Джеф напуска "магазина за всичко"

Най-богатият човек в света, Джеф Безос, се оттегля от управлението на Amazon, за да се посвети на Космоса, климата и дигиталните медии

Смяната на караула ще се разпростре извън Amazon, която Безос олицетворява повече от две десетилетия
Смяната на караула ще се разпростре извън Amazon, която Безос олицетворява повече от две десетилетия
Смяната на караула ще се разпростре извън Amazon, която Безос олицетворява повече от две десетилетия    ©  Reuters
Смяната на караула ще се разпростре извън Amazon, която Безос олицетворява повече от две десетилетия    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Текстът е обновен на 04.02.2021

Когато Джеф Безос основава компанията за онлайн продажби на книги Amazon през 1994 г., той споделя, че най-честият въпрос към него тогава е бил: "Какво е интернет?" Отговорът на онлайн предприемача е чрез действия: за малко повече от четвърт век той превръща някога малката онлайн книжарница, смело хвърлила ръкавицата на книжния Голиат Barnes & Noble, в огромен конгломерат за интернет търговия и уеб услуги на стойност 1.7 трлн. долара. В момента Amazon продава толкова много различни стоки онлайн, че стана популярен и под названието "магазин за всичко". Безос постепенно трансформира стартъпа за онлайн търговия в логистичен гигант, като разшири бизнеса с перспективните облачни технологии, развлекателни стрийминг услуги и проекти, базирани на изкуствен интелект. И така стъпка по стъпка се превърна и в най-богатия човек в света.

Във вторник 57-годишният Безос обаче изненадващо обяви, че слиза от върха на базирания в Сиатъл технологичен конгломерат. Докато групата обявяваше последните си изключително позитивни финансови резултати, милиардерът изненадващо сподели, че планира да предаде ръководството това лято и да остане само председател на борда на директорите.

Оперативното управление на Amazon ще отиде в ръцете на 53-годишния Анди Джеси, главен изпълнителен директор на бизнеса с облачни технологии на компанията. Промяната ще влезе в сила от третото тримесечие на тази година. "Въпреки че ще продължа да танцувам из офиса, съм развълнуван от тази промяна", написа Безос в мейл до служителите на Amazon. Като председател на борда на директорите той възнамерява "да насочи енергията и вниманието си към нови продукти и стартиращи инициативи".

А сега накъде

Смяната на караула в Amazon ще има ефект отвъд пределите на компанията, която Безос олицетворява близо 27 години. Влиянието на онлайн предприемача върху корпоративна Америка и трансформирането на начина, по който стоките се продават в наши дни, го превърна в един от най-влиятелните световни технологични и бизнес лидери, поставян редом с основателите на Apple и Microsoft Стив Джобс и Бил Гейтс. През годините личното богатство на Безос нарасна до 188 млрд. долара, превръщайки го в най-богатия човек в света, и едва миналия месец той беше изпреварен поне за момент от основателя на Tesla и SpaceX Илън Мъск.

Истината е обаче, че настоящият ход на милиардера просто формализира едно фактическо положение. През последните години Джеф Безос постепенно се оттегли от голяма част от ежедневния бизнес на Amazon, като делегира тези отговорности на двама свои заместници, включително бъдещия изпълнителен директор Анди Джеси, разказва New York Times.

Вместо това милиардерът се е съсредоточил върху стратегическата визия за бъдещето на компанията и върху другите си лични проекти. През 2013 г. Безос придоби водещия американски всекидневник The Washington Post, което беше заявка, че има намерение да участва в дигиталната медийна трансформация, която се случва през последните години. Освен това милиардерът ще отдели повече внимание и на своята фондация за борба с климатичните промени, наречена Earth Fund, в която миналата година той вложи около 10 млрд. долара от личното си състояние. Фокусирането върху борбата с глобалното затопляне и защитата на околната среда вероятно ще има и стратегически бизнес измерения за него, тъй като новата администрация на щатския президент Джо Байдън върна САЩ в Парижкото споразумение за климата и планира да вложи 2 трлн. долара в "зелено" възстановяване на икономиката след края на настоящата пандемия.

Безос в Космоса

Също така Безос от много време инвестира по 1 млрд. долара годишно за развитието своята космическа компанията Blue Origin. Може да ви прозвучи изненадващо, но тя е основана през далечната 2000 г., т.е. много преди настоящия частен космически "флагман" SpaceX на Илън Мъск. По всяка вероятност Безос ще фокусира голямата част от енергията си именно върху развитието на Blue Origin, която в момента се намира в ключов етап от развитието. Космическата компания е на крачка от първите суоборбитални полети на космически туристи с нейната малка ракета за многократна употреба New Shepard. През тази година фирмата е планирала и да извърши премиерния полет на нейната тежка ракета New Glenn, която да се конкурира с Falcon 9 и Falcon Heavy на SpaceX в бизнеса с извеждане на спътници в околоземна орбита. Компанията има план да създаде и своя спътникова комуникационна система на име Project Kuiper, което ще е подобна на Starlink на SpaceX. Освен това през 2021 г. Blue Origin трябва да започне да доставя ракетни двигатели BE-4 за квазидържавния консорциум ULA, който дълги години беше монополист при ракетните полети на САЩ, свързани с отбраната и националната сигурност. И накрая, компанията е единият от трите финалиста в надпреварата на NASA за проектиране космическия спускаем апарат, с който астронавтите от програмата Artemis ще кацнат на Луната през 2024 г. (или няколко години по-късно).

Всичко това обаче може и да не се случи по план без личната намеса на Безос, защото през последните години Blue Origin видимо започва да изостава от SpaceX. Космическата фирма като че ли постепенно губи битката със своя конкурент, който е на път до 1-2 години да вкара в експлоатация свръхтежка ракета от следващо поколение на име Starship, способна да изстрелва товари не само до Луната, но и към Марс и отвъд него. Така че Безос най-вероятно ще поеме Blue Origin на "ръчно управление", ще приеме предизвикателството на Илън Мъск и ще се хвърли в битката за контрола на космическия бизнес през следващите години и десетилетия.

Сбогуване с Amazon не се очаква

Това обаче няма да е чак толкова лесно, тъй като милиардерът все пак ще трябва да насочи част от вниманието и енергията в друга посока. През последната година например пандемията върна Безос към всекидневната дейност на Amazon. Докато компанията се адаптираше към резкия скок на обемите при електронната търговия, към ескалацията на недоволството сред работници и към предизвикателства при промените във веригата на доставки заради коронавируса, милиардерът беше принуден да води активни разговори с представители на различни държави, които искат да му наложат регулаторни ограничения, и да посещава лично складовете на компанията, за да се запознае на място с проблемите.

От друга страна, корона кризата се оказа златно време за Amazon, което ще даде на Безос ресурси за другите му проекти. Корпорацията се стабилизира, а бизнесът нарасна, след като пандемията подсъзнателно насочи хората към електронната търговия, а програмата й за бързи доставки Prime вече има над 150 млн. клиенти. Във вторник компанията отчете рекордните 125.6 млрд. долара приходи от продажби за четвъртото тримесечие, а печалбите се увеличиха повече от два пъти до 7.2 млрд. долара спрямо година по-рано. На практика за пръв път тримесечните й постъпления надхвърлиха 100 млрд. долара.

Amazon не показва признаци да охлажда амбициите си, насочени към други сектори на икономиката. По време на разговор с анализатори във вторник финансовият директор на конгломерата Брайън Олсавски заяви, че времето, в което компанията е "инвестирала предварително" в бъдещ растеж, започва да се отплаща. Той потвърди, че Amazon ще продължи да отделя средства за инфраструктура за облачните технологии, за обекти за продажба на хранителни стоки и ще продължи да разширява логистичните си операции. Също така не се очаква Безос да "изчезне" от Amazon. "Джеф наистина няма да отиде никъде", казва Олсавски, добавяйки, че промяната е "по-скоро преструктуриране на отговорностите на това кой какво прави".

Джеф Безос също така ще остане най-големият акционер на Amazon - той държи 10.6% от компанията. Оттеглянето му от поста главен изпълнителен директор е "негово лично решение", продължава Олсавски. Така той тръгва по стъпките на други основатели на интернет компании, превърнали се в световни лидери, които също се оттеглиха от ежедневните отговорности, за да влагат повече енергия за лични визионерски проекти. Такъв е например случаят с основателя на Microsoft Бил Гейтс, който се оттегли от оперативното управление на компанията, за да се занимава с благотворителност и борба с епидемиите в Африка. През 2019 г. пък Лари Пейдж и Сергей Брин - бившите студенти от "Станфорд", които основаха Google, напуснаха изпълнителните си роли в компанията - майка на Google, Alphabet и бяха наследени от Сундар Пичай.

Предизвикателствата

В момента Amazon все пак е изправена пред множество предизвикателства. Компанията може да се окаже обект на по-силен контрол от страна на законодателите и регулаторите по целия свят заради съмнения, че използва неправомерно своето глобално влияние. През ноември регулаторните органи на Европейския съюз повдигнаха антимонополни обвинения срещу Amazon, заявявайки, че компанията нарушава законите за защита на конкуренцията и вреди на по-малки търговци, които разчитат на платформата й, за да достигнат до своите клиенти.

Amazon също така се бори с нарастващите претенции от страна на нейните работници, чийто брой постепенно нарасна до 1.3 млн. души. Миналата година някои от служителите в складовете организираха протести срещу условията за безопасност на фона на пандемията, принуждавайки Amazon да предприеме спешни действия, а също така предприеха стъпки за създаване на профсъюз. От друга страна, конкуренцията в сектора на търговията остава силна. Най-големият търговец на дребно в САЩ - Walmart, която също се опитва да се трансформира, наскоро представи конкурент на Amazon Prime, наречен Walmart+.

Така че колкото и да му се иска да обърне поглед към звездите и да се посвети на бъдещето на нашата планета, Джеф Безос от време на време ще трябва да хвърля по едно око и на стария си бизнес...

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nicknameBe avatar :-?
  • 2
    nicknameBe avatar :-|
    Marga Soll

    Да не забравяме чии сървъри се ползваха при преброяването на бюлетините при изборите в щатите.

    Нередност?
  • 6
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

    Нередност?
  • 7
    cqm13699551 avatar :-|
    Стойчо

    Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

    Нередност?
  • 8
    fzr25699551 avatar :-|
    Антоанела

    Докато гореспоменатия господин е намерил друг начин за просперитет, измама и изнудване...

    Нередност?
  • 9
    ggf40699551 avatar :-|
    Irena

    И двамата са еднакви "професионалист", но за Харалампи Х. мога да кажа, че е доста изпечен измамник и единственото, което можете да направите за да се предпазите, е да избягвате такива съмнителни "финансови посредници" /измамници/!

    Нередност?
  • 10
    ubf55699551 avatar :-|
    Zoro

    Всеки ден излизат все нови милионери, забогатяли от измами. До кога в тая държава ще се забогатява или с външен вид, или с измама? Кога ще започнат да напрягат тия мозъци за нещо конструктивно, вместо как да прецавкат хората и да им вземат и малкото което имат?!

    Нередност?
Нов коментар