🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Планът "Дончев": къде в крайна сметка отиват 12 млрд. лв.

Пари за бизнеса, за водород и за ваучери са основните нововъведения в Плана за възстановяване, който България ще представи в Брюксел

Томислав Дончев ще трябва да убеди Брюксел, че това е най-доброто, на което сме способни, но технически може да се окаже, че ново правителство ще защитава плана
Томислав Дончев ще трябва да убеди Брюксел, че това е най-доброто, на което сме способни, но технически може да се окаже, че ново правителство ще защитава плана
Томислав Дончев ще трябва да убеди Брюксел, че това е най-доброто, на което сме способни, но технически може да се окаже, че ново правителство ще защитава плана    ©  Надежда Чипева
Томислав Дончев ще трябва да убеди Брюксел, че това е най-доброто, на което сме способни, но технически може да се окаже, че ново правителство ще защитава плана    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Кабинетът на вицепремиера публикува последната чернова на Плана за възстановяване за 12 млрд. лв.
  • Пари за бизнеса, за водород и за ваучери са основните нововъведения.
  • Окончателният вариант трябва да е готов до края на този месец.

Ключът към възстановяването на българската икономика и превръщането ѝ в конкурентна е закопан някъде между "Арена Армеец" и "Слатина". Това е единственото обяснение защо метролиния между два далеч не най-населени софийски квартала е най-големият нов единичен проект, попаднал в Плана за възстановяване и устойчивост, по който България ще получи 12 млрд. лв. от ЕС.

Шегата настрана, новият вариант на въпросния план, изработен под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев и качен на сайта nextgeneration.bg, има съществени различия с предшественика си. Някои от тези промени ще имат сериозен ефект върху икономиката, други ще подкрепят отделен сектор (или дори отделни бизнеси), а трети най-вероятно ще потънат в море от бюрокрация и корупция, каквито са неизбежни, когато става дума за толкова пари в България.

Накратко, новият план изглежда така: парите за почти всичко се съкращават, за да се вкарат няколко нови области. Най-много пари се взимат от санирането на жилищни сгради, хората в неравностойно положение, жп гарите и влаковете, както и от телекомуникационната мрежа. А най-големите нововъведения са три големи фонда за директна помощ на бизнеса, силна подкрепа за развитието на водородна и газова инфраструктура, ваучерна схема за обучения на хора и вече споменатото метро (виж таблиците).

Новите неща

Преработеният план се появи на сайта без представяне и визуализации, каквито имаше при премиерата му. Той е толкова очевидно в работен вариант, че някои числа в него липсват и са оцветени в жълто. Но основните неща стават ясни бързо. Санирането - най-голямата програма в предишния вариант на документа, отново е там, но е намалена с 300 милиона лева откъм частта за жилищни блокове. Макар да не се посочва директно, е много вероятно тук да бъде въведен механизъм за съфинансиране на разходите от собствениците на жилища. Възможно е то да се случи през бъдещия Фонд за декарбонизацията. Намалени със 100 млн. лв. са и парите за ново улично осветление, които вече ще са 350 млн. лв.

Свити са и парите за новите влакове на БДЖ, както и гарата в Горна Оряховица, но вероятно поне едно от двете ще се появи с пълна сила в новата европрограма "Транспорт". В плана обаче на тяхно място триумфално се е появило метрото и вероятно нови мотриси за него.

Огромното нововъведение са директните пари за бизнеса (виж текста на стр. 26) и внезапното желание да се финансира водородна инфраструктура, както и газопроводи (виж стр. 24) - двете заедно са над 1.2 млрд. лева.

Другото сериозно нововъведение е мащабна ваучерна програма за обучения за базови цифрови умения и компетенции. Заедно с нова онлайн платформа, която ще се гради, тази програма ще струва почти 280 млн. лв.

Няколко малки добри идеи също са намерили място в новия план. Първата е подкрепата за домакинства, които искат да си сложат соларни панели на покрива за ток или вода, както и да си сложат нов климатик. Хората ще могат да получат до 50% от стойността на инсталацията, но не повече от 8000 лв. (виж карето). Друга такава идея е създаването на национален онкорегистър, за да се проследяват случаите и да се работи за превенция, както и да се включи страната към общоевропейски център за борба с рака.

Добра теория, лоша практика

Основният проблем с плана остава, както и преди, не толкова идеите, колкото начинът, по който ще се превърнат в реалност. Парите за бизнеса трябва да минат през Министерството на икономиката, което вече се провали драматично с бързото разпределяне на средства за всички видове предприятия покрай мерките за коронавируса. Няма изгледи капацитетът му драматично да се промени в следващите няколко години, за да може да раздаде почти милиард лева на всякакви бизнеси през три различни фонда.

Ваучерната схема на хартия е добра идея, ако не се вземе предвид вече съществуващият опит с ваучерните схеми от предишния програмен период. Разследване на "Капитал" преди няколко години показа, че тези схеми са пълни с компании фантоми и обучени само по документи с цел източване на пари.

Водородът пък е една от идеите на Европа за справяне с вредните емисии и на него се залагат много големи надежди за справяне с вредни емисии в енергетиката, транспорта и индустрията. Но в България с нея са свързани имена като Ахмед Доган и Христо Ковачки.

Какво следва

От кабинета на вицепремиера Томислав Дончев, под чийто надзор се съставя планът, обясниха, че това все още е работен вариант. "Предстоят разговори с ЕК, както и с ключовите социално-икономически партньори", казаха оттам и посочиха края на февруари като дата за окончателната версия. От отговорите им обаче излиза, че надали ще настъпи сериозно разместване. "На този етап обхватът му (на плана - бел. ред.) е вече до голяма степен фиксиран", уточниха от кабинета.

Крайният срок, поставен от комисията за предаване на окончателни планове, е 30 април 2021 г. Това технически значи, че може да има ново правителство, което ще защитава плана в Брюксел.

Според официалната информация досега самата комисия не е давала обвързваща оценка на българския план, но са проведени 9 технически срещи.

През януари Reuters цитира анонимни източници от комисията, които заявиха, че досега предложените планове от страните членки страдат от липса на визия, структурни реформи и конкретни измерители. Имена на държави не бяха споменати, но беше загатнато, че ако ЕК приеме недостатъчно амбициозни планове, нетните платци в блока ще се възпротивят.

Солари на покрива

С нова мярка по плана ще могат да се финансират мерки за енергийна ефективност в самостоятелни жилищни обекти като къщи например. Сред допустимите разходи са: изграждане на соларни инсталации за производство на електроенергия или подгряване на вода, както и за монтирането на термопомпи (климатици), като предвиденият общ бюджет за целата е 33.3 млн. лв., от които по плана ще бъдат осигурени 20 милиона.

От схемата ще могат да се възползват домакинствата, които не са газифицирани или топлофикицари и не могат директно да бъдат свързани с тези мрежи. До 1050 лв. Ще помощта за инсталиране на климатик (не повече от 50% от разходите), а за тези, които получават енергийни помощи, ще се покрива пълната стойност на оборудването, но не повече от 2100 лв.

За подгряване на вода със слънчев бойлер финансирането пак ще е до 50%, но максимална сума е 1250 лв. за домакинство или 2500 лв. за такова, което има право на енергийни помощи.

За доставка и монтаж на покривни фотоволтаични системи пък има повече изисквания. Първо те трябва да са с мощност до 3 kW, което реално може да покрие средното дневно почасово потребление на едно домакинство. Такива проекти ще се подпомагат с до 4 хил. лв., а когато домакинствата получават енергийни помощи - сумата ще е 8 хил. лв. По принцип за такава мощност средната инвестиция е под 10 хил. лв., така че ще има реален ефект за потребителите. Не е ясно обаче дали при изграждането на соларна система на покрива ще може да се получава и преференциална цена за изкупуване на енергията. Възможно е да има изискване соларната инсталация да се ползва само за собствени нужди без право да се продава токът.

Едно домакинство ще може да кандидатства само за една от трите мерки. Процедурите за финансиране ще се провеждат от общините, но механизмът и критериите все още не са ясни. Очакванията са в програмата да се включат 10 680 домакинства, от които 2 670 да са такива, които получават енергийни помощи

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kirko08 avatar :-|
    kiril petrov
    • + 3

    Коя е водородната фирма на ГЕРБ ?

    Нередност?
  • 2
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • + 1

    Същественото на плана му е че..няма майка :-)

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 3

    Къде отиват ли? При Пеевски и Доган, разбира се!! Къде другаде :(

    Нередност?
  • 4
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 2

    Не е лош плана.

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    Поне 1/3 отиват там, където не трябва!
    Също както с коронасубсидиите за държавни и общински фирми, с които и бонуси си раздават и увеличение на заплатите. Или пък в офшорки, за подкрепа на фирми в хазарт и т.н.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159719250026189

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Родата на министър Танева се уреди и с коронасубсидии от ДФЗ
    https://bird.bg/dfz-taneva-corona/

    Нередност?
  • 7
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Ей такива са им все плановете:
    https://bird.bg/guesthouses-corona/
    “Къщи за тъщи” с коронасубсидии: големци от ГЕРБ, ДПС и дори Александър Манолев

    Нередност?
  • 8
    sivil avatar :-|
    Пламен Семерджиев
    • - 1

    Текстът : "две дачеч не най-населени квартали" звучи малко тенденциозно и неточно, относно необходимостта от строителство на нов лъч на метрото. За този лъч вече има изготвен идеен проект и обявена обществена поръчка за избор на строител. И е добре да бъдат осигурени средства за строителство. Кой друг квартал е "по натоварен"?

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Инвестициите в интермодални терминали са толкова смислени, а се съкращава от тях.

    Нередност?
  • 10
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#1] от "kiril petrov":

    Фирма ще направят за 2 лева и 10 минути. Даже ще е добре да е на ГЕРБ, че както са се прегърнали с ДПС, може и да е 100% Доганводород.

    Нередност?
Нов коментар