🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ваксините: началото на края

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента е най-тъмно. Големият брой болни от COVID-19 и всички други аспекти на здравната криза в комбинация с неяснотата кога и как ще тръгнат отново затворените сектори от икономиката създават у много хора усещането, че положението е неприятно. Ето и добрата новина - от тази седмица вече съвсем официално започва да се върви към края на пандемията. Може и още да не се знае точно кога ще е той, но с първите разрешения на ваксини във Великобритания, скоро в САЩ, а в края на месеца и в ЕС, борбата с коронавируса навлиза във финалната фаза.

Това се случва благодарение на истинския героизъм на учените и фармацевтичните компании, които успяха за рекордно кратко време да изработят десетки предложения за ваксини. Никога досега в човешката история не е имало толкова бърза реакция при появата на нов вирус, но заедно с това дойде един неочакван парадокс. След като всички през март извикаха "Дайте бързо ваксина", сега учудващо голяма група хора казват: "Ваксината дойде твърде бързо, няма да си я сложим". Особеното в ситуацията е, че когато се появи научно разрешение на медицинския проблем, изведнъж едно от най-големите препятствия може да се окаже недоверието на хората или по-скоро доверието им към различни псевдонаучни и съвсем конспиративни теории.

Корона кризата е първото по-сериозно предизвикателство на post-truth ерата и в крайна сметка се оказа, че здравните проблеми бяха сериозно усилени от всички нейни дефекти. Недоверието към мерките, които трябва да се спазват, нежеланието да се разбере колко е сериозно положението - всичко това може да се проследи до възможността да намериш информация, която звучи достоверно и подкрепя всяка една позиция. Маските помагат/пречат, вирусът е опасен/като грип е, трябва да се ограничат контактите/няма нужда да се прави нищо В момента всичко може да бъде вярно и това изигра много лоша шега на много държави, включително и на България. (Ако случайно вече не е стигнал до вас, чуйте последния епизод от подкаста на Бил Гейтс, в който той обсъжда бума на конспиративни теории с автора на "Сапиенс" Ювал Харари.)

Сега цялата тази информационна каша заплашва и масовата ваксинация. Ако прекалено много хора се уплашат и решат да не си слагат ваксини, кризата ще бъде по-малка, но няма да изчезне.

След научното предизвикателство през следващите месеци правителствата по света ще трябва да намерят верния тон и подходящите аргументи, за да убедят хората, че целта е да се пребори едно доста масово заболяване, което задръства здравните системи и променя начина ни на живот. Чипирането е в друг филм (вижте всичко по тази тема тук).

Какво ще се получи в крайна сметка е трудно да се прогнозира отсега. Краят на корона кризата почти сигурно ще дойде през следващата половин до една година, но как ще се развие дотогава настръхналото кълбо от напрежения и надежди на етапа е неясно.

За разлика от пролетта и въпреки че втората вълна на коронавируса е много по-силна, оптимизмът сега, изглежда, е повече. Едно от доказателствата за това е как са настроени мениджърите на големите български банки за следващата година. Сериозна част от тях участваха тази седмица в конференцията на "Капитал" "Банките и бизнесът" и бяха единодушни, че 2021 ще бъде година на икономическото възстановяване - с ниски лихви и ръст на кредитирането (вижте повече тук). Накратко - светлината се вижда доста добре. Сега наистина е най-тъмно, но знаете - така е преди зазоряване.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov

    Ще видим, ще видим...

    Нередност?
Нов коментар