Тука няма, там има

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В България не се беше случвало отдавна. В следващите месеци всички ще се сблъскат с последствията от нарушаването на световните вериги на доставки - различни неща в магазините ще се намират по-трудно. За хората, които си спомнят дефицитите от 90-те години на миналия век, това няма да бъде нещо особено драматично. Не че магазините ще бъдат абсолютно празни, просто в някакви моменти няма да има различни неща. Понякога за известно време ще се изпразват рафтовете на магазини като Ikea (както е сега), друг път няма да има определени марки маратонки или дрехи. Освен тях още известно време ще продължи и липсата на всякакви продукти, които използват чипове - от домакински уреди, през компютри и конзоли чак до коли. Причината за това са различни, но всички могат да бъдат проследени до епидемията от коронавирус и цялото разклащане на света, което тя предизвика.

Макар в повечето развити страни тя вече да отминава, в някои държави от Азия (например Виетнам) локални огнища предизвикват затваряне на фабрики, в които се произвеждат дрехи и обувки. Резкият спад в потреблението и сега отново рязкото му възстановяване объркаха транспортния сектор - кораби и ТИР-ове. Сега техните услуги са много по-скъпи и много по-непредвидими. Така дори и когато различните стоки са произведени навреме, не може да се каже кога ще пристигнат. Към това се прибавят и много внезапни промени в потребителското поведение на хората и става ясно защо доскоро перфектно подреденият свят на световната търговия скърца, докато се опитва да се нагоди към новата реалност.

През това време България се опитва да скъса друг тип вериги. Засега с не особено голям успех. През последните дни ДПС решиха официално да издигнат отново за депутат Делян Пеевски. Това на пръв поглед изглежда изненадващо - вероятността те да изперат имиджа му след санкциите по "Магнитски" е много по-малка от това той да изцапа още повече образа на движението. ДПС обаче от дълги години не само че не бяга от компрометирани политици, заподозрени в корупция, но дори с желание ги прибира в редиците си. Йордан Цонев и Христо Бисеров се бяха превърнали в символ на корупцията по времето на Иван Костов. Скоро след изключването им от СДС те се озоваха в ДПС. Когато депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов се оказа обвинен в корупция и изключен от партията на Бойко Борисов, той пак беше приютен в партията на Доган. Примери има още, и то не малко, но идеята е ясна. С Пеевски обаче репутационният риск е много по-голям. Защо и как ДПС се опитва да реабилитира лидера на "бизнес" крилото си вижте тук.

От тъмната страна на българския бизнес е и друга история в броя. През седмицата международният консорциум на разследващите журналисти оповести първите резултати от проучванията си на най-голямото изтичане на данни за офшорни компании. По-интересната българска следа в тях е на мажоритарните собственици на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Новината от изтеклите документи е потвърждението, че те са раздавали на себе си кредити от банката много над допустимите от БНБ нива.

И тъй като не всичко в българската икономика е откъм тъмната страна, вижте и историята за българската фирма, която произвежда вафлени чашки за кафе - най-малкото за оправяне на вкуса.

Все още няма коментари
Нов коментар