🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Познавате ли някой Рафенспъргър?

САЩ и изборите

The White House from Washington, DC via Wikimedia
The White House from Washington, DC via Wikimedia
The White House from Washington, DC via Wikimedia    ©  The White House from Washington, DC via Wikimedia
The White House from Washington, DC via Wikimedia    ©  The White House from Washington, DC via Wikimedia
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден след изборите тази година. ГЕРБ губят с малко. В медиите изтича таен запис на Бойко Борисов, който се обажда ядосан на кмет от ГЕРБ и му казва, че "трябва да намерим 17 хил. гласа".

Кметът отказва с думите "това не е възможно и законно, господин Борисов, гласовете са преброени и всичко е редовно".

Не звучи много реалистично, нали? В настоящата ситуация, в която съществува българската... да я наречем демокрация, не е много лесно да си представим изборен пост, зает от член на ГЕРБ, който да може да откаже на Борисов каквото и да е, независимо дали е законно. КФН? КЗК? Кмет?

Затова, докато наблюдаваме по телевизията кадрите от Вашингтон, в които за първи път домът на американската демокрация беше превзет от протестиращи, които искат да попречат на предаването на властта, има едно име, което не бива да забравяме. И то не е на Доналд Тръмп, а на Брад Рафенспъргър.

Секретарят на щата Джорджия отказа в прав текст на президента на страната си от собствената му партия в личен разговор да рови отново в изборните резултати, за да "намери" гласове, с които Тръмп да победи. Рафенспъргър рискува много - изборна позиция, гневът на собствените си гласоподаватели, гневът на най-висшия политик в страната и заплаха от криминално разследване.

Погледнато откъм България, най-голямата полза от изтичането на този разговор в медиите е напомнянето, че лидерите обещават демокрация, а гражданите я практикуват по време на избори, но именно администратори като Рафенспъргър я крепят работеща.

Много хора мислят, че в държавите, които се подхлъзват далече от демокрацията, виновни са авторитарните им президенти и премиери. Истината е, че тези управляващи са следствие, а не причина. Те успяват да спънат краката на свободата, защото няма достатъчен брой рафенспъргъри, които да им кажат да си гледат работата.

Все още няма коментари
Нов коментар