Уолстрийт и бунтът на малките

Сблъсъкът на Reddit армията с хедж фондовете изглежда епично, но едва ли ще промени нещо съществено в борсовия свят

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Армия малки инвеститори, организирана през социалните мрежи, за кратко успя да нанесе милиардни загуби на хедж фондове.
  • Трусът на американските финансови пазари създаде очаквания събитието да е начало на революция.
  • Това ще докара загуби на много, но е малко вероятно да промени механизмите, по които функционира Уолстрийт.

На пръв поглед историята звучи епично. Давид срещу Голиат. Малките инвеститори с лаптоп в разхвърляната спалня срещу алчните акули на Уолстрийт. Милениълите срещу системата. Технологиите превземат финансите... Зародилата се в Reddit атака на ритейл инвеститори, довела до мащабен short squeeze срещу късите позиции на хедж фондове в няколко компании (и най-вече веригата магазини за електронни игри GameStop) и милиардни загуби за тях, светкавично се превърна в топ тема за бизнес медиите, и не само. Събирането на парченцата от пъзела дава възможност за анализи на пазарите, поколенията и дори цялото общество през различни призми. А описанията на каква революция сме свидетели не закъсняха.

Наистина разказът за събитията е вълнуващ и вероятно вече на противоположния край на Америка в Холивуд потриват ръце. Дали обаче пазарната мания GameStop ще спре, или ще промени играта на капиталовите пазари е доста спорно. Макар мнозина да виждат в събитието потенциал да промени дълбочинно функционирането на финансовата система, има и друг прочит. А той е, че група "дементи" и "аутисти", както сами се наричат в своя форум, са открили уязвимост, даваща им шанс да направят много пари, и са се възползвали. За да се превърне това в световно явление, съществена роля е изиграл и късметът, макар участниците в него вероятно ще го отдават на собствените си умения, с които са победили мениджърите на хедж фондовете в собствената им игра. Но засега нищо не предполага, че те и целият Уолстрийт няма бързо да се отърсят от загубите и светкавично да се настроят към новата, леко модифицирана реалност.

Феноменът GameStop

За да се разбере какво разлюля пазарите, трябва да върнем малко лентата, а също и да обясним как работят въпросните къси продажби (за по-неизкушените от тематиката може да е добра идея първо да скролнат до долу и да прегледат речника с основните термини и действащи лица - бел. ред.). Базовата идея на борсовата търговия не е сложна и повечето хора я разбират - ако очакваш някоя компания да се развие добре, можеш да купиш акции от нея и да разчиташ на дивиденти от печалбата или на поскъпване на книжата, когато очакванията се сбъднат. Има обаче начин да се печели и от очакванията някоя компания да се провали и това са късите продажби. Много големи инвеститори и особено мениджъри на хедж фондове правят именно това - фокусират се в уязвими компании с неустойчив бизнес модел и залагат на фалита им.

Една такава "жертва" е GameStop. Компанията от години страда от все по-пренасочващия се онлайн пазар на игри, като неминуемо изкристализират аналогии с изчезването на видеотеките с възхода на стрийминг услугите. COVID-19 и съпътстващите периоди на изолация допълнително ускоряват отлива на клиенти от физическите магазини. Така борсовите залози срещу нея се вдигат и няколко хедж фонда трупат внушителни къси позиции. Не само в нея, разбира се, а и в други компании, които може да се предположи, че ще са сериозно пострадали от кризата или просто са се запътили към залеза си, изместени от конкуренти.

Атаката на организиралата се в Reddit форуми армия дребни инвеститори е срещу късите позиции на хедж фондовете. Чрез масови покупки на акции на GameStop и други подобни компании (веригата киносалони AMC Entertainment, падналите гиганти в производството на мобилни телефони BlackBerry и Nokia - виж графиката) те ги изкарват на загуба, с което ги принуждават да затварят късите си позиции, а така допълнително да покачват цената. Този short squeeze в края на януари успява да произведе покачване на акциите на GameStop с хиляди проценти и загуби за милиарди долари на няколко хедж фонда, които буквално са спасени с инжекции от други. Особено ударен е Melvin Capital с 53% отрицателна доходност за януари.

Темата получи и допълнителна конспиративна украса, когато Robinhood, една от най-използваните платформи за търговия от дребните инвеститори, временно забрани покупки на най-летящите. Клиентите ѝ разтълкуваха това като дългата ръка на Уолстрийт, която се опитва да отреже невидимата ръка на пазара. Истината е, че това показа непознаването на пазара от борсовите новаци, които малко неправилно разтълкуваха тези действия. Правилата на депозитарните компании в САЩ са такива, че при рязък ръст на обемите и висока волатилност по дадена позиция изискват допълнителна гаранция от брокерите. Пари, които трябва да извади Robinhood, но възможностите му са ограничени. По същата причина във вторник достъпът до покупка на акции по някои позиции ограничи и Revolut, а аналогични действия имаше и при други брокери.

Всички страхове (и още няколко)

Историята бързо стигна до първите страници и естествено започна да генерира политически призиви за регулаторни проверки. Зад тях стоят реални притеснения, че може да прерасне в системен проблем. Любимата аналогия е с Long Term Capital Management, хедж фонд, който кoлабира при азиатската финансова криза през 90-те години на миналия век и предизвика сериозен трус на целия финансов пазар.

Не е като да няма основания - той и без това по много други измерители е добре балонизиран, така че една такава игличка би могла да го спука с гръм. А и няма яснота каква примерно би могла да е следващата цел на една все по-увеличаваща се армия от Reddit инвеститори (рязкото поскъпване на среброто през седмицата също бе отдадено на опит за още по-грандиозен short squeeze). Mного от тях действат не с рационални мотиви да извлекат печалба, а като камикадзета, готови на всичко, за да натрият носа на Уолстрийт, въоръжени с няколко хиляди долара, дадени им безплатно от правителството заради COVID-19. А ако не ви стигат реалните страхове, винаги може да си добавите и имагинерни - какво, ако огневата им мощ бъде подпомогната от някого, какво са няколко милиарда за Китай или Русия, ако с тях може да се дестабилизира финансовата система на САЩ?

В по-философски план също изкристализираха и поне няколко големи теми, където анализаторите започнаха да разгръщат големи наративи. Ще промени ли изоснови нашествието на малките инвеститори начина, по който функционират пазарите, и всички вече ще трябва да се съобразяват с това? Разклащат ли социалните мрежи и технологиите финансовия сектор, така както стана с бизнес моделите в редица други. Как регулаторите да навлязат в тази нова ера и да се справят с неочаквани феномени?

По-точни отговори сигурно ще има, когато прахолякът от настоящия сблъсък слегне. Може би и тогава ще разберем, че всъщност зад фасадата сме били свидетели просто на една схватка между хедж фондове. Но дори и сега има доста причини да се смята, че

Усещането за революция е доста преувеличено

Ето и основните аргументи за това, че сблъсъкът на Reddit с Уолстрийт може да се окаже от онези събития, които в момента, когато се случват, изглеждат пълни със заряд да променят хода на историята, но след година са почти изтрити от паметта. Вероятно само защото са в сравнително скорошния ни живот и са се леели от всички медии, ние си спомняме добре за всевъзможни арабски пролети, жълти жилетки и дори хора, които окупираха Уолстрийт.

  • Няма нищо фундаментално ново. Short squeeze не е измислен сега, а първият датира отпреди повече от 100 години. Някои от най-епичните такива схватки са описвани надълго и нашироко в медиите - Volkswagen, Herbalife и наскоро Tesla. Различното в случая е само, че купувачът на акциите, изправил се срещу продавачите на късо, е аморфна маса от дребни инвеститори, а не друга финансова акула. Това обаче прави атаката доста по-неустойчива - един опитен ветеран на пазарите би могъл да устои доста време, докато десетки хиляди неопитни инвеститори вероятно много ще се изкушат да приберат печалби, ако цената вземе да спада.

  • Обикновено импулсивните масови включвания на дребни инвеститори на пазарите нe свършват добре за тях. Интересът към борсите от "обикновения човек" също не е новост. Дори той е в основата на шеговития "индикатор", че когато ваксаджийчето започне да ти дава съвети за акции, е крайно време да продаваш. В края на 90-те в САЩ dotcom балонът се надува далеч не само от финансови играчи, а от малки инвеститори. През 2017 г. хвърчеше всичко, в което имаше блокчейн, през 2018 г. - всичко, свързано с канабис. Дори в кратката история на българския капиталов пазар през 2007 г. си имахме за кратко мания, чийто пик беше при излизането на пътния строител "Трейс" на борсата, когато търсенето надхвърли предлаганите за продажба акции 1500 пъти. Тогава в местния бегъл аналог на WallStreetBets - форумът на investor.bg, всеки можеше да се надъха, че инвестицията му (била тя "Капитан Дядо Никола", "Котлостроене" или особено уместно "Юрий Гагарин") е следващата ракета. И дори и без на БФБ да има реално възможност за къси продажби, скоро след това пазарът се срина с над 80%, а индексът SOFIX така и никога не се върна до нивата си от тогава.
  • Да вярваме в колективния разум на тълпата е наивно. През миналата година се изписа много за ефекта Robinhood - новите ритейл инвеститори, които за пръв път докосват борсовата търговия. Много от тях са финансово неграмотни, не анализират отчети, не търсят фундамент или зависимости или ако го правят, със сигурност не са по-добри в това от екипите на големите инвестиционни банки и фондове. Вместо това са движени от слухове по форуми или от това какво е туитнал Илън Мъск. Резултатът беше, че често акции на съвсем различни компании скачаха само защото името или кодът им приличат на този на някоя "гореща акция". Това, че те веднъж са попаднали на правилен съвет, донесъл им печалба, и са се озовали в епицентъра на глобално събитие, по никакъв начин не гарантира, че следващия път няма да изгубят всичко. Във всеки случай след успеха GameStop логично ще се наводнят с идеи от нови копнеещи да са следващият гуру, повел тълпата срещу системата. Така че гарантирано енергията ще се разпилее, а много от съветите и идеите няма да са особено добри. Всичко това не значи, че професионалистите на финансовите пазари са до един гении, които никога не губят пари (освен когато Reddit ги хване неподготвени, разбира се). Те просто имат нужния опит да не правят най-грубите грешки - ако ви заболи корем, ще предпочетете да идете на лекар, а не да извадите кухненския нож и да действате сам, нали?
  • Една грешка и си чао. Това, че някой е направил много пари, като е заложил всичко на нулата на рулетката в казиното, не го прави особено разумен. В случая с GameStop операцията може и да е успяла временно да изстреля цената, но след това тя се срина с 50%. Така че не е изключено да има и много болезнено загубили инвеститори, купили на върха, и то на margin. Но дори да предположим, че повечето излязат забогатели от случаите, ако предположим, че армията дребни инвеститори ще е някакво устойчиво явление - дразнител за големите, тя трябва да прави такива залози регулярно. А тогава шансът историята да се изпълни с лични трагедии за фалити и разбити семейства става доста по-голям. Да, може и да не е честно, но хедж фондовете обикновено имат зад себе си доста повече капитал и могат да имат и втори шанс дори и след голяма грешка. Е, и те успяват понякога да оплескат нещата напълно...
  • Няма как да се повтори същото. Големият ефект от Reddit революцията може да се отдаде на комбинация от изненада и подценяване. Някакви хора се наговарят открито във форум да правят нещо, правят го и то по някаква причина повлича вълна. Ок, дори да предположим, че те могат да замислят втори гениален удар, вече всички ще следят за него. Съответно и всеки ще може да си затвори късите позиции предварително или каквото друго превантивно действие ще трябва да направи. Естествено ударът може да бъде замислян и тайно, но тогава ще ги превърне в някакво нерегламентирано подобие на хедж фонд, а и е доста по-вероятно това да бъде прието за незаконна пазарна манипулация. Освен това няма как идеята да стигне до армията инвеститори, което ще направи маневрите по бойното поле доста хаотични.
  • Късите продажби не са плод на зъл гений. Идеята да печелиш от проблемите на друг звучи цинично, но зад нея стои не просто някаква неограничена капиталистическа алчност, а здрава логика. Самите хедж фондове често са обвинявани, че са като лешояди. И в голямата степен това е така - те играят същата важна роля на санитари, каквато истинските птици в екосистемите. Те разчистват болните и умиращи компании, като така позволяват капиталът да се насочва по-ефективно и грешките на пазарите да се коригират по-бързо. Това в дългосрочен план има положителен ефект и може да спести на други инвеститори много потънали инвестиции. Да, сред тях има доста неприятни индивиди и от време на време плячка им става и някоя симпатична жизнеспособна компания. Но по-добър механизъм за изчистване на загниващия и зомбифициран бизнес досега не е измислен.

С малки суми, но завинаги

Всичко това не значи, че дребните инвеститори не са фактор и дните им са преброени. Вероятно целият шум около GameStop ще докара на все по-лесно достъпните с технологиите борси още много жадни за бързи печалби и/или мъст срещу статуквото. Тяхната търговия ще внася шум и хаос и вероятно ще е обект на нови анализи и стратегии. Рискът обаче те да преобърнат правилата изглежда минимален, а вероятно парите на мнозинството от тях ще се превърнат в лесна плячка за някой едър финансов хищник.

Пазарите може и да не са най-справедливото и приятно място, но си има еволюционна причина защо именно такива виреят там. И тя далеч не е само защото са твърде големи да фалират и ги спасяват при нужда, а защото търсенето на ефективност винаги кара капитала да се окрупнява. А това, че евентуално лошо алокирани инвестиции ще убият един или няколко фонда, няма да промени съществено естеството на останалите. За да изчезнат динозаврите, е бил нужен сблъсък с метеорит, а не появата на дребни бозайници. В дивата природа Давид не побеждава Голиат.

Речник на начинаещия убиец на хедж фондове

short или къса продажба - възможност да се печели от спад на цената на акции или други финансови активи. Накратко инвеститорът взима назаем акции и ги продава по текущата пазарна цена (да речем, 100 долара). Ако е бил прав и борсовите котировки наистина паднат (да кажем, до 20 долара), той ще може да ги купи, да ги върне на този, от когото ги е заел, и да задържи разликата (80 долара).

naked short - незаконният брат на късата продажба. Същата операция, но без да си заел и да контролираш в момента акцията. Високорисково, защото създава опасност, когато дойде време да се финализира сделката, да не може да се набави акцията. Забранено е в САЩ при предишната финансова криза, но все още е възможно да се случва заради различни пробойни в системите за търговия.

short squeeze - кошмарният изход от къса продажба. Ако по някаква причина цената тръгне обратно на очакванията на инвеститора нагоре, той трябва да си набави акциите, за да ги върне. Така със своите покупки той допълнително вдига цената. Често се случва дирижирано, когато други играчи на пазара (или настоящи инвеститори в компанията, чиито акции са били обект на късите продажби) видят възможност да извлекат печалба и да принудят продавача на късо да глътне загуби.

margin - възможност да купуваш акции, без да имаш пари. По същество е покупка със заем от брокерската компания. Дава възможност да мултиплицираш печалбите си (примерно влагаш не само 100 долара, които имаш, а и още 500 и така купуваш повече акции, като, ако цената се удвои, печелиш не 100, а близо 600 долара), но и загубите си, които може да надхвърлят вложената сума. Може да се ползва и за къси продажби.

margin call - когато инвестициите ти с покупка на margin не тръгнат на добре и балансът по сметката ти падне под лимита. Тогава брокерът се обажда да те подкани да внесеш още пари, а ако не го правиш, продава акциите ти, за да осигури кеш.

call option или кол опция - инструмент, който дава право, но не и задължение да купиш акция в бъдеще по определена цена. Ако очакваш някоя акция да поскъпне, можеш да заложиш на това, без да я купуваш и да рискуваш да загубиш само цената на опцията.

GameStop - верига магазини за електронни игри, чиито акции са под особено силен натиск от къси продажби.

r/wallstreetbets - форум в социалната платформа Reddit, където дребни инвеститори обменят идеи и стратегии за инвестиции. В една от дискусиите там, започнала от потребител с псевдоним DeepFuckingValue, който също е известен като RoaringKitty в YouTube (в действителност американец от Бостън на име Кийт Гил), се дискутира идеята за дълга позиция в GameStop. Тя постепенно еволюира в организиран short squeeze, при който хиляди инвеститори купуват акции на компанията, за да вдигнат цената ѝ.

Robinhood - платформа за търговия, която е съоснована от българина, израснал в САЩ, Владимир Тенев. Тя е сред пионерите, предлагащи борсова търговия без комисиони, като така привлича много дребни инвеститори към пазара на акции. Затова и е сред основните канали, през които минават покупките на GameStop. Robinhood ограничава възможностите за покупки на акции на веригата магазини и други компании насред експоненциалния ръст в котировките им и вече болезнено усещащия се short squeeze. Това привлича критики от дребните инвеститори, че платформата е застанала на страната на големите играчи от Уолстрийт. По-вероятно е обаче решението да е продиктувано от реалната опасност самата RobinHood да остане тотално неликвидна и да бъде затворена - обяснението е сложно и техническо, но накратко заради силната волатилност на акциите в портфейлите на клиентите ѝ, клиринговите къщи (където реално се извършва размяната на книжата) изискват от нея по-високи гаранционни депозити. В последните седмици Robinhood привлича около 4 млрд. долара капитал и заеми от настоящите си инвеститори и банки.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demokoko18 avatar :-P
    demokoko18
    • - 7
    • + 3

    Някак си е нормално точно в Капитал да се чете колко е як капитализма и статията се справя чудесно. Не е ли малко злобничка обаче ?? Визирам особено "Речник на начинаещия убиец на хедж фондове".

    На кого точно е полезен Wallstreet и особено хедж-фондовете ? Струва ли си да ги "защитавате" с такива статии, рискувайки някой да ви обвини в липса на вкус ?

    Нередност?
  • 2
    silverman avatar :-|
    silverman
    • - 1
    • + 5

    Всичко приключи като селско възстание - спечелиха една битка и загубиха войната! Най много спечелиха от отва ..... някой хедж фондове! :))

    Нередност?
  • 3
    fonche avatar :-|
    Иван
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "demokoko18":

    Не мисля че Николай защитава някой в случая а по-скоро дава анализ и съм напълно съгласен че малкия инвеститор започва да става фактор, но поне на този етап Уолстрит и Хеджфондовете няма как да бъдат бутнати от редит комюнити.

    Съгласен съм за речника обаче, доста тънка шега.

    Нередност?
  • 4
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 1

    Много интересно и поучително четиво как "работят" борсите днес!

    Нередност?
  • 5
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Oще едно потвърждение на приказката - сговорна дружина планина повдига ...

    Нередност?
  • 6
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • + 1

    До коментар [#5] от "SS":
    По често сговорна дружина слепи ги ражда.

    Нередност?
  • 7
    daniboy avatar :-P
    Daniboy

    До коментар [#2] от "silverman":

    Хубаво сравнение, не бях се замислял.

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Никой не говори за слона в стаята - ГеймСтоп е компания-зомби, която се е запътила към фалита по естествен път. Хубаво - хедж фондовете са лешояди, които искат и могат да докарат този фалит по-рано. Обаче и малките инвеститори не вършат нещо особено добро. Цената, до която достигат акциите е изключително неоправдана, което я прави опасен балон.

    На много хора им убягва, че на практика малките инвеститори си спретнаха борсова манипулация, за да натрият носа на хедж фонда. Какво правим обаче, когато стойността на акциите почне да пада стремглаво към разумни стойности? Колко малки инвеститори щяха да изгорят тогава?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал