Международни организации осъдиха ареста и полицейското насилие над журналисти

Комисарят по човешки права към Съвета на Европа определи действията на МВР срещу представители на медиите като недопустими

Димитър Кенаров в ефира на bTV на 4 септември
Димитър Кенаров в ефира на bTV на 4 септември
Димитър Кенаров в ефира на bTV на 4 септември    ©  bTV новините
Димитър Кенаров в ефира на bTV на 4 септември    ©  bTV новините
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Уважаваните международни организации за защита свободата на словото "Репортери без граници" и Комитета за защита на журналистите осъдиха действията на полицията срещу журналисти в протеста пред бившия партиен дом на 2 срещу 3 септември.

Тогава журналистът Димитър Кенаров беше задържан и бит от полицията, колегата му - фоторепортерът от агенция "Франс прес", Николай Дойчинов беше удрян с палка от полицаи, а камерата му беше счупена. Други техни колеги бяха обгазени.

"Загрижена съм за многото случаи на полицейско насилие срещу журналисти, отразяващи протестите в София", се казва в официално становище на комисаря по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович. "Насилието над журналисти, особено от страна на представители на държавата, противоречи на задължението на държавата да отстоява свободата на словото и защитава сигурността на журналистите", казва още комисар Миятович. Тя призовава българските власти да разследват ефективно всички случаи на полицейско насилие над журналисти и да накажат полицейските служители, които са отговорни за това недопустимо поведение. "Спешно е необходимо полицейските служители да бъдат ясно инструктирани, че трябва да уважават свободата на медиите и да позволяват на журналистите да отразяват протестите в сигурност", завършва още позицията на комисаря по човешките права към Съвета на Европа.

Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите (CPJ) призова за бързо и задълбочено разследване на полицейските атаки срещу журналисти, търсене на отговорност от виновните и гаранции, че репортерите ще могат да отразяват протестите свободно. "Журналистите трябва да могат да отразяват протестите в България без страх, че могат да бъдат нападани или задържани от полицията", коментира програмният директор на CPJ Карлос Мартинез де ла Серна.

Същият призив дойде и от базираната в Париж организация "Репортери без граници". Те определиха случая с Кенаров като "незаконно нападение над ясно обозначен като журналист, който отразява антиправителствените протести". От организацията определят като грубо нарушение на медийната свобода полицейското насилие над фоторепортера от АФП Николай Дойчинов и призоваха властите да разследват случая, а политиците да осъдят случилото се.

Двете журналистически организации в България - Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), и Съюза на българските журналисти, също осъдиха инцидента.

"АЕЖ категорично осъжда полицейското насилие над журналисти, отразяващи протестите. Има данни и за други незаконни действия на полицията срещу журналисти. Няколко наши колеги от различни медии бяха удряни и обгазени при протестите в сряда. Имаме информация и за друга повредена фотографска техника на репортери. АЕЖ наблюдава всички тези случаи и ще уведоми международните си партньори за бруталните полицейски действия срещу Димитър Кенаров", се казва в позицията на АЕЖ.

В остра позиция СБЖ определят случилото се като "абсолютно недопустимо и несъвместимо с демократичните норми". "Нееднократно досега СБЖ е реагирал със същата острота при други драстични посегателства срещу журналисти и граждани. Неспирното повторение на такива безобразия е абсолютно нетърпимо. Власт, приемаща и дори произвеждаща подобни рецидиви, е опасна за демокрацията", се казва в позицията.

В позиция във фейсбук Американският колеж в София изрази "загриженост от случилото се с българския журналист Димитър Кенаров, част от випуск 1999 на колежа". От колежа настояха "властите да проведат задълбочено разследване на инцидента".

Пред "Капитал" Димитър Кенаров обясни, че преди да бъде освободен от ареста, е бил накаран да напише обяснение за случая, както и предупредителен протокол, в който му е било указано да не нарушава обществения ред и да спазва законите. Въпреки че е бил фактически задържан, на няколко пъти му е била отказвана адвокатска защита. Журналистът е бил освидетелстван от съдебен лекар за нанесените му травми. До този момент от МВР не са го търсили във връзка с евентуална назначена проверка.

Единствената държавна институция, която е излязла с позицията по темата, е Съветът за електронни медии, които на 2 септември общо осъдиха "всяко насилие, което нарушава човешки права и свободи", и уточниха, че "насилието срещу журналисти е позор за всяко общество". От регулатора настояха "всеки да уважава работата на журналистите и репортерските екипи, защото журналистите са "очите и ушите" на гражданското общество и всеки опит те да бъдат "обгазени" или наранени е атентат срещу свободата на словото".

"Капитал" изпрати запитване до МВР, но до този момент не сме получили отговор. Такъв не е получила и CPJ, която също е потърсила българските власти.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 14

    Не виждам в статията да са осъдили унижението и нападението над полицаи? Или един бит журналист е по-важен от 80 ранени полицая. Може би семейството на този журналист ще страда повече от семействата на тези 80 полицая? Стига лицемерие! Стига криворазбрана демокрация!

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 6

    Как мирни протестиращи спасиха момче от арест на улица Леге.
    София на живо: 2 септември 56 ден
    https://www.youtube.com/watch?v=W8r5EWM-o7Y

    Нередност?
  • 3
    hodounski avatar :-|
    hodounski
    • + 6

    До коментар [#1] от "scuby":

    Насилие над полицаи не е имало. Ние всички видяхме откъде хвърчат бомбички и павета ,а те не се помръднаха и накрая подгониха мирно протестиращите .Това си е техен сценарий. Нито им съчувствам ,нито ги уважавам. Даже сега започваме да ги съдим.Ще плащат за гяволъка си и прозрачните провокации.
    Между другото в ТВ репортажите има лицата на провокаторите ,ама МВР ,,не си го причиняват" ,защото са техни хора- цивилни ченгета с маски и ултраси.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 7

    До коментар [#3] от "hodounski":

    Само като чуя "сега започваме да ги съдим" и "не уважавам полицията" и веднага разбирам какъв човек е насреща. Иначе и предният път Борисов си нае ултраси да пуснат кръв, за да подаде оставка. Явно сега ги е пратил с бомби срещу полицията ама ако може без кръв, за да не подаде оставка. По-големи идиоти от полезните идиоти се убеждавям всеки изминал ден, че няма!

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Така беше и през 1997-ма година - полицията започна да бие и БСП сдаде мандата.

    Нередност?
  • 6
    tug16553936 avatar :-|
    oeg vokar
    • - 4

    Роден 81-ва, 95-97-ма в Американския колеж....нямахме какво да ядем, заплатите бяха по 4-5долара, само деца на КОМУНИСТИ И МУТРИ учиха в такива училища и ходеха в чужбина. Сегя тоя пиклю да се продава за съдник е нагло....първо да осъди родителите си тогава да ни поучава.

    Нередност?
  • 7
    gog43683660 avatar :-|
    gog43683660
    • - 3

    а за коя медия отразява този “журналист”? Така и никой не каза за кого работи?

    Нередност?
  • 9
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Ако сме съгласни , че тези журналисти не са набили нито един полицай, то тогава полицаите са набили невинен човек. Което не би трябвало да е ОК за никого.

    Принципите би трябвало да са водещи в една държава и ние, като граждани, трябва да ги защитаваме, защото иначе ще стане като в Русия.

    Нередност?
  • 10
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    До коментар [#7] от "gog43683660":
    "а за коя медия отразява този “журналист”? Така и никой не каза за кого работи?"

    Аха, следвате Каскета! "Вие всъщност от коя медия бяхте?"

    Щото, ако не е от нашите - свинските - медии, не трябва да му се отговаря. Не ли?

    Нередност?
Нов коментар