🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ искат да премахнат патентната защита на ваксините

Това обаче няма да има незабавен ефект върху доставките

САЩ отдавна са глобалният главен защитник на интелектуалната собственост. Но на 5 май страната поиска да скъса с досегашната политика. "Необичайните обстоятелства на пандемията от ковид-19 изискват необичайни мерки", заяви американският постоянен търговски представител Катрин Тай. За да подпомогне борбата с вируса, администрацията на президента Джо Байдън реши да подкрепи премахването на някои защити на интелектуалната собственост спрямо ваксините. Ченетата паднаха заедно с цената на акциите на ваксинните производители.

Инвеститорите изтръпнаха от идеята, че други производители могат да сграбчат незащитената интелектуална собственост. Само ден по-рано Pfizer прогнозира приходи от ваксините от 26 млрд. долара през 2021 г. с печалба от около 7 млрд. долара. Поделянето на такава плячка може да притъпи желанието за инвестиции и да подкопае иновациите. А ако фирмите се страхуват, че тяхното ноу-хау ще бъде отмъкнато безнаказано, това може да попречи на сътрудничеството. Също така нескопосани имитации на генерични производители могат да доведат до обществено колебание относно ваксините.

Сътрудничество между оригинал и подражател?

Поддръжниците на премахването на патентите твърдят, че пандемията не е време да се мисли за печалби. Освен това съществуващите търговски споразумения не трябва да бъдат засягани. Но не е ясно колко точно допълнителни доставки от ваксини може да донесе този ход. Сложността на някои производствени процеси означава, че подражателите ще се нуждаят от сътрудничеството на оригинала. Джеймс Лав от застъпническата група Knowledge Ecology International се надява, че заплахата от по-слаба защита ще стимулира повече доброволни лицензионни споразумения, при които компаниите предават своето ноу-хау. Има неизползвани досега доставчици като израелската генерична фирма Teva, която наскоро заяви, че се отказва да търси производствен партньор. Но дори тези доброволни споразумения вероятно ще отнемат около шест месеца, за да се организират.

Американската поддръжка за премахването на патентите е първата стъпка в един дълъг процес. Няколко страни, включително членки на ЕС, Великобритания и Швейцария, която се противопостави на подобен ход в Световната търговска организация (СТО) миналата година, трябва да бъдат убедени да променят позициите си. За тях ще е трудно да задържат своята съпротива срещу САЩ, така че може да се съгласят на малки изключения от търговските правила. По-широко премахване на патентите обаче, каквото предлагат Индия и Южна Африка, което да включва отменяне на защитата на търговската тайна за всички свързани с ковид-19 продукти, не подлежи на обсъждане. В своето изказване Катрин Тай спомена вдигането на защитата на интелектуалната собственост, но само за ваксините.

Един дълъг процес

Осигуряването на консенсус в СТО може да отнеме месеци и след това страните все още ще трябва да променят вътрешните си закони. Същевременно пандемията ще бушува, докато други ограничения за доставката на ваксини продължават да пречат, включително достъпът до специални филтри. Инвеститорите може да се притесняват за спад на печалбите. Но ако преговорите в СТО изсмучат енергията от други инициативи за трансфер на технологии и увеличаване на ваксинните доставки, това ще бъде наистина нещо, от което да се страхуваме.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Съдържание от "Капитал"

За и против

Генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала заяви, че се надява членовете на организацията да постигнат "прагматично решение" относно предложението за премахване на патентите до декември. И допълни, че напоследък наблюдава "движение и от двете страни" по спорния въпрос. Американската подкрепа за вдигане на някои защити на интелектуалната собственост спрямо ваксините срещу ковид-19 доведе до опозицията на няколко европейски страни. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че този ход може да влоши качеството на ваксините. "Не смятам, че отмяната на патентите е решение за това повече хора да получат достъп до имунизация. Ако патентите паднат и качеството вече не е контролирано, аз виждам повече рискове отколкото ползи", посочи тя. Френският президент Еманюел Макрон пък призова САЩ да отменят забраната на износа на ваксини, както и на съставки за производството им, което според него е по-значимото действие за увеличаване на доставките.