🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова идея: всеки прокурор да може да кандидатства за "супервайзър на главния прокурор"

Законпроектът за новата позиция на разследващ главния обвинител мина първо четене в комисия, ГЕРБ има амбиции да го приеме до края на мандата на парламента

Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия    ©  Юлия Лазарова
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правна комисия    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Когато не искаш или не можеш да реформираш една институция, създаваш друга. Така зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков коментира в сряда поредния законопроект на управляващите, с който се афишира намерение за създаване на механизъм за ефективно разследване на главния прокурор.

Законопроектът предвижда създаването на специален прокурор със 7-годишен мандат, който да не прави нищо друго, освен да разследва сигнали срещу главния прокурор. В парламентарната правна комисия в сряда новата фигура бе окачествена като "супервайзер на главния прокурор", "главен прокурор бис", най-главен прокурор и по-главен прокурор", но въпреки сериозните критики както срещу концепцията, така и срещу реализацията й, които проектът повдигна до момента в обществото, той бе подкрепен с 11 гласа "за" и 9 въздържали се, без нито един против.

В петък се очаква проектът да мине на първо четене и в пленарната зала. Управляващите обявиха намерението си да го гласуват окончателно до края на мандата на този парламент, като междувременно отново поискат становище от Венецианската комисия към Съвета на Европа. Има време, констатира един от вносителите - Красимир Ципов от ГЕРБ. Същевременно той направи заявка, че преди второто четене на закона ГЕРБ ще променят първоначалната си концепция и ще предложат всеки, който би искал да се кандидатира за позицията на разследващ главния прокурор, да може да го направи еднолично, а не както проектът сега предвижда - номинация да може да се прави само от шестима членове на Прокурорската колегия едновремено. Проблемът в прокуратурата е, че там кандидатурите се издигат след съгласуване с главния прокурор, а на самоинициативите не се гледа с добро око. Същевременно Главният прокурор има силно влияние не само в прокурорската колегия, но на практика е силната фигура и в пленарния състав на ВСС.

Проектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт е третият поред, които управляващите лансират в рамките на този мандат за решаване на проблема с практическата невъзможност за провеждане на ефективно и независимо разследване на главния прокурор в български условия. Този проблем беше идентифициран в решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото "Колеви" още през 2009 г. и оттогава в европейските институции очакват България да даде адекватно решение, което обаче не се случва. Последва напомняне в докладите на Европейската комисия по мониторинговия механизъм, после и в тазгодишния доклад за върховенството на правото, в резолюцията на България на Европейския парламент, становища на Комитета на министрите към Съвета на Европа, както и две становища на Венецианската комисия само за последната година, които се отнасят до този проблем.

В началото на декември група депутати от ГЕРБ внесоха новия законопрект, с който се предлага създаването на нова фигура - прокурор по разследването срещу главния прокурор, който ще се избира от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с обикновено мнозинство, но по предложение на поне шестима членове на Прокурорската колегия, която има общо 11 членове заедно с главния прокурор. Избраният ще има 7-годишен мандат и през цялото това време той няма да се занимава с нищо, друго освен да разследва евентуални сигнали срещу главния прокурор. Изрично се предвижда, че делата срещу главния прокурор ще са подсъдни на специализираните съдилища. Внасянето на законопроект този път през депутати, а не през Министреския съвет, както на два пъти беше направено досега, спести на управляващите процедурата по обществено обсъждане и им позволи да форсират процедурата, доколкото законопроектът беше внесен на трети декември, а по-малко от две седмици след това вече се придвижва без особено обществено внимание в рамките на COVID кризата и наближаващите празници.

Членовете на парламентарната правна комисия, които в сряда гласуваха "въздържали се", заявиха, че законопроектът не върши работа, но мотивите им са различни.

Адвокат Явор Нотев ("Атака") на практика повтори станавището на прокуратурата, че такъв законопроект не е необходим, защото проблем с разследването на главния прокурор няма. И в момента всеки прокурор може да разследва главния прокурор, а към фигурата на главния прокурор би следвало да се подходи с респект и уважение, заради сериозността на процедурата, по която е избран. Няма как да подозираме хора, избрани по този начин, в некомпетентност, по-скоро е обратното, заяви Нотев.

Представителите на БСП заявиха, че предложеният механизъм не решава проблема, защото няма сериозно намерение този проблем да бъде решен.

Вие сте в абсолютно патова ситуация, не искате, не смеете или не можете да идентифицирате правилния въпрос, следователно и отговорите, които давате, са грешни, заяви Зарков. Не вярвам, че в това Народно събрание има мнозинство, което има качеството, волята и съгласието да води този дебат, заяви той. Същевременно, Зарков заяви, че позицията им се разминава със становището на прокуратурата, защото "те отричат въобще да има проблем, а проблем имаме".

На критиките на управляващите, че до момента всяка концепция, която се предлага, е критикувана като неправилна, но никой не иска да даде рецепта за правилния механизъм, Крум Зарков опонира, че БСП вече е продложила такава опция, а именно - всеки отказ да се разследва сигнал срещу главния прокурор да може да бъде обжалван в съда.

"Няма нужда от нови институции и от такъв механизъм. Има нужда от едно нещо - съдебен контрол върху актовете, с които се отказва образуването на производство по получен сигнал срещу главния прокурор. Прокуратурата и Конституционният съд ни казаха, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор. Де юре е така. На практика не се случва, защото системата е затворена. Каквото и да се случи, теоретично всеки гражданин да може да сезира всеки прокурор срещу главния и когато има отказ - да може да го внесе в съда", заяви Зарков.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 3

    ...като междувременно отново поискат становище от Венецианската комисия към Съвета на Европа."

    Абе, ей, няма ли да има край този идиотизъм?! Колко пъти трябва да питате Венецианската комисия за едно и също нещо и да се правите, че не разбирате?!

    Нередност?
  • 2
    demokoko18 avatar :-P
    demokoko18
    • + 3

    До коментар [#1] от "evpetra":

    Точно :D, малко са като тинейджъри набарали телефона на съседката :)
    Венецианската комисия да вземе да таксува на час за четене на глупости, да вземат пример от такситата как се договарят тарифите :)

    Нередност?
  • 4
    lal12575638 avatar :-|
    lal12575638

    Ахахах, "най-главен прокурор и по-главен прокурор". А супервайзър на супервайзъра на главния прокурор после ще има ли?? И така до безкрай... Пълен абсурд

    Нередност?
Нов коментар