🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София се готви за нов локдаун в края на седмицата, очаква се и силна съпротива

Вероятно до края на седмицата ще затворят молове, ресторанти, фитнеси детски градини и училища, обяви директорът на РЗИ - София

Здравните власти в София подготвят почвата за нов локдаун заради много бързо влошаващите се показатели на епидемията, стана ясно във вторник. Молове, ресторанти, фитнеси детски градини и училища в София и областта вероятно ще бъдат затворени, ще се спре и провеждането на културни мероприятия, обяви директорът на РЗИ - София, Данчо Пенчев след среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, кмета Йорданка Фандъкова и директорите на столични болници. Конкретни срокове още не са уточнени, но стана ясно, че вероятно мерките ще бъдат въведени в края на седмицата, за да не е "от днес за утре", за период от поне две седмици.

До това решение се стигна въпреки доскорошните нереалистични уверения на управляващите, че епидемията е под контрол и здравната система може да се справи с ръста на случаите. Много от болниците в столицата обаче вече са близо до тавана на капацитета си. По-рано през деня РЗИ нареди на лечебните заведения в София да увеличат леглата за пациенти с CОVID-19 с още 20%, макар в много от тях вече да бяха взети мерки за преустройство. Вече 50% от всички легла на болницата "Св. Анна" например са отделени за ковид пациенти и те са заети на 102% по данни от здравното заведение.

Решението за частичния локдаун предстои да се потвърди и по-късно днес от софийския щаб за контрол на пандемията. Няма да е изненада обаче, ако то отново е предпоследно. Съпротивата на обществото и бизнеса към мерките вече е много голяма. За отминалите десетина дни здравните власти и управляващите пък надминаха всички свои рекорди по непредвидимост и коренна промяна на позициите си. До последно те и отричаха да има нужда от нови мерки и твърдяха, че епидемията е под контрол, което пък засилва още повече недоверието в решенията и действията им сега.

Днес епидемията е под контрол, утре не е...

Само ден по-рано, в понеделник, кметът на София Йорданка Фандъкова обяви уверено пред БНР, че не се налага да бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки извън разпоредените миналата седмица - заведенията да работят до 22 ч., а учениците от 5 до 12 клас да се обучават дистанционно. Неприсъствено обучение за по-големите ученици въведоха и повечето областни щабове, тъй като това е една от много малкото рестрикции, които не срещат толкова остра съпротива в обществото в момента.

Местните власти всъщност бяха горещо насърчени от здравния министър да вземат мерки на локално ниво. Но в същото време вчера министър Ангелов издаде заповед, с която се допускат изключения от забраната за присъствени учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас при спазване на график за ротация на класовете.

В заповедта се съдържа и друго, меко казано, странно разпореждане - от 1 април да отворят и... цирковете. Това решение идва, разбира се, не по някакви медицински съображения, а след среща среща на представители на този сектор с министъра вчера.

Под обществен (и политически) натиск в началото на февруари и март бяха премахнати почти всички по-съществени противоепидемични мерки. Това само по себе си изпрати сигнал към обществото, че всичко с епидемията е наред, но и действията и изказванията на здравните власти дълго време водеха в тази посока. В началото на март министър Ангелов обяви директно, че ситуацията е под контрол, като подчерта, че няма да се случи това, което се случи миналата есен. Допреди седмица и от щаба уверяваха, че ръстът на заболеваемостта е по-плавен и контролируем и че системата ще се справи. "Обществото не е готово за мерки", отсече пък в четвъртък Ангелов на редовния брифинг на щаба, въпреки че други негови членове обясняваха, че епидемията излиза от контрол.

Дори на съвещание при премиера в понеделник министърът е цитиран от правителствената пресслужба да успокоява Борисов с бодри данни колко по-малко са случаите в България в сравнение с други държави (посочвайки брой случаи не на глава от населението, а номинален брой за ден в страни с много повече тестване и много по-голямо население от България като например Полша, Франция, Италия).

На фона на всички тези противоречиви сигнали от страна на властта ново затваряне на бизнеси в София ще е, меко казано, предизвикателно. Напрежението, особено между собствениците на заведения и властите, е голямо заради недостатъчните финансови компенсации за бранша при последното му затваряне, което продължи над 3 месеца. Но силна съпротива вече има и от собственици и служители на другите бизнеси. В Благоевград например затварянето на молове и фитнеси издържа по-малко от ден заради протести. Кратко оцеля и заповедта за затваряне на кина, театри и галерии във Варна също заради протест - на артисти. Днес бе обявено разхлабване на мерките и в Плевен - там молове и културни институции останаха затворени по-малко от седмица. От утре те ще работят с някои ограничения в посещаемостта.

Болници под напрежение

Ограничителни мерки обаче също изглеждат неизбежни заради пълните болници. За по-малко от две седмици хоспитализациите в България скочиха с близо 2000 и надхвърлиха 7200 заети легла (виж графиката). През есента здравната система се пренатовари при точно същия брой заети легла, което доведе до голям ръст на смъртността - и заради ковид, и заради други спешни и тежки състояния, които претоварената система не е могла да поеме.

Тогава обаче ръстът на случаите бе изключително остър за много кратко време, имаше и много болни медици. Сега в системата има и малко повече опит, и още малко скрити резерви - може би за около седмица, ако темпът на епидемията се запази, какъвто е сега. За момента скоростта на развитието й не намалява и дори се увеличава - във вторник бяха регистрирани вторите най-високи стойности и на заразените (4637), и на починалите (187) от началото на епидемията в България. Това означава, че и натискът над системата в идните седмици ще стане много голям.

Официално корона леглата в България са над 8000, но това включва и местата в санаториуми, очни клиники, онкологии и други неспециализирани здравни заведения. Всъщност проблемът не са те, а недостатъчният брой лекари и сестри, които да се грижат за болните.

"Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки", каза днес пред БНР директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов. Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той. По думите му има сериозно увеличение и на случаите сред малки деца. "За съжаление може би ще трябва временно да спрат обучението и детските градини. Поне за две седмици и заведенията трябва да спрат да работят, защото колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение", коментира проф. Балтов.

Според директора на РЗИ - София, Данчо Пенчев ситуацията в столицата е сериозна. Той посочи, че 75% от леглата за пациенти с COVID-19 в столицата са заети. От днес столичните болници трябва да осигурят още 20% легла за пациенти с коронавирус. Само за последното денонощие новите случаи в София са 1116, а заболеваемостта надхвърли 680 заразени на 100 хил. души население. Лидер е Бургас със 724 болни на 100 хил., с над 600 заразени са и Плевен, Враца, Кюстендил и т.н. Още миналата седмица от тези области имаше съобщение за препълнени болници.

В същото време масовата ваксинация бе спряна заради новите съмнения около безопасността на ваксината на AstraZeneca след случаи на тромбози в някои страни. Чака се официалното становище на европейския регулатор по темата преди ваксинациите да бъдат възобновени.