🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата пуска газ до ТЕЦ-овете, 115 млн. лв. отиват за "Бобов дол" на Ковачки

"Булгартрансгаз" ще получи 333 млн.лв. от Плана за възстановяване и ще даде още 144 млн. лв. собствени средства за нови газопроводи до централите

   ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • С 333 млн. лв. от Плана за възстановяване ще се финансира изграждането на нови газопроводи до въглищните централи.
  • Целта е ТЕЦ-овете да преминат на природен газ и водород след 2025 г.
  • От това приоритетно ще се възползва и ТЕЦ "Бобов дол" на Христо Ковачки.

Ударно прекарване на газопроводи до въглищни електроцентрали и бързо развитие на технологиите за производство и пренос на водород. Това включва една от новите части на преработения План за възстановяване и устойчивост, по който България ще получи 12 млрд. лв. от Европа, за да преодолее последиците от COVID-19 и да постигне нисковъглеродна икономика.

На пръв поглед включването на проекти за трансформация на въглищната енергетика в комбинация с т.нар. зелен водород е стъпка в правилната посока - допреди това за постигане на целите на Зелената сделка на ЕС се предлагаше основно саниране на блокове. Предвиденият за тях ресурс е внушителен - над 560 млн. лв., и може наистина да има огромен ефект върху енергетиката. Няма обаче никаква яснота как въобще тази промяна в модела ще се случи - досега властта упорито повтаряше как иска да запази въглищата като основен източник на електроенергия за страната и обещаваше светло бъдеще на миньорите поне до 2050 г.

По-интересното е, че около 115 млн. лв. от парите ще бъдат насочени изцяло към нуждите на свързаната с бизнесмена Христо Ковачки централа - "Бобов дол". Добрата новина е, че все пак това ще намали значително замърсяването на въздуха в региона.

Опа, тия въглища ги забравихме

Без никакви предварителни обсъждания и дискусии по темата, без анализи за техническа готовност или за оценка на въздействието върху околната среда и най-вече без каквато и да е последователност в държавната политика сега се предлага "Булгартрансгаз" да получи 333 млн. лв. от парите по Плана за възстановяване. С тях, както и с още 144 млн. лв. собствени средства, компанията ще изгради нови газопроводи (за смесен пренос на природен газ и водород) до четири ТЕЦ-а. Това са "Марица-изток 2", "Бобов дол" и американските "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово".

"Проектът цели създаване на възможност за постепенното преустановяване използването на въглища за производство на електроенергия и поетапна замяна на горивната база в топлоелектрическите централи във въглищни региони на страната чрез използването на алтернативни екологосъобразни енергоносители като водорода", пише в плана. Посочено е още, че от новите газопроводи ще могат да се възползват и други потребители освен ТЕЦ-овете, като се изтъква, че в България вече е налице интерес към водородните технологии и около 10 организации и компании вече членуват в Европейския алианс за чист водород. Това е безспорно вярно. И също така държавата години наред отрича възможността да се откаже от въглищата, докато явно изведнъж не е провидяла, че това е наложително.

Вероятно заради това нито държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", нито американските централи са обявявали готовност да променят технологиите си и да започнат да използват газообразни горива (природен газ и водород). Такива възможности са били обсъждани, но не присъстват в стратегическите документи, както и няма оценки колко би била нужната инвестиция за промяна на горивния процес. По информация на "Капитал" от експерти в областта много по-изгодно икономически и ефективно е да се върви към изграждането на изцяло нови паро-газови централи, отколкото да се трансформират стари въглищни котли. Цената за блок с мощност 300 мегавата (приблизително колкото е сегашното средно годишно натоварване на ТЕЦ "Марица-изток 2") е 350 млн. евро.

За разлика от тях ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" преди месец подаде заявка до "Булгартрансгаз" с искане централата да бъде включена към магистралния газопровод, който минава до път Е79. "Целта ни е да премахнем мазута. От години го използваме като средство за разпалване на котлите. Именно това гориво е причината за кратковременно изпускане на по-тъмен дим, чернилки и сажди. С премахването на мазута ще сложим край на възможността за спекулации, че горим непозволени горива", заяви тогава изпълнителният директор на ТЕЦ-а Любомир Спасов. Изглежда, че с помощта на държавата частната централа ще премине изцяло на газ и водород. Което като краен резултат ще има положителен ефект. Единствения въпрос е дали други частни инвеститори могат да получат подобна подкрепа.

Защо толкова тръби

Още въпроси предизвикват самите параметри на проекта. Записано е, че за захранване на ТЕЦ "Марица-изток 2", "КонтурГлобал Марица-изток 3", "Ей И Ес Гълъбово" и други потребители в Източномаришкия въглищен басейн (където се намира и друг свързан с Ковачки ТЕЦ - "Брикел") ще се изградят тръби с обща дължина около 125 км. Казва се още, че те ще бъдат свързани със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз", както и с интерконектор Гърция - България". Точно това обаче буди недоумение, тъй като и съществуващата сега преносна мрежа, и бъдещата междусистемна газова връзка са само на около 20 км от Маришкия басейн. Така не става ясно защо е нужно да се правят цели 125 км нови тръби.

Подобна е ситуацията и в "Бобов дол". Там за захранване на ТЕЦ-а на Ковачки и други потребители в региона са предвидени газопроводи с обща дължина около 50 км. Самият директор на централата обаче е посочил в искането си за свързване към газовата мрежа от януари, че разстоянието до магистралния газопровод е само 3-4 километра.

Защо е нужно

Държавата мотивира намерението си да финансира тези газопроводи с това, че така ще даде тласък в развитието и на инфраструктурата за доставки на нисковъглеродни газообразни горива, в т.ч. водород. Тя, се казва в мотивите, ще може да се използва не само от ТЕЦ-овете, но и от други потребители като по-малки промишлени и административни обекти и дори домакинства. "По този начин проектът ще позволи внедряване на иновативни технологии и ще допринесе за намаляване както на емисиите на парникови газове, така и за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици и вредни вещества в съответните региони", пише още в плана.

Конкретно за нуждата да се подпомага финансово "Булгартрансгаз" в плана пише, че по този начин ще се намали рискът от слабото използване на въпросните газопроводи в първите години, докато централите станат готови да използват газ вместо въглища.

А водород откъде

В момента България произвежда изключително малки количества водород, и то само за индустриални цели. За да може да се използва толкова широко, че чак да се транспортира по тръбопроводите към ТЕЦ-ове и други бизнеси, са нужни нови мощности. Точно за това с други 39.1 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат финансирани и пилотни проекти за разработване на технологии за производство на зелен водород или биогаз. Важно условие е това да става чрез електролиза, при която се използва електроенергия от възобновяеми източници, а не природен газ, както е в масовия случай сега.

Очаква се консултациите със заинтересованите страни да започнат още през април, а след това да се разработи и самата конкурсна процедура за проектите. Поставената цел е до 2024 г. да бъдат изградени 7 мегавата мощности, които да произвеждат 1000 тона зелен водород годишно. До 2026 г. пък инсталациите трябва да стигнат 17 МВ, а производството - 2 хил. тона годишно.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 8

    "Топлофикациите са добър пример за използване на подставени лица за прикриване на реалния собственик. ТЕЦ-Бобов Дол е собственост на някой си Ерлин Мей Родригез от Белиз. Британецът Дейвид Фордъм от Йоркшир пък владее “Брикел”. На достолепната възраст от 81 години той едва ли помни, че дължи на българската хазна над 38 милиона лева. Неговата съседка от Йоркшир Елизабет Клейр Улъм е собственик на тецовете в Русе и Плевен."
    https://bird.bg/offshore-transparency/
    Изсветляването на собствеността на офшорките в България се оказа “пунта мара”

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 8

    Ерлин Мей Родригез от Белиз ... 5 свързани лица и фирми:
    https://tinyurl.com/2jbfhq5u

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 7

    Защо "консултантът" на ТЕЦ-овете, които изтровиха България с горене на боклук е недосегаем за държавното обвинение. Защо Гешев се се прави, че го няма? Просто е!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159577626286189

    Нередност?
  • 4
    it4 avatar :-|
    it4
    • - 1
    • + 4

    теменужника умишлено приспа хората във въглищните централи и рудниците със дежурния и лаф"... 2030-та с хоризонт 2050-та", само и само да я докара до изборите....

    Нередност?
  • 8
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko
    • - 1

    Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

    Нередност?
  • 9
    cqm13699551 avatar :-|
    Стойчо
    • - 1
    • + 1

    Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

    Нередност?
  • 10
    fzr25699551 avatar :-|
    Антоанела
    • - 1

    Докато гореспоменатия господин е намерил друг начин за просперитет, измама и изнудване...

    Нередност?
Нов коментар