🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Несправедливостта е за всеки

Казусът Димитър Кенаров

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Насилие над журналисти не съм видял" - с тези думи главният секретар на МВР Иванов отговори на обвиненията, че по време на протестите срещу правителството и главния прокурор на 2 септември миналата година полицията е използвала неправомерно сила над представители на медиите. Всъщност пострадали журналисти имаше няколко, но най-яркият случай беше този с Димитър Кенаров.

Той беше извлечен от площада пред Партийния дом, налаган, докато е с белезници, а после откаран до столичен полицейски участък. Без право на адвокат и медицински преглед. После пуснат да си ходи. Без да му е връчен и един документ.

Експертизата каза, че той е бил доста набит при срещата с полицаите. Вътрешната проверка - че насилие не е имало. Точно както обеща главният секретар Иванов при започването ѝ.

И ако резултатът на проверката на МВР е по-скоро очакван, притеснителното е, че в този парад на беззаконието се включи и съдът.

Той е сезиран още през септември с искане да се произнесе по законността на задържането на журналисти. Законът казва, че подобни жалби се разглеждат незабавно. Но вече пети месец няма решение, а процесът съвсем заприличва на този по романа на Кафка.

Съвсем накратко - сезираният Софийски районен съд отговаря "Делото не е за нас, защото няма издадена заповед за арест" и препраща делото на друга инстанция, която след няколко седмици мислене изисква строго от журналиста да отговори "точно и мотивирано"... коя заповед жали. Иначе няма да гледа делото.

Случаят с Кенаров създава опасен прецедент. С действията си съдът намигва на полицията: "Няма проблем да задържате (и пребивате) граждани, нарушавайки им правата, просто не издавайте заповед за арест."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Каскета, Каскета ...!

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 2

    Да, точно така! Съдът подсказва на МВР как хем да нарушава закона, хем да не оставя следи. Вождът харесва това!! Особено пък определението на АССГ е класически пример за шизофрения, но и това не е случайно. Достатъчно е човек само да види кои точно са тримата съдии - и нещата си идват на мястото. Няма крушка без опашка. Особено в АССГ, който напоследък стана доста ключов съд по определени категории дела...

    Нередност?
Нов коментар