🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Винаги е късно за промяна, никога за кражби

Избори на gif

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Публичният живот в България през последните години изглежда като поредица от gif-ове. На пръв поглед изглежда, че нещо се сменя, но ако се загледаш по-внимателно, виждаш един и същ кратък сюжет, който, като стигне до края, почва пак от начало.

Един от примерите е промяната на начина, по който се гласува. От Гочоолу и Дочоолу насам изборите протичат посредством пускането на хартиена бюлетина в някаква кутия. От Освобождението досега светът се е променил доста, но гласуването в България си е същото. На няколко пъти през последното десетилетие се повдига въпросът дали то да не се промени - като например се въведе възможност и за електронен вот или пък по пощата. Това ще позволи много хора да се включат по-активно в изборите. Представителството в парламента ще бъде по-добро. Демокрацията ще спечели.

Обаче - не. Всеки път се оказва, че няма достатъчно време да се промени гласуването. Когато има време, този въпрос не се обсъжда, а когато се обсъжда, е вече късно.

Истината е, че големите в момента партии някак си са овладели сегашния начин на гласуване. И не искат никаква промяна, която може да им обърка сметките. Гласуване по пощата или онлайн може да засили по-малките партии, да увеличи избирателната активност и така да намали мандатите на първите три политически сили. И затова вместо истинска промяна получаваме gif-че, че винаги е късно за нея (вижте още в текста Машини за гласуване, машини за милиони).

А че гласуването може да се промени, е повече от ясно - поредното доказателство е усърдието, с което беше въведено абсолютно безсмисленото машинно гласуване. То не помага с нищо на целия процес. Няма да гласуват повече хора, няма да направи по-лесен целия процес, нито по-безопасен в условията на епидемия. Но за сметка на това се плащат няколко десетки милиона лева в нагласена поръчка без истинска конкуренция (стр. 22). Хем няма промяна, хем парите капят - любимото упражнение на българските политици.

Все още няма коментари
Нов коментар