятно ще бъдат предназначени за лекари и други хора от рискови групи. Масова ваксинация вероятно ще бъде възможна (включително и в България) някъде през лятото. Така в по-лошия сценарий - в който не се сключат договори с всички кандидати и се пропусне първият готов, тук пътят към крайното разрешение на корона кризата вероятно ще се удължи с няколко месеца.

Неприятната реалност

Неприятното в тази история е, че дори и ваксината да дойде в началото на януари, България вероятно ще се е спънала и паднала тежко малко преди това. Заради категоричния отказ на управляващите да въведат по-комплексни и работещи мерки в страната здравната система вече на практика е доведена до нокдаун. Това се усеща по различен начин на различни места из страната, но фактът е, че здравеопазването вече на моменти не се справя.

Управляващите твърдят, че пикът на епидемията ще е в средата на декември, но без мерки така и не става ясно какво очакват да я ограничи.

За (без)действията на Бойко Борисов, здравния министър и хората от щаба през последните седмици може да има две обяснения. Първото е пълно неразбиране на ситуацията и правилните реакции. Това е малко вероятно - в момента почти всички европейски държави въведоха по-сериозни ограничения, а Борисов обикновено копира техните действия, особено когато те са толкова синхронни.

Другото обяснение е да се следва съзнателна стратегия епидемията да бъде "пусната" да мине с надеждата тя да се самоограничи. Това е теорията на доц. Мангъров, който смята, че като всяка подобна инфекция с времето тя ще прегори и ще тръгне надолу без никакви мерки. За това, че се следва съзнателно подобна стратегия, има няколко косвени доказателства - преди време например Борисов говореше как епидемията бързо ще мине през България и после ние "първи ще се изправим" и ще изпреварим всички във възстановяването.

Съзнателно или не, резултатът от решенията на премиера, здравния министър и Националният оперативен щаб до момента е следният:

  • Сериозен ръст на жертвите и нов рекорд от над 130 починали за денонощие в сряда. България в момента е в топ 3 на ЕС по брой починали от COVID-19 на глава от населението за последните 14 дни. С този ръст след края на епидемията България може да се окаже една от най-тежко пострадалите държави в ЕС. Още по-тревожни са обаче данните на НСИ за общия брой починали в страната. Само за първата седмица на ноември например има над 1000 смъртни случая повече от обичайното за последните години. Официално "само" една трета от тях са отчетени като жертви на COVID-19. Останалите обаче най-вероятно също са такива - някои са преки жертви, просто недиагностицирани с PCR тест, а други - косвени жертви на претоварената здравна система. На практика реалната смъртност заради COVID-19 трябва да се умножава по три.
  • Здравна система на места видимо не издържа. Въпреки героичните усилия на медиците да обгрижват максимално всички нуждаещи се търсенето на болнични легла е осезаемо по-голямо от темповете, с които те могат да се разкриват, а медицински екипи за всички тях няма. Твърде много болници в страната остават уязвими и безпомощни пред огромния натиск. Само малка част от абсурдно-страшните новини тази седмица бяха от болницата в Свищов, където кинезитерапевт лекува болни от COVID-19, консултирайки се по телефона с инфекционист от Сливен, а реанимация няма и в болницата викат линейка за най-критичните случаи; от болницата в Ловеч, където от вторник интензивното отделение не работи, защото и тримата анестезиолози и трите сестри сестри са болни и заместници няма; от Шумен, където легла се разкриват в психиатрията в града; от Котел, където, за да работи COVID отделението, всички останали отделения трябва да спрат работа, защото кадри няма, и т.н., и т.н.
  • Случаите не спират да растат. За да може да има поне частична проследяемост на заразата, ефективни карантини за ограничаване на вируса и здравна система, която поне в груби линии да се справя с натиска, е нужно официално регистрираните случаи да спаднат поне наполовина - до под 2000 души, според оценката на щаба. Това не се случва, напротив - в сряда дори бе отчетен нов рекорд от над 4800 случая, а делът на положителните тестове остава около и над 40%.

Прогнози през розови очила

Колко дълго ще продължи най-тежкият етап е трудно да се каже. От изказвания на вицепремиера Томислав Дончев и математика на щаба проф. Николай Витанов тази седмица се разбра, че очакванията са най-големият натиск да е в първата половина на декември. На какво стъпва изводът, че след това епидемията ще отслабне, обаче остава мистерия. Ако не се планира въвеждането на нови мерки, единственото друго възможно обяснение е да се очаква самоограничаване на заразата. Това означава, че прогнозата за пик през декември е по-скоро надежда, базирана на спорна теория.

За над 10 месеца съжителство с новия вирус дотук само две неща са доказали, че имат сериозен ефект за ограничаването на епидемията - строги мерки и високи летни температури. Към момента в България и двете изглеждат еднакво невъзможни.

Единствената дотук работеща мярка бе затварянето на гимназиите, но за двете седмици, в които тя бе в сила, успя само да забави ръста на случаите, не и да обърне тенденцията.

Не се очаква и значителна промяна в поведението на хората, която да смени курса. Проучване на "Галъп" от вторник показа паритет между групата на силно предпазливите (24%) и тази на невярващите в COVID-19 (21%), но над 50% са в твърде сивата зона на тези, които смятат, че "коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто по-силен грип".

Така очакванията епидемията да се свие след средата на декември е силно вероятно да са свързани с тезата, че вирусът ще се "самоограничи", когато мине през достатъчно хора - в синхрон с теорията за стадния имунитет. Това подсказват и думите на Дончев пред Nova: "В един момент, дори и без ваксина, самият факт, че един значителен процент от населението ще се е срещнал със заболяването, ще ограничи разпространението."

Това обаче е повече от спорно. Системата за тестване в момента е силно изкривена от редица обстоятелства и от публичните данни не може да се каже достоверно колко хора реално са минали през заразата и с какви темпове се предава тя. Но въпреки усещането за супермасово разпространение на вируса сега световният опит от пролетта доказва, че то е подвеждащо - изследванията за антитела дори в най-засегнатите градове и региони на света като Ню Йорк, Ломбардия, Париж, Мадрид и други разкриха, че след два месеца сериозно разпространение на вируса там те са много далече от нужните за масов имунитет нива. В момента части от испанската и френската столица например отново регистрират рекордни нива на заболеваемост. Втората вълна в Швеция също е много по-силна от първата. Подобен ефект се наблюдава и в Ломбардия.

Така дните на коронавируса може и да са преброени, но дотогава България ще трябва да бори до много в другите статистики. Посланието в западния свят е "нека се пазим и изтърпим още малко, няма нужда да рискуваме да се разболеем сега, когато решението е съвсем близо", докато в България то е "хайде всички бързо да се разболеем и да минава, а който много го е страх - ваксина все някога ще дойде".

Трудно е да се каже коя от двете "стратегии" ще донесе по-малки щети за икономиката - разликите всъщност едва ли ще са толкова значителни заради много тясната интеграция в Европа. Моралните и социалните щети, които България ще понесе, обаче ще бъдат безспорно огромни - от високия брой жертви, през дългосрочните вреди в и без това нереформираната здравна система до пълното разделение в обществото по още една тема от живота.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kop38350917 avatar :-|
    kop38350917
    • - 2
    • + 5

    Значи така - Локдауниванова може да си играе с числата и прогнозите:

    "На практика реалната смъртност заради COVID-19 трябва да се умножава по три."

    Но ако някой друг го прави, вече не може:

    "Прогнози през розови очила - Това означава, че прогнозата за пик през декември е по-скоро надежда, базирана на спорна теория."

    Как точно е получено това число 3?

    Нередност?
  • 2
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • - 5
    • + 7

    Тия локдаунове могат единствено да позабавят заразата, но не и да я спрат - вече го видяхме. Но цената е страшна - много хора ще останат без работа, ще намалеят данъчните постъпления, а оттам и инвестициите в здравеопазване. Лесно е да си бачкаш от компютъра и да се правиш на много възвишен филантроп, докато други не могат да си платят отоплението - за да спасят предимно хора на преклонна възраст.

    Не можах да разбера - защо не използвахме всичкото това време за фокусирани усилия, насочени към медиците и възрастните? Защо не оставихме всички останали да спазват базисни мерки, които не вредят на икономиката, като същевременно развият имунитет през топлите месеци?

    Мисля, че е крайно време да приемем, че ще има жертви и да поемем риска, като се държим възможно най-отговорно. Както написа един потребител тук, не може толкова да те е страх от смъртта, че да не искаш да живееш.

    Нередност?
  • 3
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "Clint_Eastwood":

    Ами именно, точно това е идеята на затварянията - ДА ЗАБАВИ разпространението докато се появи ваксина и да не стигне до смазване на здравната система, какъвто е случая в България в момента. Сметките на Борисов ще му излезнат изключително криви. В желанието си да бъде преизбран през март (да спаси няколко сектора) ефектът ще е точно обратен. Тази година зимен туристически сезон в България почти няма да има. В Европа добре знаят за батала в държавата ни в момента.

    Нередност?
  • 4
    vespasian0303 avatar :-|
    vespasian0303
    • - 1
    • + 7

    За мен вече осем месеца (от началото на тази криза) защо от страна непрекъснато се правят тънки сметки и се избягват разходи. Пример - ситуацията с ваксините. Да, шансът да се поръчат много повече от нужните съществува, също така и възможността да излезе по-успешна и лесна за съхранение и пренос ваксина. В крайна сметка по време на война и криза не се жалят пари, дори и доста от тях да отидат "на вятъра". Правителството е доста спестовно като става въпрос за здравето на хората, но същевременно буквално пропилява стотици милиони и милиарди левове за всякакви глупости, които са далеч по-малко належащи.

    Нередност?
  • 5
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#3] от "ausbilder":

    Ясно, де - ще забави, ама това забавяне си има много солена цена! Не можем да влизаме и излизаме от локдаун в локдаун. Къде е пропорционалността? Зашо жертваме настоящето и бъдещето на огромни сегменти от обществото - например младите семейства с деца - за да предпазим предимно хора на преклонна възраст??

    И пак питам - защо не поехме риска да изградим колективен имунитет през топлите месеци? Защо не подходихме нюансирано, така че да предпазим преимуществено възрастните и лекарите?

    Прочетете и Декларация Great Barrington - подписана от хиляди медици по света (https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/ ).

    Нередност?
  • 6
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • + 2

    До коментар [#5] от "Clint_Eastwood":

    Абе верно ли още има хора, които повтарят тази глупост с груповия имунитет? Ще ми дадеш ли пример с държави с постигнат групов имунитет? Практиката показава, че дори държави с много по-голямо разпространение на вируса са на години от груповия имунитет. Този имунитет ще бъде възможен само след поява на ваксина. Няколко седмици затваряне на кои "огромни" сегменти от обществото ще жертва бъдещето им. В почти всички държави в Европа има или предстои да има затваряния с цел намаляване на натиска върху системата. Досега на кой точно е било съсипано бъдещето там? Отделно ако си направиш справка ще установиш, че в България почти всеки ден около 1/4 от починалите НЕ СА в пенсионна възраст. Изводите ги оставям за теб.

    Нередност?
  • 7
    mitko_pz avatar :-(
    mitko_pz
    • - 1

    Малко информация за Pfizer и как разработват и тестват продуктите си... в какво се въвличаме?
    "The new report emphasises that China’s transplant system is ‘dependent on the import of devices for organ preservation’ from the West and has accused the Western pharmaceutical companies of using Chinese prisoners for testing transplant products... companies from Western countries are ‘taking part’ in China’s organ harvesting crimes, including Pfizer from America, OrganOx from the United Kingdom and Roche from Switzerland."
    https://www.healtheuropa.eu/exposed-western-companies-allegedly-complicit-in-chinas-organ-scandal/95719/?fbclid=IwAR2Q9r74O_cT1kBIh9q2y1g7KwBlnzgSV38jqhYA6KDsE0niHK8S_7H8ud0

    Нередност?
Нов коментар