🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чувате ли нещо от целия шум?

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ще бъде шумно. Следващите седмици политиката ще произвежда новини със скорост и сила, много по-големи от обикновеното. В момента се намираме по средата на може би най-дългата изборна кампания в модерната история на България. Залогът за всички партии е много голям и през идващите два месеца те ще направят всичко, за да постигнат по-добър резултат. ГЕРБ ще се опитат отчаяно и очевидно без никакви задръжки да овладеят спада в подкрепата си. За това ще бъдат впрегнати не само видимите политически активи, но и всичко, придобито през последните десет години.

Вече се виждат мащабите на медийното влияние на ГЕРБ, вероятно през следващите месеци ще се включат и други части от превзетата държава. БСП също ще направи всичко възможно да компенсира сериозния спад на последните избори. За "новите партии" - на Слави Трифонов, "Демократична България" и Мая Манолова, трендът е обратен: те вероятно ще увеличават подкрепата си. С колко точно ще расте тя обаче е доста важно и те ще инвестират всички възможни усилия в шумна кампания.

Шумът е един от най-големите недостатъци на човешката преценка, казва в новата си книга психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман. В нея той разказва, че огромна част от хората пренебрегват шума и това не е добре. Ако не го правеха, ако знаеха как да чуват истински важните неща, щяха да взимат много по-правилни решения.

В този брой на "Капитал" ще намерите тези теми, които да ви позволят да чуете през шума мелодията на това, което наистина се случва.

Политиката може и да изглежда потънала в хаос, но в нея вече има две сигурни предстоящи събития. От понеделник или вторник следващата седмица Бойко Борисов няма повече да бъде министър-председател. Тогава президентът ще назначи служебно правителство и ще насрочи избори за 11 юли. (Какво още стана тази седмица и предстои да се случи през следващата вижте в този текст.)

Защо има нужда от промяна може да се види от няколко истории, разказани от журналистите на "Капитал" тази седмица. Темата на броя е за частните терени, които са намират в иначе общи части на София - паркове, улици, градинки, училищни дворове. Това е проблем на стойност около 10 млрд. лв. - по груби сметки толкова е сумата, която е нужна, за да се отчуждят проблемните имоти. В момента столицата се намира в абсурдната ситуация собствениците на терени да не могат да ги ползват, а ако решат да правят нещо на тях, да лишат софиянци от парк, улица, или място за игра на децата. За този проблем се знае от години, но не се прави практически нищо.

Друг пример за сериозната нужда от раздвижване в държавното управление е и историята за това как държавата пречи на новите зелени енергийни проекти. Включването в електрическата мрежа на соларни или вятърни централи в момента е изключително затруднено заради отказа да се дава информация къде има свободен капацитет, така че инвестицията в зелена енергия да има ясен хоризонт за възвращаемост.

Случващото се в Българския футболен съюз също показва защо има нужда от по-голяма динамика в държавата. Всъщност показателното там е как 26 години нищо не се случва. Оставката на Борислав Михайлов (подадена под натиск и след заплаха от арест) създаде някакви слаби надежди, че в управлението на най-популярния в България спорт предстоят някакви промени. Година и половина по-късно някогашният известен спортист оттегли оставката си и се опита да се върне в БФС - един от символите на тежкия застой, в който е изпаднала България (вижте коментар и текст по темата).

И ако това не е достатъчно, не пропускайте репортажа от последното заседание на парламентарната комисия, която трябва да разследва управлението на ГЕРБ. В нея ще видите есенцията от управлението през последните десет години - крещене на глупости, агресия и откровени заплахи. Само шум и никакъв смисъл.

В броя ще видите още:

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 11

    Глупости на търкалета. Борисов с нетърпение чака да сдава властта и да я дава на следващите. Добре разбира, че в тази обстановка не може да се управлява от ГЕРБ, а той си обича държавата и хората. Скоро хората ще разберат кой единствен е мислил за тях и ще се усетят как другите партии ги разиграват. Аз съм запознат добре с френската история и Борисов върви точно по пътя на Дьо Гол. Свалян няколко пъти, избиран, хулен, мразен, обиждан, свален от младите. Погребан единствено в тесен семеен кръг. Сега Дьо Гол е вторият най-почитан държавник може би след Наполеон. Борисов ще го оценяват не изманипулираните млади полезни идиоти, а историята!

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 6

    Ппрррррръцсс...прессс.. се изказа..
    Сравнявайки Боко с Наполеон... а защо не с... Хитлер?... с Атила?..
    Боко като обикновена проста мутра няма нищо да предложи , освен метод как да се... преджобят аборигените... Той сам е там назначен от ДС дизайнерите от 1985, които – чудно защо – са сега управляващи библиотекарски институт....

    Френско... кой би оспорил как е бил гавазин на Т.Ж., Симо цар... а негови първи дружки са некви фигури от престъпния свят, и най-вече ДПС - главното библиотекарско изобретение за контрол..

    Нередност?
  • 3
    vmware18 avatar :-?
    vmware18
    • + 4

    Борисов в някаква степен беше нужен на България и добър избор в началото на кариерата си.
    Но се заседя прекалено дълго, ояде се, и си образува цяло "двор" от корумпирани наглеци.
    Време му е да си ходи, да си гледа внуците и магнолиите.
    Това, което се случва в момента е тотален цирк, който, дано сам осъзнае - го срива в очите и на собствените му гласоподаватели.

    Нередност?
Нов коментар