🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще има ли временна отмяна на патентите за ваксини

Битката с пандемията

Интелектуалната собственост за борба с COVID-19 трябва да се споделя между учени, компании и държави
Интелектуалната собственост за борба с COVID-19 трябва да се споделя между учени, компании и държави
Интелектуалната собственост за борба с COVID-19 трябва да се споделя между учени, компании и държави    ©  Shutterstock
Интелектуалната собственост за борба с COVID-19 трябва да се споделя между учени, компании и държави    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джефри Сакс

професор и директор на Центъра за устойчиво развитие в Колумбийския университет, президент на Мрежата за устойчиво развитие на ООН, в статия за Project Syndicate

Южна Африка, Индия и десетки други развиващи се страни призовават за отмяна на правата на патентите за антиковид ваксини, за да се ускори световното производство за борба с пандемията. Те са абсолютно прави. Интелектуалната собственост за борба с COVID-19 трябва наистина да се споделя активно между учени, компании и държави.

Фармацевтичната индустрия и правителствата на няколко страни - производители на ваксини, както и Европейската комисия се противопоставят на такъв ход, докато 150 публични лидери и експерти изпратиха отворено писмо до президента на САЩ Джо Байдън в подкрепа. Въпросът кой е прав вече не стои. Предвид разрастването на заразата в няколко региона, най-вече в Индия, продължаващата поява на нови и смъртоносни варианти на вируса, както и неспособността на настоящите производители да се справят с глобалните нужди временната отмяна на патентите или някакъв еквивалент на това се превръща в практическа спешна нужда и в морален императив.

Спешните нужди на света се сблъскват с тесните интереси на няколко фармацевтични компании.

Имаме нужда от повече страни, които да произвеждат ваксини. Закъсненията, свързани с патентите, могат да означават още милиони смъртни случаи и повече вирусни мутации сред цялото световно население, които вероятно заразяват и вече ваксинирани хора. Но спешните нужди на света се сблъскват с тесните интереси на няколко американски и европейски фармацевтични компании. Дори при най-добрите обстоятелства интелектуалната собственост включва балансиране на разходите и ползите. Патентите стимулират иновациите, но за сметка на 20-годишна монополна власт на притежателите им. Следователно ползите от иновациите трябва да се преценяват спрямо цената на монополната мощ, която ограничава предлагането. При смъртоносна пандемия изборът е ясен: трябва да се увеличат доставките на животоспасяващи препарати.

Международното право, известно като споразумението TRIPS (свързани с търговията аспекти на правата на интелектуална собственост), вече признава правото на правителствата да отменят интелектуалната собственост в случай на извънредни ситуации в областта на общественото здраве чрез позоваване на задължителен лиценз. Това право беше вече договорено през 2001 г. за производство за вътрешни нужди. През 2005 г. беше разширено и с износ в страни, които нямат собствен производствен капацитет.

Предложеният общ отказ от интелектуалната собственост върху ваксините би спестил тежките бюрократични пречки при използването на задължителни лицензи. Той трябва да бъде ограничен до COVID-19 и трябва да е временен - за срок от пет години например. А притежателите на патентите трябва да бъдат обезщетени с разумна ставка.

Фармацевтичната индустрия твърди, че това би я лишило от нейните законни печалби и от финансови стимули за разработване на нови лекарства. Такива твърдения са силно преувеличени и отразяват алчността над разума. Патентите, държани от Moderna, BioNTech-Pfizer и други, са резултат преди всичко от академични изследвания, най-вече в Националния здравен институт (NIH), финансирани от правителството на САЩ. Частните компании претендират за изключителното право върху нещо, което е разработено предимно с публично финансиране и академична наука.

Някои от ключовите научни постижения на иРНК ваксините са дело на двама изследователи от NIH, работещи в Университета на Пенсилвания през 90-те и началото на XXI век, а пионерската им работа разчиташе на мрежа от академични изследователи, финансирани от NIH. Университетът в Пенсилвания все още притежава ключови патенти, с които са лицензирани BioNTech и Moderna. Правителството на САЩ предостави на Moderna близо 1 млрд. долара за финансиране на ускорена работа по ваксините и клиничните изпитания, а също пое пазарен ангажимент към BioNTech-Pfizer. Общо правителствената подкрепа на САЩ за развитие на ваксините възлиза досега на повече от 10 млрд. долара.

Компаниите привлякоха частни инвеститори за изграждане на производствен капацитет, както и за последващите етапи на научноизследователска и развойна дейност. Това наистина е важна роля и инвеститорите рискуваха със значителни суми, за да я изпълнят. Но те го направиха с правителството на САЩ като незаменим партньор.

Все още няма коментари
Нов коментар