🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доналд Тръмп върви към втори импийчмънт

Той вероятно няма да бъде отстранен предварително от кабинета си, но евентуален успешен процес би отнел привилегиите му като бивш президент

Президентът на САЩ Доналд Тръмп върви към втори процес по импийчмънт, воден от Демократическата партия. Най-високопоставеният демократ в Камарата на представителите Нанси Пелоси вече потвърди, че в понеделник ще започнат процедури, като освен това се обърна и към американските генерали да отнемат достъпа на Тръмп до кодовете за ядрени оръжия. В четвъртък Тръмп потвърди, че ще предаде мирно властта на наследника си Джо Байдън, след като в сряда негови поддръжници нахлуха в сградата на Конгреса в опит да обърнат резултатите от изборите през ноември.

Изявлението на Тръмп постави на пауза масовото напускане на Белия дом от министри и други официални лица. Същевременно той беше блокиран от всички социални мрежи. Twitter и Facebook спряха постовете на активния президент на САЩ, а Google, Amazon и Apple спряха и хостинга, и достъпа до приложението Parler, предпочитана социална мрежа сред привърженици на Тръмп.

Импийчмънт, но за кога

Тръмп вероятно ще се превърне в първия президент на САЩ, импийчван два пъти - неговото премахване от длъжност беше гласувано успешно в Камарата на представителите през декември 2019 г., но впоследствие той беше лесно оневинен от Сената през февруари. Обвинението тогава беше заради разговори между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски за натиск за потенциално разследване срещу Джо Байдън, който вече беше кандидат за президент.

Новият процес по импийчмънт по всяка вероятност ще бъде успешен в Камарата на представителите, но едва ли ще доведе до отстраняването на Тръмп предсрочно - просто защото няма достатъчно време. Тръмп напуска поста на 20 януари, а следващата пълна сесия на Конгреса е на 19 януари, като нейното изместване изисква съгласието на всички 100 сенатори в горната камара. Това е невъзможно, защото президентът продължава да има съюзници сред републиканските сенатори.

Възможен е обаче импийчмънт и след като Тръмп напусне поста. Това би означавало, че той няма да бъде третиран с привилегиите на бивш президент на САЩ - без публично платена охрана и без възможност отново да заема държавен пост.

Двама републикански сенатори, които през февруари гласуваха против свалянето на Тръмп - Лиза Мърковски и Бен Сасе, вече сигнализираха, че този път са съгласни, че президентът трябва да бъде импийчнат. Други сенатори обаче са на мнение, че подобен процес би довел до още по-голямо разделение в страната в момент, в който обществото е в политическа, икономическа и здравна криза, а международната репутация на САЩ е разбита на парчета.

С молба към вицепрезидента

Друга възможност за предсрочното премахване на Тръмп е 25-ата поправка на Конституцията на САЩ. Тя предвижда вицепрезидентът заедно с мнозинство от кабинета на президента да декларират, че той вече не може да изпълнява задълженията си. Така последните дни на администрацията биха били с президент Майк Пенс.

Той обаче, изглежда, не е съгласен с подобен сценарий. Официално Пенс не е излизал с позиция, а информацията от източници в офиса му е разнопосочна. Не е ясно и колко от членовете на кабинета на Тръмп все още са му лоялни - държавният секретар Майк Помпео например се превърна в най-активния защитник на администрацията в социалните мрежи, като през уикенда той обяви, че се гордее от свършеното от кабинета на Тръмп. Други министри обаче смятат, че щурмът на Капитолия след събитие на Тръмп и отказът на президента да признае резултатите от изборите го правят заплаха за цялата система.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    USKravaria avatar :-|
    Граф US Кравария
    • - 1
    • + 2

    Между другото Джо Байдън е най-адекватен засега за разлика от останалите демократи къде къщата гори, те импийчмънт искат.
    Обаче проблемите сага започват. Не свършат.
    Dържава на ръба на войната.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 5

    В Америка върви преврат.
    Срещу легитимната действаща изпълнителна власт.
    От дълбоката с подкрепата на частни търговски дружества - соц.мрежи и медии.

    Всъщност нищо от това не ме притеснява. Америка и така, и така е аут.

    Притеснява ме, че за да отвлекат вниманието на американците от стремежа им към взаимно избиване, дълбоката ще им спретне външна война. Както след 9/11 ги прати да разрушат Ирак и района.
    Най-близо до ума е целта да е Иран. Достатъчно е пропагандно омацан.

    Въпросът е дали Америка вече има сили да се справидори с такава война...

    Нередност?
  • 3
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#2] от "D-r D":

    ку-ку...

    Нередност?
  • 4
    eel54624714 avatar :-|
    eel54624714
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Тръмп подтикна привържениците си към преврат, а не обратното, засрамете се поне малко и не повтаряйте опорките на кремълската пропаганда! Загинаха хора заради това че един нарцис и егоцентрик не може да си задоволи свръхраздутото Его!

    Нередност?
  • 5
    qjd24566910 avatar :-(
    Тангра
    • - 2
    • + 1

    Демократите са бесни, и побеснели, не в преносния смисъл, а в буквалния, с пяна на устата.
    Не могат да преглътнат, че толкова платени мръсни пари, пропаганда, медии, малцинства, демографски малцинства, полове, сексуални ориентации, раси, не могат да им помогнат едни избори да вземат като хората.
    Затова и са твърдо решени да се бият като бесни, от страх Тръмп да не спечели 2024-5.
    А някога САЩ беше еталон за демокрация...

    Нередност?
  • 6
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Как кремълските тролове изведнъж се превърнаха в такива "експерти" по американски вътрешнополитически въпроси, та чак започнаха да ПОУЧАВАТ Америка на демокрация?!? Нека само да припомним, че в тяхната азиатска империя на злото, никога не са се провеждали честни избори, а едно джудже там управлява като император вече 20 години, и се е подготвил юридически за още толкова (минимум!).

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#4] от "eel54624714":

    Точно заради свръхраздутото му его и аз не го каня на празниците си :)...

    Но погледнато сериозно - опитайте се да мислите сам, а не да ми рецитирате какво сте прочел в Капитал. Капитал е от същото хоро като СиЕнЕн, ФТ, НЙТаймс и пр. неолиберални медии и отсега мога да прогнозирам какво ще пише тук по темата следващата седмица.

    И тъй като през мандата си Тръмп пречупи неолибералния ред твърде успешно, дълбоката държава няма как да остави да му се размине. Той никога повече няма да бъде допуснат да е президент на САЩ и в това е смисъла на инициирания импийчмънт седмица преди да му изтече мандата. Пулбичното му обезглавяване е замислено да е толкова кърваво театрално, че никой и да не си помисля да повтаря подвига му.

    Старата Пелоси (която онзи ден отмени използването на понятията "баща" и "майка" и местоименията "тя" и "той" в официални документи на Конгреса на САЩ) поиска от вицето Пенс да обяви действащия президент за неспособен да упражнява властта на основание 25-тата поправка.

    Всъщност демократите-узурпатори искат Републиканската партия със собствените си ръце да свали своя президент. В 25-тата поправка от 1967 г. такъв казус не е предвиден. В т.1 там се говори за "отстраняване от длъжност или смърт", но президентът не може да бъде отстранен от вицето си.
    Процедурата за отстраняване или осъждане на президента на САЩ е описана в Конституцията и Федералния кодекс на САЩ. Отстраняване може да бъде извършено единствено от Конгреса и потвърдено от Сената на САЩ.

    В този смисъл пиша горе, че в САЩ тече преврат.
    Достатъчно достъпно ли го написах?

    Нередност?
  • 8
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Доналд Тръмп - първият човек в света с достъп до ядрените кодове, но не и до социалните мрежи ...

    Нередност?
  • 9
    qjd24566910 avatar :-|
    Тангра

    До коментар [#6] от "olga_kokoshkina":

    Аз съм прекарал живота си в Северна Америка, плащал данъци и с право да гласувам.
    Госпожа Кокошкина, май бъркате кой е трола.

    Нередност?
Нов коментар