Уотъргейт, умножен по 1500

Подслушването на протестиращи

Комисията за подслушване и полицейско насилие към 46 народно събрание
Комисията за подслушване и полицейско насилие към 46 народно събрание
Комисията за подслушване и полицейско насилие към 46 народно събрание    ©  Юлия Лазарова
Комисията за подслушване и полицейско насилие към 46 народно събрание    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През точно половин век - през 1972 г., САЩ са разтърсени от мощен политически скандал. Става ясно, че администрацията на действащия президент Ричард Никсън със знанието на американския главен прокурор и участието на ФБР е подслушвала два телефона в предизборния щаб на опонентите си от Демократическата партия. Цялата история води до оставката на Никсън, но той далеч не е единственият пострадал от злоупотребата с държавна власт. След проведеното разследване пред съда са изправени 69 души, от които 48 са осъдени ефективно. Някои се разминават с глоби, но повечето лежат в затвора - между месец и близо пет години.

Запомнете за момент тези факти: два подслушани телефона, осъдени ефективно 48 души. Сега да се върнем в България.

След като миналото лято започват протестите с искания за оставка на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, МВР и прокуратурата започват масово подслушване на български граждани - вероятно около три хиляди. Част от тях са и следени физически. Събирани са данни от всякакви места - за какви коли са пращали есемеси за паркиране, колко са им сметките от "Топлофикация" и прочие. Официалната причина е, че някаква част от тях са били "организирана престъпна група" с основна цел да извърши държавен преврат. Разбира се, това са глупости.

Определението е направено така, че решението за подслушване да отиде във възможно най-контролирания съд. И така няколкостотин пъти. Сметката до три хиляди излиза, като се прибавят и събеседниците на официално подслушваните. С това са били заети сериозна част от служителите на специалните служби. И е най-голямата операция по подслушване поне след 1989.

До момента за тази история няма нито едно повдигнато обвинение. И причината е все същата - прокуратурата трябва да обвини сама себе си, че е наредила незаконно подслушване на хиляди, за да запази властта на Борисов и Гешев. Това няма да стане никога, без да се ремонтира самото обвинение. Другият избор е примирението с престъпленията и тяхната безнаказаност.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra

    Каскета, Каскета!

    Нередност?
  • 2
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • - 5
    • + 2

    Поредните мега тъпотии.

    Нередност?
Нов коментар