Кой излекува излекуваните

COVID статистиката

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът Бойко Борисов обяви, че "най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко" и те започнаха да рапортуват бодряшка статистика. Нищо, че за поредна седмица България е на първите места по смъртност в ЕС от COVID-19, а заетите болнични легла достигнаха обявения максимум от 7000.

На заседание на правителството министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва и за излекуваните рекордни 16 028 души за седмица, което означавало, че системата се справяла все по-успешно. В България за болни се смятат всички с положителен PCR (антигенните не влизат в обявяваните данни). Тези, които не стигат до болница, са основният дял в статистиката и "оздравяват" автоматично на 14-ия ден, когато им свършва карантината.

Данни за реалното им състояние няма - хората си създават представа от собствения си опит и това, което научават от близките и познатите си. От началото на пандемията България е страната с най-малко тестове в ЕС и без разбивка колко са повторни на пациенти в болниците, колко са безплатните и колко са си платили гражданите. С уточнението, че платени от здравната каса тестове за гражданите има едва от седмица.

И вместо дори сянка на неудобство от това, че за разлика от повечето европейски страни тук хиляди хора се изследват за своя сметка, властта изпраща директори на държавни болници в медиите да хвалят политиката й. В сряда проф. Борис Богов, новият директор на "Александровска", се престара с обяснението си по "Нова", че PCR-ите не са безплатни, защото българите били на първо място в ЕС по пътувания в чужбина. Не беше и попитан откъде му е информацията, която данните на "Евростат" силно опровергават.

Със сигурност, ако след като "отворим отново всичко", ситуацията се влоши, виновни пак ще са гражданите - причина винаги ще се намери.

Все още няма коментари
Нов коментар