🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой вдига телефона в България?

ЕС и София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прелетя над София. Фон дер Лайен беше на посещение в Букурещ, където да поздрави румънците за одобрения им План за възстановяване и развитие, след което отпътува за Скопие и останалата част от Западните Балкани.

Естествено, от офиса на германката отказаха какъвто и да е официален коментар защо България не е попаднала в този тур. Също така фон дер Лайен вероятно има добро формално основание да не се появява в София - и президент, и партии са в предизборна кампания. Но това прелитане е също така интересна илюстрация на специфичната ситуация, в която се намираме в момента в съюза.

София блокира преговорите със Северна Македония и продължава да стои сама, без съюзници в това начинание. Дори да има някакви основания за исканията си, фактът, че не успява да намери подкрепа, е признак за провал на дипломатическо ниво.

България няма план за възстановяване. Няма и да има скоро. За това няма един конкретен виновник, просто безвремието на ГЕРБ катастрофира във внезапната спешност на реформи, които трябваше да са се случили преди години. А сега никой не иска да поеме отговорност за счупените парчета, точно преди избори. Това е признак за провал на политическо ниво.

България е единствената държава, в която ваксинациите са около 20% - в пъти под останалите членки. Това е съчетано с една от най-високите смъртности в света. Погледнато откъм Брюксел, това не е просто озадачаващо - то означава, че на административно ниво държавата се проваля, а на обществено ниво цената на човешкия живот е изключително ниска. По тези показатели България е африканска, не европейска държава.

Ако перифразираме прословутия въпрос на Хенри Кисинджър за Европа, в момента няма отговор на въпроса: "На кого да се обадя, ако искам да говоря с България?" На този фон който и да дойде на власт, ще трябва да се справя с песимизма на Брюксел, песимизма на българите, песимизма на съседите и песимизма на инвеститорите. Това ще е тежък край на розовите месеци безвремие.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 2
    • + 2

    Тинтири-минтири.. БГ има президент, който на това отгоре има огромен шанс да бъде преизбран. Освен това Португалия, Испания, Италия и най-вече Гърция са наясно каква е причината за българската позиция. Само разните му там северни протестанти се правят на неразбрали - понеже то ще бъдат преговори, документи, а и немските вериги ще се разширят към ЗБ...
    Фон Лайден няма как да измие петното от подлагането и съпорта на правителството на ББ, от откровената дискриминация на източноевропейците /имам предвид обикновените/ Шенген, ЕЗ, достъп до пазара - на стоки и услуги/ - ако се появи в Сф може да я питат защо се наблюдава тази асиметричност в ЕС... Инвеститори като Фолксваген ше инвестира в... Турция.. Ако султан Ердоган не беше настъпил мотиката в Сирия - досега да бяха почнали да сглобяват там в Измир... Като няма одобрен план - нали Брюксел има експерти - могат те да предложат нещо, което смятат за важно.. А визията на протестантите за Европа на две скорости?.. Корупцията не се среша единствено в ИИ...
    Чалгажийството обаче не се простира само на Балканите - видно е и в Бенелюкс, и в Германия, и във Франция... Рефюджис велкомен, мангали от Европа - вън... А какво смята ЕК за зараждащата се война в Косово...

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 4

    "Безвремие" наистина много точно определя последните 10 години. За съжаление не само за България, но и за ЕС. Подобен текст спокойно може да се напиши и за провалите свързани с Брекзит, Турция, Сирия,проблемите с Астра Зенека, демографията на Европа, дигитализацията и т.н.
    Иначе, при нас се върнахме в нормалното си русло. След първоначалния ентусиазъм за "изчегъртване", се вижда тоталната импотентност на администрацията на всички нива и пълната й неспособност да решава мъничко по-сложни казуси като например аварирал кораб.

    Нередност?
Нов коментар