🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ЦУМгейт" и катастрофиралият парламентаризъм

Инспекторатът към ВСС отказа достъп до обществена информация с абсурдния мотив, че нямало съгласие от един от участниците в аферата

В нарушение на закона парламентът не провежда процедура за смяна на съдебния инспекторат, ръководен от Теодора Точкова
В нарушение на закона парламентът не провежда процедура за смяна на съдебния инспекторат, ръководен от Теодора Точкова
В нарушение на закона парламентът не провежда процедура за смяна на съдебния инспекторат, ръководен от Теодора Точкова
В нарушение на закона парламентът не провежда процедура за смяна на съдебния инспекторат, ръководен от Теодора Точкова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Андрей Янкулов

адвокат, експерт към Антикорупционния фонд

Всичко, което ни трябва да знаем за държавния орган, именуван Инспекторат към Висшия съдебен съвет, се изчерпва в поведението му около т.нар. "ЦУМгейт":

- Първо, отказват достъп до обществена информация за начина на извършване на проверката си, респективно как са достигнали до крайния извод за липса на проблем - с абсурдния мотив, че нямало съгласие от един от участниците в аферата. Сякаш ще се разкриват някакви интимни обстоятелства от личния му живот, а не поведение на представител на публична власт, макар и вън от кабинета. Само че публичните фигури не са такива единствено когато се намират по кабинетите си, нито въздействат върху обществения живот само оттам.

- Второ, по време на цялото дело пред административния съд шикалкавят и протакат процеса. Примерно срещали трудности да изпратят процесуален представител. Настоящият главен прокурор веднъж заяви, че процесуалното поведение по "шиканиране на процеса" е характерно за една определена етническа група, което пък се оказа, че не е дискриминация, но това е друга тема.

- Трето, след влизане в сила на решението на съда да предоставят исканата им информация не го изпълняват. Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, който проверява магистратите, не изпълнява съдебно решение. Повторете си го няколко пъти за осъзнаване за какво иде реч. ИВСС не изпълнява влязло в сила съдебно решение, с което е отменен неправомерен техен отказ да предоставят обществена информация.

Инспекторатът към ВСС е живото доказателство - не изпълнява съдебно решение.

Как е формиран персоналният състав на тази структура? По изцяло демократична от външна страна процедура - чрез избор с квалифицирано мнозинство от парламента, концепции, изслушвания и всичко там необходимо, за да гарантира на книга качествен избор... Резултатът обаче е такъв, какъвто е. Българският парламентаризъм се намира в катастрофално състояние, което не може да бъде обяснено удобно и лесно с последния персонален състав на Народното събрание, нито дори с тенденция от последните десетина години. Нито парламентът ще се преобрази от днес за утре, нито пък ще преобрази правосъдието, дотолкова трябва да сме узрели да не се заблуждаваме. ИВСС е живото доказателство - големи разходи, кариерни бонуси, много надежди и накрая... не изпълняват съдебно решение.

Имате хубав бизнес, защо ви е необходимо...

Скандалът, наречен "ЦУМгейт", избухна през април 2017 г., когато бизнесменът и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев огласи публично, че членът на ръководството на БСП Георги Гергов е организирал среща с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров в офиса си в сградата на ЦУМ. Сашо Дончев разказа, че на срещата Цацаров, който сега ръководи антикорупционния орган КПКОНПИ, се е опитал да го сплаши заради критичните към правителството позиции на вестника и карикатурите на Христо Комарницки. И цитира една от репликите на бившия главен прокурор: "Имате хубав бизнес, защо ви е необходимо..."

Инспекторатът към ВСС започна проверка по случая, която завърши със заключението, че е установен фактът на срещата, "но не и съдържанието на разговора". "Поради липсата на достатъчно данни за извършено нарушение" проверката е прекратена през юли 2017 г.

В своя позиция тази седмица Съюзът на съдиите посочва, че казусът "ЦУМгейт" се е превърнал в "илюстрация на проблемите в прокуратурата" и липсата на ефективно средство за контрол върху главния прокурор. Организацията смята също така, че ИВСС подкопава авторитета на правосъдието и дискредитира вярата на обществото в независимостта на инспектората, който проверява почтеността на съдиите, прокурорите и следователите. Така инспекторатът сам се превръща в опасност за върховенството на правото и за генериране на корупция, заявяват от ССБ.

От съдийската организация посочват също, че мандатите на Теодора Точкова и съдебните инспектори изтекоха през пролетта на тази година, но те продължават да заемат позициите, тъй като Народното събрание от своя страна нарушава изискванията на Закона за смяна на състава на ИВСС.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    Едно и също е с тази прокуратура и главен прокурор (и стария Цацаров и сегашния Гешев), гейт след гейт и нищо:
    ЦУМгейт, Яневагейт, Кумгейт, Апартаментгейт, КъщиЗаТъщи, ДжиПиГейт, АПИгейт, Суджукгейт и т.н и т.н. ...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Прав е Христо Иванов, като се опитава да обясни на хората, че най-важното е да се разбие прокуратурата! Възмутително е тези, които са избрани да съблюдават спазването на законите, да ги нарушават най-нагло!

    Нередност?
Нов коментар