🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свободата или животът

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две важни неща, от които зависи до голяма степен как ще се живее и работи през следващите месеци и близките години, се случиха през последните дни. Едното беше засиленото разпространение на новите варианти на коронавируса, а другото - фактът, че някои от ваксините имат по-ниска защита от тях (вижте повече тук).

Краткият извод от всичко това е, че вирусът, изглежда, никога няма да изчезне напълно, каквито надежди имаше в началото на пандемията, а и при старта на масовите ваксинации по света. Най-вероятно той ще се превърне в сезонна инфекция и хората ще трябва да съобразят живота и работата си с този факт. Това означава, че много от промените, които изглеждаха като временна кризисна мярка, ще се наложи да бъдат преформулирани поне в средносрочни стратегии. Най-засегнатите и в момента сектори - заведения, здравеопазване, образование, пътувания, ще минат през тази ударна трансформация. Започва огромна промяна, която ще засегне всички аспекти на живота ни - икономиката, политиката и обществата.

Има и един аспект от промяната обаче, който често изпада встрани от вниманието на повечето хора, въпреки че е истински фундаментален - въпросът за свободата. Преди една година ние доброволно се отказахме от някои свободи, за да запазим здравето и живота на хората, които са най-уязвими. Тогава мислехме, че ще е за няколко седмици. После, че ще е за няколко месеца. Сега вече - с новите варианти на вируса и опасенията от резистентност към ваксините, не знаем още колко време ще трябва да се живее с него. Извънредната ситуация ще стане нормална. Ще трябва да се научим как да правим това, което искаме - да живеем и работим качествено и смислено, докато вирусът продължава да е наоколо. Как да сме свободни, без да сме безразсъдни.

Темата от корицата на този "Капитал" е за COVID-19 и свободата. В нея няма да намерите всички отговори, а по-скоро важните за следващите месеци въпроси. Много често хората се заблуждават, че свободата е естественото състояние на нещата, но истината е, че за нея трябва да се полагат непрекъснати усилия. Сега, когато светът се променя толкова много, трябва много да се внимава и работи тя да бъде запазена. Вижте всичко по тази тема тук.

Колко е сериозна промяната може да се види и в друг сюжет от броя. Само преди няколко години всички разумни хора призоваваха за възможно най-малко държава в икономиката и бизнеса. Днес една от най-важните теми за икономическото възстановяване е размерът на държавните субсидии и колко ефективно те стигат до засегнатите компании. В много държави европейският план за възстановяване си поставя за цел да задвижи трансформациите на европейските икономики, така че те не просто да стъпят на краката си след шока, но и ударно да се променят, така че да са адекватни на новия свят. Тази седмица българското правителство представи ревизираното си предложение за това как ще инвестира милиардите на европейските данъкоплатци. На етапа изглежда, че българската администрация гледа на него повече като на корупционната пещера на Аладин, отколкото като на проект, който ще трасира бъдещето на няколко поколения (вижте всичко по темата тук).

В броя ще видите още:

Все още няма коментари
Нов коментар