🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо няма ваксини ли? Ето защо

Спирането на имунизациите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Краткият отговор на този въпрос е: заради неефективната прокуратура, която често се мотивира не от желанието за справедливост, а за да защитава едни политически и икономически интереси от други. Ето малко по-дълго обяснение:

България няма достатъчно ваксини, защото правителството не е поръчало достатъчни количества от тези, които в момента са налични. Вместо това Бойко Борисов реши да заложи почти изцяло на най-евтината и лесна за съхранение - тази на AstraZeneca. Тя обаче не успява да се справи с обещаните доставки и понеже от другите компании са заявени изключително малко бройки, ваксинационната кампания в момента тече толкова бавно, че няма никакъв ефект върху епидемията. Премиерът в момента се опитва да прехвърли вината за това на ЕС, но истината е, че дефицитът сега е причинен от неговото решение. Или по-точно от неговата нерешителност. Или най-точно - от страха му, че може да бъде подгонен от прокуратурата.

В края на октомври 2020 г., когато се взимаше решението колко дози от коя ваксина да се поръчат, Борисов сам каза: "Много ясно трябва да се определи колко ще са ни ваксините, защото на подобни големи стойности медицински препарати след това ще се търси и отговорност пред тези, които ги закупуват. Затова ще настоявам министърът на здравеопазването да говори с главния прокурор и много внимателно да преценяваме какви са ни възможностите." В друго свое изказване по същата тема той обясни, че ще поиска да се гласува от Европейския съюз някакъв вид имунитет от прокурорско разследване за покупката на ваксини - нещо, разбира се, невъзможно. Премиерът си и призна в прав текст защо иска това - разследването срещу един от бившите му здравни министри, Петър Москов, за внос на ваксини от Турция. "Още ни развеждат по съдилищата и затова ще настоявам пред колегите да имаме такова решение, което да ни пази от държавните обвинители", заяви през октомври Борисов. Такова решение естествено нямаше. И България подходи консервативно - заложи на една ваксина и поръча малки количества от полагащите ѝ се квоти от другите.

Петър Москов не е и единственият здравен министър, на когото беше повдигнато обвинение за ваксини. Първият здравен министър в правителство на Борисов - Божидар Нанев, беше свален от поста след обвинение на прокуратурата за това, че е купил антивирусния препарат тамифлу в разгара на епидемията от свински грип. Това беше една от най-сериозните грипни епидемии през последните десетилетия, а препаратът беше първият ефективен срещу този вирус. Обвинението на прокуратурата тогава беше, че здравният министър го е купил само от едно място. "Моето желание беше да се вземе и едното, и другото, а по възможност и трето, защото количествата и така не стигаха", казва тогава министърът. След няколко години той беше оправдан, но изводът за мотивите на прокуратурата остана.

Обвинението срещу Нанев тогава изглеждаше много повече като политически мотивирано - да даде възможност на Борисов да го смени. Няколко години след това така звучеше и обвинението срещу Петър Москов - по това време прокуратурата повдигна обвинения на всички министри от тогавашния Реформаторски блок.

Така сегашната ситуация е пряко следствие от подивялата прокуратура, която се опитва да извлече максимална власт, разполагайки с лоста да контролира политици, без самата тя да подлежи на контрол. Ефектът от всичко това е, че десет години по-късно Борисов се оплете с поръчките за ваксини, а нищо не му гарантира, че страховете му няма да се сбъднат.

Нелепото в тази ситуация е, че когато прокуратурата е политически мотивирана, нищо няма да ѝ попречи, ако утре Борисов изпадне в немилост, да направи точно обратното - да му повдигне обвинение защо не е осигурил повече ваксини. Логиката в тази игра не е дали си с шапка или без, а дали си в нейния отбор.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 12

    Да, това е възможно обяснение, защото баце от Банкя е страхлив, но едва ли е най-логичното.
    Борисов се пази като дявол от тамян да подписва документи и всичките му хрумки минават като решения на Министерски съвет, който като колективен орган не носи отговорност за действията си пред закона.

    Пък и аналогията с казусите на Нанев и Москов е некоректна, доколкото при тях имаше еднолични решения, оформени в министерска заповед (а при Москов и с договор с турска фирма за бартер на неразрешени за ползване в ЕС турски ваксини срещу нелогично голямо количество БЦЖ ваксини на Булбио), в които в една или друга степен бяха нарушени законови процедури.

    По-логичните обяснения за поръчката предимно на ваксините на АЗ от Борисов (чрез МС) са:
    1. Тя е най-евтината от одобрените от ЕАЛ ваксини;
    2. Разходите по логистиката й са най-ниски;
    И може би най-важното:
    3. Представител на АЗ за БГ е майката на вечната евродепутатка от Герб Ева Паунова...

    Просто нивото на баце е до бакалските сметки и най-вече колко ще влезе в чекмеджето на шкафчето му...

    Но се задава един сложен момент : растящото недоверие и в БГ към ваксината на АЗ. Явно тя създава проблем, щом 11 страни от ЕС спряха имунизацията с нея поради зачестили смъртни случая на ваксинирани от тромбози.
    Да, СЗО и ЕАЛ светкавично я преразрешиха, но задължиха АЗ да изпише на етикета, че след употребата не е изключена поява на тромбози.
    С което просто прехвърлиха отговорността от фармакомпанията на пациентите чрез прочутото им информирано съгласие: ние ви предупреждаваме, че може да умрете, пък вие си решавайте...

    Днес нямало опашки за ваксиниране с АЗ.
    Ако това ще е тенденцията и занапред, какво ще правим милионите поръчани и платени дози от АЗ, за които баце от Банкя орева ЕС?
    Ще ги даряваме на "братята" от БЮРМ ли?
    Е, виж, тогава прокуратурата (на теория) би могла да се размърда...

    Нередност?
  • 2
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Много добър коментар, но то това е така в цяла Европа, както пише тук:

    https://www.nytimes.com/2021/03/18/opinion/coronavirus-vaccine-europe.html

    Иначе казано - вместо първо да мислим как да се ваксинират максимален брой хора и да започне възстановяването на икономиката, винаги първата мисъл е как да минем най-тънко и да не забогатее някой прекалено много от цялата работа. Нищо, че можем да загубим повече в крайна сметка

    Нередност?
  • 3
    meruduja avatar :-|
    meruduja

    Залагам се и под двата коментара. Право в целта

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 11

    До коментар [#2] от "tulup":

    Благодаря за оценката.
    Не, "в цяла Европа" не е точно като в БГ - там по-адекватно миксираха ваксините, макар да си приличаме по едно - по скепсиса към ползата от тях.

    Не се изненадвам, че преразказвате тезата за спасителните ваксини, с която ни облъчват 24/7 от половин година насам, след като предишните 6 месеца ни подготвяха и ужасяваха с трупове по улиците и братски могили по парковете. Това показва колко безкрайно въздействаща е пропагандата на съспенса. Друг е въпросът защо се прави.

    От моя гл.т. нещата не стоят така и цяла година не ми омръзва да го повтарям:
    1. Нивото на смъртност от тази болест не предполага такива глобални мерки;
    2. Ваксиниране по време на епидемия е лудост, защото реално се ваксинират масово и безсимптомни вирусоносители, което е идеална тестова среда за вируса да се приспособява и преодолява новите защити, мутирайки. Сами "усъвършенстваме" к-вируса и най-близкият ефект от това ще е, че ще осигурим работа и трилиони на фармакорпорациите за все по-нови ваксини до края на света;
    3. Въпросните иРНК и векторни ваксини срещу ковид имат условно разрешение за ползване, защото не са приключили проучването си. В този смисъл всеки ваксиниран е доброволец в експеримент;
    4. Генотипът на англосаксонец, например, има съществени отлики от генотипа на азиатец, арабин, славянин, африканец и пр., както и те помежду си. В този смисъл не може да очаква идентична реакция на различните групи хомо сапиенс на един и същи препарат, още повече, когато говорим за генна ваксина;
    5. Болниците са пълни в резултат на "страхуването", защото всеки пипнал ковид се смята за пътник. Меродавни са само данните за пациентите в интензивните отделения. 2/3 от 8-те хиляди в болниците биха могли да се лекуват и удома, ако можеше да им се осигури адекватна здравна грижа. А не може, защото обществото е насъскано към тях като към смъртоносно заразни. Каквито не са;
    6. БГ била поръчала 30 млн. ваксини! При малко над 6 млн население и при теоретични 70% ваксинирани, това прави по 3,5 имунизационни цикъла на човек! Някой смята (но не ни казва) да ни ваксинира два-три пъти в годината ли?
    7. Кой ще плаща това при неработеща икономика?

    Наливането на милиарди в ковид ваксини по този начин е надуване на сапунен балон.
    Прокуратурата видимо няма да намери основание да се самосезира, но на нас (уж) нищо не ни пречи да мислим.

    Нередност?
  • 5
    dog471008657 avatar :-P
    dog471008657
    • - 5
    • + 8

    Всички коментари игнорират факта,, както и статията, че в UK са ваксинирани с тази ваксина над 15 милиона. Сигурно всички здравни служби, институти и призводители там са по-некомпетентни от изказващите се тук.
    В САЩ пък гонят 100 милиона, макар и с други ваксини, смешно е да се коментира необходимостта от ваксинирането, още повече да се отрича нуждата от него, очевидно такава дискусия се води от "странни" хора. Всички открити и приложени до сега ваксини са постигнали своята цел.
    И с тази ще бъде същото.
    Да напомня - имаше доста хора, които не вярваха, и даже отричаха, че от Чернобил са дошли радиоактивни изотопи, резултатът го знаем.
    Отричането на научните достижения е присъщо на крайно ограничени хора.

    Нередност?
  • 6
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 4

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Не е проблемът в това колко е смъртоносно, а колко лесно се разпространява. Комбинацията от двете води до много болни, малко от които процентно са в тежко състояние, но бройката е достатъчно голяма да доведе до двойно покачване на умиранията в края на 2020:
    https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_2_2021_W9.png

    Няколко хиляди човека всяка седмица (и то над обичайните нива, не тези, които са щели да хванат грип и са с тежки хронични заболявания) повече ми изглежда достатъчно сериозно. Разбира се, няма да загубим сериозен процент от населението на страната, но все пак.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#6] от "tulup":

    Напротив - проблемът при болестите е във вирулентността (тежестта на заболяването), а не в контагиозността (заразността).

    Сериозно погледнато пиковете на смъртността в края на 2020 г. основно са следствие на нелекуваните социално значими заболявания поради паниката заради ковида и прекратения достъп до здравна грижа повече от половин година. Помислете: помните ли други случаи в БГ хора да умират на стълбите на болница, защото не ги приемат?
    А да не смеят да отидат на лекар, за да не се "заразят от ковид"?
    Сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания правят около 80% от умиранията в БГ. Преди ковид. По негово време - също.

    Ковид по-скоро е болест с относително висока контагиозност (заразност), но ниска вирулентност (тежест на протичане на заболяването). Заразността не убива, колкото и да е висока.

    Нередност?
  • 8
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    До коментар [#5] от "dog471008657": ..“ ... смешно е да се коментира необходимостта от ваксинирането, .. ... ... , очевидно такава дискусия се води от "странни" хора. .. “
    -------------------------
    Това с преекспонирането на ваксините , е опит да се хвърли сянка върху Мерките!

    “Мерките не могат да ви запазят, само ваксините! .. Маските не ви пазят, те са за да мълчите. Затваряниците, къртенето на пейките, закатанчването на Банско с жандармерия са идиотски..“

    И е ясно, кой така беснее против Мерките , използвайки говоренето за ваксините - мангъристите !

    Нередност?
  • 9
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 2

    До коментар [#5] от "dog471008657":

    “Да напомня - имаше доста хора, които не вярваха, и даже отричаха, че от Чернобил са дошли радиоактивни изотопи, резултатът го знаем.
    Отричането на научните достижения е присъщо на крайно ограничени хора.“

    ------------------------
    Абсолютно вярно!

    Теа не вярват в Мерките!

    “Не може нищо да ви спаси, маската не те предпазва , само боцкане ..“

    Невежествена мангъристка сган!

    Нередност?
  • 10
    inspektora avatar :-|
    Dimitar Atanasov
    • + 3

    Представяте ли си, ако бяха поръчани повече от скъпите и трудно съхранявани ваксини? Какъв рев щеше да бъде за корупция и харчене на народната пара. И кой можеше да знае предварително кои ваксини ще се забавят или ще са по-безопасни?
    Замислете се над тези логични въпроси.

    Нередност?
Нов коментар