🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На Капитолия свирят куршуми

Щурмът срещу Конгреса показа, че Тръмп може и да си отива, но оставя на Байдън отровно наследство

Сцените от Капитолия приличаха на опит за държавен преврат в страна от Третия свят
Сцените от Капитолия приличаха на опит за държавен преврат в страна от Третия свят
Сцените от Капитолия приличаха на опит за държавен преврат в страна от Третия свят    ©  Reuters
Сцените от Капитолия приличаха на опит за държавен преврат в страна от Третия свят    ©  Reuters

Вътре в американския Конгрес - куршуми, сълзотворен газ, нахлула гневна и страховита тълпа, простреляна и убита жена. Отвън на Капитолия - озверели лица, покатерени по сградата хора, сблъсъци, насилие и хаос.

Тези шокиращи сцени бележат края на ерата "Тръмп", която формално би трябвало да приключи на 20 януари с встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Джо Байдън. Финалните й конвулсии, разиграли се зрелищно във Вашингтон на 6 януари, показаха най-грозното лице на Америка на Доналд Тръмп. И са най-стряскащото доказателство, че дори когато отиващият си президент напусне Белия дом - с всички съмнения дали ще го направи мирно и доброволно - тръмпизмът ще остане. След четири години Тръмп Америка е страна с дълбоки рани, разкъсвана от войнствено разделение. И Джо Байдън ще има почти невъзможната задача да укроти демоните й и да й помогне да постигне мир със себе си.

Страх и омраза на "Пенсилвания авеню"

Тръмп започна да нагнетява напрежението още в дните преди ключовите частични избори за Сенат в Джорджия на 5 януари. Залогът в тях бе огромен - победа на републиканците в битката за двете места би запазила контрола им над Сената и би вързала ръцете на Джо Байдън. И обратното - победа на демократите би му осигурила цялата законодателна власт в допълнение към изпълнителната.

Ситуацията се нажежи до бяло, когато Washington Post публикува част от проведен в събота разговор между президента и щатския секретар на Джорджия Брад Рафънспъргър, отговорен за провеждането на изборите. В него Тръмп притиска Рафънспъргър да "намери" допълнителни гласове, които да му помогнат да оспори победата на Байдън в президентските избори на 3 ноември. Бюлетините от президентския вот в Джорджия бяха преброени три пъти и не бяха открити доказателства за измами, което обаче не пречи на президента вече трети месец да тръби, че изборите са откраднати от него.

На този фон денят на 6 януари започна добре за демократите. Още сутринта дойде новината, че техният кандидат Рафаел Уорнок става първият чернокож сенатор от Джорджия. И докато се очакваше потвърждението и за победата на 33-годишния демократ Джон Ософ за второто сенаторско място, в Конгреса започна една формална процедура, която обаче този път бе натоварена с необичайна тежест. В сградата на Капитолия се събраха сенатори и конгресмени за броенето на гласовете на електорите в изборите за президент. Тази процедура по удостоверяването на победата на новия държавен глава би трябвало да е чисто церемониална, но не и този път. Защото въпреки всички потвърждения, че изборите са били съвсем редовни, група републиканци начело със сенатор Тед Круз заплашваше да оспори резултатите.

В същото време в близост до Белия дом Доналд Тръмп пред хиляди свои поддръжници в обявения "Поход за спасение на Америка" подгря последващите събития с думи като "Никога няма да се предадем, никога няма да признаем поражението" и "Ще спрем кражбата". Както се оказа малко по-късно, речта му изигра ролята на дърпане на предпазител на граната.

Америка - каквато не иска да бъде

Всичко подсказваше, че нещо подобно може да се случи. След цял куп немислими неща, които Тръмп сътвори, следващото немислимо беше въпрос на време. Което не прави сценитe на Капитолия по-малко шокиращи. Защото дори хората, които предупреждаваха, че с отказа си да признае поражението и да предаде властта Тръмп ще вкара страната не само в конституционна криза, но и в гражданска война, едва ли са си представяли това, което се разигра.

Привържениците на Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса с викове "Спрете кражбата". Те нахлуха в залата на Сената, прекъснаха заседанието, покачиха се на подиума. На снимките се вижда как един от метежниците се е настанил на стола на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и е качил крака на бюрото й. Вицепрезидентът Майк Пенс, който председателстваше сесията на двете камари на Конгреса, бе изведен от специалните служби на безопасно място. Кадрите приличаха на опит за държавен преврат в страна от Третия свят.

Тръмп влезе с гръм и трясък в американската политика и си тръгва по същия начин. След себе си оставя отровно наследство, с което Байдън няма как да се справи нито бързо, нито лесно.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 2

    Путин отвори нова бутилка шампанско/ботокс.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 8

    Не е вярно твърдението за една жертва.
    В сградата на Капитолия от силите за сигурност са застреляни четирима, а отвън от рани са починали още трима.
    Но бройката на труповете не е най-същественото, макар от случаите на щурмуване на парламенти, за които се сещам в момента: в Армения миналия месец, преди това в Беларус, в Македония през 2019, в Хонконг, в Южна Корея по-рано, та дори и в БГ през 1996 г до жертви не се стигна.

    Защо само в Америка се стреля на месо?
    И по-важното: защо никой не обяви недоволните в Минск, в Хонконг или в София през 1996 г, които правиха абсолютно същото, както и американците вчера във Вашингтон, за лупени диваци, а бяха етикирани като борци за демокрация?
    Просто е: двойният аршин и доминантната роля на плащащия за музиката на медийния оркестър...

    Некомфортно ми е, че Капитал абсолютно очаквано отново се плъзна по демократическата пързалка да рита падналия, а не се опитва да осмисли процесите. Може би за толкова му стигат силиците?

    Защото като гледам на кадрите от вчера десетките хиляди гневни американци пред Капитолия, много глупаво и абсурдно е внушението, че един-единствен Тръмп ги е засилил да щурмуват парламента. Гражданите щурмуват свещените крави на властта, тогава и само тогава, когато с измами или с некадърност са доведени до безизходен глад (Великата френска) или тотално им е отказана справедливост (Унгарската 1956).

    Последователната кампания (капилярче, от която е и Капитал) Тръмп да се представя като някакъв американски Бокаса/Иди Амин е изключително несъстоятелна и това го показват дори нагласените резултати от изборите на 3 ноември, които не можаха да скрият мажоритарни 71 000 000 гласа на пълнолетни, не поставени под запрещение, не освидетелствани американски граждани за него .
    Тия 71 млн. за лудницата ли са?

    По темата Тръмп Капитал от години отдалеч заобикаля няколко много съществени теми, изясняването на които би дало възможност на широката публика да добие по-ясна представа за катализаторите на процесите в САЩ. Неизясняването им обслужва единствено опростеното анимационно представяне на лицата и процесите - тип Том и Джери...

    1. Отношенията Републиканска партия - Тръмп.
    Защото една част от явно доста поразпадналата се на крила и кълки РП се дистанцира от своя президент и своя кандидат за втори мандат, а друга се бори за него до последно.
    2. Защо й е на ДП абсолютната власт в САЩ?
    3. Защо анти Тръмп лобитата в РП доброволно се отказаха от властта, до която в това си насипно състояние партията им няма да се докосне поне десетилетие?
    4. Какви процеси ще текат в тотално разделеното американско общество? И да се внушава, че сатаната Тръмп е разделил Америка е обидно глупаво. Той ли разделя и българското общество? Или разделител са процеси, които протичат в обществата и водят до несигурност, обедняване, безперспективност?

    Капитал няма капацитет да даде отговор на тези въпроси.
    Дирижираното опростачване и изграждането на елементарни еднозначни възприятия, обаче, стартира процеси, които бутат обществото лека-полека да престане да мисли и да гълта наготово пропагандната попара, която му бутат в устата.

    Разбира се, в името на демокрацията...

    Нередност?
  • 3
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 1
    • + 2

    Ако успеят да отстранят Тръмп в следващите дни с общи усилия на вицепрезидента, правителството, сената и конгреса ще успеят да поправят част от щетите. Ще е интересно да видим.

    Нередност?
Нов коментар