Пластмасовите политици не изчезват сами

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Хаосът", пише американският журналист и историк от XIX век Хенри Адамс, "често ражда живот, докато редът създава само навик".

През последните няколко седмици политиката и управлението на държавата изглеждат като да са в хаос, но това не е задължително лоша новина. След толкова продължителен застой всяко начало на промяна би изглеждало по този начин.

Дали след десетгодишно управление, доминирано публично от Бойко Борисов, има нужда от промяна е въпрос, на който всеки може да си отговори сам. Но ако имате нужда от допълнителни аргументи, вижте този текст. В него се разказва как държавната ББР е дала съмнителен кредит за 19 млн. лв. на един от лидерите на някогашната силова групировка СИК - Младен Михалев (известен още и като Маджо). Банката за развитие е един от христоматийните примери от последните години за кранче, през което могат да се източват държавни пари - огромни суми съмнителни кредити от там отидоха към близки на властта играчи, които са с единия крак в политиката, като например Делян Пеевски или Георги Гергов.

Това е само един от начините за злоупотреби с публични пари от последните години и те трудно могат да бъдат напълно скрити. Мащабно насочване на обществени средства към обвързани с властта лица се вижда или усеща от много хора. Голяма част от тях на последните избори възложиха надеждите си за промяна на Слави Трифонов. Тази седмица обаче той обяви, че няма да се опитва да състави правителство, защото в новия парламент партиите извън статуквото на ГЕРБ, ДПС и БСП нямат мнозинство.

Ефектът от това е, че политическият пъзел ще продължи да седи неподреден и през следващите няколко месеца. Те ще бъдат много по-различни от това, което сме свикнали да виждаме през последните над десет години. Възможни са всички варианти, включително и някои положителни.

След Слави Трифонов президентът вероятно ще даде мандат за съставяне на правителство на БСП. Това ще бъде формалният край на процедурата с опити да се сглоби мнозинство в този парламент, но социалистите ще имат своите няколко дни слава. Дали те ще използват тази възможност да покажат енергия за ново управление на държавата, или светлината ще даде възможност да се видят по-добре сенките на вътрешните битки в левицата, ще стане ясно в следващата седмица.

През идващите след това месеци (освен ако отново не се изпусне разпространението на коронавируса) вниманието ще бъде насочено много повече към състоянието на икономиката и как тя да започне бързо да се възстановява. Тук е интервюто с икономиста Георги Ганев, който отскоро е в нова роля - председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. И тъй като в сегашната политическа конфигурация положението зависи много повече от парламента, мнението му е важно. Ще прочетете какво мисли той за изпълнението на бюджета, прозрачността на държавните разходи, плана за възстановяване и др.

И понеже не всичко в живота е политика, в темата на броя ще прочетете как Европа се опитва да ограничи използването на пластмасата. От юли първо ще изчезнат пластмасовите бъркалки и сламки, но последствията ще са доста по-големи от това - за хората, различни бизнеси и природата.

В един идеален свят можеше да бъдат забранени и пластмасовите политици - тези, които първо изглежда, че ще свършат някаква работа, после разбираш, че не са за еднократна употреба и никога няма да изчезнат сами, а заедно с това оставят тежки щети за поколения. Уви, справянето с тях не е въпрос на забрана, а на решения, които трябва да се взимат непрекъснато. Тази година, изглежда, ще имаме повече от една възможност за това.

Все още няма коментари
Нов коментар