🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо Пеевски се завърна в политиката

ДПС залага себе си в опит да спаси санкционирания по "Магнитски" олигарх

След като дълго време не се беше появявал публично, Делян Пеевски се яви в ДАНС, за да даде обяснения за трите му офшорни компании, които бяха осветени от досиетата "Пандора"
След като дълго време не се беше появявал публично, Делян Пеевски се яви в ДАНС, за да даде обяснения за трите му офшорни компании, които бяха осветени от досиетата "Пандора"
След като дълго време не се беше появявал публично, Делян Пеевски се яви в ДАНС, за да даде обяснения за трите му офшорни компании, които бяха осветени от досиетата "Пандора"    ©  Велко Ангелов
След като дълго време не се беше появявал публично, Делян Пеевски се яви в ДАНС, за да даде обяснения за трите му офшорни компании, които бяха осветени от досиетата "Пандора"    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ДПС залага себе си в опит да спаси санкционирания по "Магнитски" олигарх.
  • Движението жертва международната си репутация и възможността да е в коалиция с която и да е партия.
  • Издигането на Пеевски във Велико Търново е поредната стъпка от превземането на региона.

Когато на излизане от сградата на ДАНС в средата на миналата седмица Делян Пеевски заяви пред чакащите го журналисти, че оттук нататък "ще се появява в публичното пространство", едва ли някой е предполагал, че той е имал предвид завръщането си отново в политиката като народен представител.

Пеевски беше извикан в ДАНС - агенцията, която някога за кратко оглави и предизвика масови протести в цялата страна, за да даде обяснения за притежаваните от него три офшорни компании, появили се в досиетата "Пандора". В началото на юни бившият депутат и бизнесмен беше санкциониран от властите в САЩ по глобалния закон "Магнитски" с тежката констатация, че е "олигарх, който регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество". Към онзи момент при включването му в черния списък на САЩ Пеевски вече беше извън политиката, след като на редовните парламентарни избори през април изненадващо не попадна в листите на движението с обяснението на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че "той сам е пожелал така".

Изглеждаше, че след като вече не може да има официален бизнес - компании и банкови сметки в България и развития свят, той ще напусне завинаги политиката. Рационалното решение и за ДПС изглеждаше да не се свързва повече с него. Ако вътрешното му компрометиране някак си можеше да бъде прието, то международното вече заплашва сериозно репутацията на цялата партия, съответно политическото й влияние, на което се крепят скритите позиции в съдебната система, които пазят "бизнес" крилото на ДПС. Изненадващо обаче движението реши да поеме негативите на Пеевски и сега той се завръща отново като кандидат за депутат. Нещо повече - той се кандидатира във Велико Търново, където през последните години ключови фигури от движението като Камен Костадинов разрастват икономическата база на групата, като овладяват силни местни фирми.

Отстраняването на бизнесмена от политиката през април предизвика различни предположения. От една страна, това изглеждаше като превантивен ход на ДПС с цел да изпревари санкциите на САЩ срещу него. Други пък го изтълкуваха като опит от страна на ДПС да се освободи от силно токсичния си "знаков" депутат и така да компенсира донякъде изолацията, в която се оказа движението след редовните избори през април, а и след извънредния вот три месеца след това.

Връщането на Пеевски отново начело на две листи на ДПС - в Благоевград и във Велико Търново, на пръв поглед изглежда като провокация. Тя дойде на фона на широко разгърната кампания в негова защита, която ръководството на движението, включително и лидерът Мустафа Карадайъ, предприеха в последните няколко месеца. Почти във всяка своя публична изява различни ключови фигури на ДПС декларираха, че стоят зад Пеевски, обвиняваха за санкциите срещу него "кръга Капитал" и дори поискаха от властите в САЩ да им предоставят доказателства за обвиненията към него с ясното съзнание, че това няма как да стане. (Смята се, че за обявяването на санкции срещу някого по "Магнитски" американската администрация вече е събрала достатъчно сериозни доказателства за нарушения.)

Това поведение на ръководството на ДПС може да се изтълкува и като отчаян опит да бъдат ограничени репутационните щети, които понесе движението с налагането на санкциите по "Магнитски" не само на Пеевски, но и на известния като негов "лейтенант" Илко Желязков. Кандидатурата му за зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства беше внесена в парламента по време на управлението на ГЕРБ лично от председателя на движението Мустафа Карадайъ.

Възможните обяснения

Подобно на въпроса защо ДПС махна Пеевски от листите си и въпросът защо реши отново да го реанимира в политиката има няколко възможни отговора. Най-елементарният е, че Пеевски се нуждае от депутатски имунитет, зад който да се скрие от евентуално наказателно преследване. Той обаче може много бързо да бъде свален в пленарната зала с обикновено мнозинство. Друг е въпросът доколко сегашният главен прокурор Иван Гешев изобщо би предприел подобна стъпка срещу него. Затова по-вероятно изглежда предположението, че включвайки го отново в листите, от ДПС се целят в постигането на максимален изборен резултат.

Макар и санкциониран по закона "Магнитски", което означава запор върху личните сметки и тези на фирмите му, Пеевски все още разполага с финансов и властови ресурс, който би могъл да насочи в предизборната кампания. За ДПС е важно на тези избори да покаже добър резултат с надеждата да се впише в някаква управленска конфигурация в новото Народно събрание. Опитът да се присламчи към т.нар. формации на промяната в последните два кратки парламента удари на камък. Изглежда, че и в следващия парламент от движението нищо няма да зависи. "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" не виждат потенциален партньор в лицето на движението, а от новия политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" поставиха неизпълними условия за евентуално партньорство с ДПС, като едното от тях е "да се отрекат от Пеевски и всичко, което е направил". По тази причина от движението ще се опитат да увеличат тежестта си чрез резултата от парламентарните избори и чрез ресурсите и контактите на Пеевски да стигне до максимално много мрежи за купуване на гласове.

Като начин за максимално увеличение на гласовете за ДПС трябва да се разчита и кандидатирането да председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за президент. Това е ход, който от движението предприемат за пръв път. Досега обикновено формацията е подкрепяла кандидати без шанс да отидат на балотажа с идеята да покажат колко гласове им носи движението и след това на втория тур да ги изтъргуват с някой от кандидатите с шанс да стане президент. Така ДПС постъпи на предишните избори, когато подкрепи издигнатия от инициативен комитет Пламен Орешарски. Той получи малко над 250 000 гласа на първия тур, а на втория ДПС призова симпатизантите си да гласуват за сегашния президент Румен Радев.

Очевидно сега с кандидатирането на Карадайъ от движението ще се опитат максимално да мобилизират вота на избирателите си и за президентските избори, още повече че при вота 2 в 1 номерът на издигнатите от конкретна партия кандидати за президент в електронната бюлетина ще съвпада с номера, под който формацията се явява и за парламентарния вот. В ДПС винаги са гледали на президента като на политика, който може да бъде мост между управляващата формация и движението, което би им осигурило излаз към властта. Такава стратегия от ДПС приложиха по време на президентските избори през 2001 г. например, когато подкрепиха кандидатурата на Георги Първанов за президент, а гласовете им се оказаха решаващи за победата му над Петър Стоянов. След това той се отблагодари на движението за тази подкрепа, като стана основен проводник за вкарването на ДПС в управлението заедно с БСП и НДСВ, въпреки че гласовете на социалистическата партия и на царската формация тогава в парламента бяха достатъчни за сформирането на мнозинство.

Включването на Пеевски в листите може да има и още един ефект. Той може да консолидира избирателите на движението заради очакването, че участието му в изборите ще фокусира критиките на останалите партии, особено на т.нар. протестни формации. В предишни предизборни кампании такъв дразнител за електората на ДПС бяха националистическите формации, но на този вот те са разпокъсани и без шанс някоя от тях да влезе в следващия парламент.

Пеевски и приятели във Велико Търново

Досега Пеевски, който има стаж като депутат в четири парламента, се е кандидатирал от три региона, където имаше икономически интереси - Пазарджик, Стара Загора и Благоевград, като е ставал депутат и от трите региона.

На тези избори обаче освен в Благоевград той ще води и листата на ДПС във Велико Търново. Областният председател на движението в града Гюнай Далоолу се опита да аргументира решението с това, че Велико Търново е "историческата и духовна столица" на България и с кандидатирането си за депутат оттам Пеевски, по думите му, "давал ясен знак, че се връща в политиката". Разбира се, едва ли тази символика е истинската причина за това.

От Велико Търново ДПС традиционно винаги печели един депутатски мандат, но на последните избори не успя да излъчи народен представител. Това се случи въпреки политико-икономическата власт в региона, която има друг виден член на ръководството на ДПС и представител на оглавяваното от Пеевски бизнес крило в партията - Камен Костадинов. Изпращането на Пеевски начело в този регион, както и поставянето на второ място в листата там на Йордан Цонев изглежда като знак, че ДПС ще хвърли всички сили, за да си върне загубения мандат. Предвид усилията, която "бизнес" крилото на движението полага през последните години с помощта на ГЕРБ там, твърде вероятно усилията им ще се увенчаят с успех.



Как ДПС превзема Велико Търново

С помощта на ГЕРБ Камен Костадинов постепенно завладява фирми, местна власт и обществени поръчки

След последните избори политици от региона се шегуваха, че на ДПС не им е необходим народен представител от Велико Търново, защото чрез влиянието си на местно ниво Камен Костадинов има доста добро лоби сред депутатите от останалите парламентарни групи, най-вече сред тези от ГЕРБ. С включването на Пеевски и Цонев в изборите във Велико Търново той ще трябва да осребри това влияние в региона в полза на ДПС.

Неофициално политици от Велико Търново твърдят, че освен чрез ДПС Костадинов има политическо влияние на местно ниво и чрез коалицията "Алтернатива на гражданите", която има общински съветници във Велико Търново и Горна Оряховица. С техните гласове например за председател на общинския съвет в Горна Оряховица след местните избори през 2019 г. беше избран Димитър Николов, който в предишния парламент стана депутат от ГЕРБ, а за предстоящия вот е поставен отново на трето място в листата на партията на Борисов. Николов е издател на редица регионални медии във Велико Търново, Горна Оряховица, Враца и Бургас чрез дружеството си "Компакт медиа", но през годините е бил управител на дружества или съсобственик с фирми, свързани с разпространителския бизнес на вестници на Пеевски. Това далеч не е единствената видима връзка между региона и ДПС.

Единият от съветниците, с чиято помощ тогава Николов оглави общинския съвет в града - Виктор Азманов, доскоро беше съдружник със съпругата на Камен Костадинов - Венета, в дружеството "ХМИ трейд". Влизането на съпругата на Костадинов във фирмата съвпадна с придобиването на акции от страна на Азманов във фирмата за дезинфектанти "ХМИ" ООД, чиято продукция се продаваше чрез "ХМИ трейд" и това породи съмнения за опит от страна на този кръг за превземане на дружеството. Това не е единствената фирма, за която има подозрения, че е в орбитата около Камен Костадинов и ДПС.

Косвени доказателства има и за компанията "Джамбо 33", която след промяна в собствеността и влизането на свързан със съпругата на Костадинов съдружник получава договори за общо 120 млн. лв. от "Автомагистрали". Тази фирма извърши и укрепването на свлачището по пътя към Рилския манастир, което след това тръгна отново и блокира целия път за няколко месеца.

Търново като умален модел на управлението ГЕРБ-ДПС

Въпросната местна коалиция "Алтернатива на гражданите" има и съветници в общинския съвет във Велико Търново, които са в коалиция с ДПС. На местните избори обединението подкрепи кандидатурата на сегашния кмет на града Даниел Панов (ГЕРБ) за трети мандат. Тези политически обвързаности се трансформират и в икономически чрез участието на близки до Костадинов фирми в големи обществени поръчки на общината. Така например строителното дружество "Билдинг комфорт" спечели преди две години обществената поръчка за изграждането на нов корпус на болницата "Д-р Иван Черкезов" във Велико Търново за близо 6.5 млн. лв. без ДДС. Същата фирма е ремонтирала и две детски градини и училища в града за 1.7 млн. лв. През 2018 г. "Билдинг комфорт" печели и обществената поръчка за ремонт на сградата на съда във Велико Търново на стойност близо 2 млн. лв. в консорциум с дружеството "Строй контрол инвест". Едноличен собственик на "Билдинг комфорт" е Борислав Атанасов, който за кратко през 2010 г. е бил управител на дружеството "Бест сити пропърти", чийто собственик - панамска офшорна компания "Юропиън трейд сървисис партнърс корпорейшън", го препродава на фирмата на съпругата на Костадинов - Венета, "Геб проджектс".

Само преди ден кметът на Велико Търново Даниел Панов влезе в изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, където Костадинов е дългогодишен член, и на конгреса във вторник беше за пореден път преизбран. Основен спонсор на футболните отбори на "Етър - Велико Търново" и на "Локомотив - Горна Оряховица" е дружеството ХМИ, което започна да финансира двата клуба малко след като Азманов стана съсобственик на фирмата.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-?
    Селофия
    • - 2
    • + 9

    Свин е много ограничен откъде може да се кандидатира, и ВТн е единственото място за това. КК е сега в бибиотекарския тинктанк - негова е идеята за ползване на ИТН да разбие т.нар. протестна формация..
    Както е посочено, превземането на корпоративен вот там е остойностено - тези, които не гласуват за ДпС, и са непокорна рая - и съчки не могат да събират в гората, а най-добре да се изселят...
    Грух не е мислимо да се кандидатира от Силистра, Добрич, Шумен, Сливен, Ямбол, Кърджали, Смолян, Плевен, Бургас.. Пазаржишките мангали го мразят вече дълбоко, талибански и от сърце.. Същото важи за Пловдив, Кюстендил и Благоевград... Свин им затвори Булгартабак..
    Закрита е отдавна тази схема за феодална икономика - с кашкавал.., от ДпС и Свин... повечето са се изселили по Европа или далече от местните активисти... но имат рода там.. Няма да позволят отново дерибеите да имат власт над мама и тате там... Ватан...
    КТБ...ФИБ.. На Свин му трябва имунитет - за ограничен период... Дали би излязъл жив от схемите за грабеж, рекет и зависимости - това би било силно изненадващо... това също за Таралежа - първия му бизнес ортак...
    Дизайнерът на модела - Луканов - отдавна е изяден от червеите..

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 14
    • + 8

    Бих се учудил искрено, ако на Иван Вазов бяха разчели правилно много ясните ходове на Доган.

    Първо: Пеевски не "се завръща в политиката", както пише, просто защото:
    а) никога след зам.министерството си при Станишев не е бил в политиката, а в - да го наречем - политическия бизнес. Това са различни неща. Домусчиев, Градуса, Ковачки, Божков (доскоро) и пр. също са в политическия бизнес, пък никой не ги титулува "политици", нали?;

    б) депутат също не е равно на политик и 90% от пълнежа на НСъбрания го доказва. И ДПС не търси депутатски имунитет на Пееф, просто защото винаги може да се събере мнозинство, което да му го отнеме.

    Второ: ДПС нищо пред никого не залага в защита на когото и да било.

    Сигналите на Доган от последната седмица са два:
    а) издигане на абсолютно неизбираемия Карадайъ за президент и
    б) слагането на сатанизирания Пеевски на избираемо място в листите.

    Холостен изстрел с Карата и дразнене с Пеевски - какво цели Доган?

    1. Консолидация на електората си, който е поставен на военна нога да
    събере повече гласове за председателя на ДПС, от тези за кандидата на ДБ;
    2. Показва на обръчите на партията си, че никой няма да бъде предаден при никакви условия и под натиска на която и да било сила;
    3. Показва на останалите политически партии, че ДПС е незаобиколим фактор и че ако в двете ялови НС са ги оставили да си разиграват катърите, с това вече е приключено;
    4. Показва на янките, че:
    а) за разлика от останалите БГ партии ДПС не е Марийка от стария виц, която да е винаги съгласна;
    б) корупцията, с която САЩ чрез Магнитски уж се борят, има две страни. И като са осветили даващата, да вземат да посочат и вземащата, защото всъщност тя е облечената във власт и тя ощетява обществения интерес. И че докато т.н. американска борба с корупцията представлява всъщност точкови удари по конюнктурно неудобни за Америка субекти, а не стъпи на принципни и законови основи, партията ДПС няма да се съобразява с тях.

    И ДПС бе единствената БГ партия, която събра куража да каже че Магнитски е гол, защото един задокеански закон няма никакво правно въздействие върху никоя друга правна система. Стига съответното правителство да не превие гръбнак и да я възприеме за с превес над българското право.

    Да, посочените в Магнитски нямат разрешение да влизат в САЩ.
    Да, на американски фирми, банки и граждани е забранено да работят с посочените.

    Но само толкова. Нищо не им пречи да се кандидатират и да бъдат избирани в независещите от САЩ национални органи.

    Поредният парадокс на Доган е, че чрез сатанизирания Пеевски показа как трябва да се отстоява националния интерес дори пред бившия хегемон.

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 13

    Доган се е натряскал до козирка и се е чудил с каква гавра над плебеса да се докаже, че е рано да го отписват. Като нищо се е хванал на бас, че великотърновските плебеи ще провъзгласят Пеевски за Цар на четвъртото българско царство. Или поне за боляр.

    Нередност?
  • 4
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 12

    Най би ме икефило-САЩ да сложат в магинитски цялото ДПС. ГОЛЯМА услуга ще ни направят ...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 5

    P.S. Стандартна липса на професионализъм или обикната дезинформация е твърдението: "Издигането на Пеевски във Велико Търново е поредната стъпка от превземането на региона."

    Ето листата на ДПС във В.Търново:

    https://www.dps.bg/kandidatski-listi/veliko-tarnovo.html

    И помен няма от Пеевски

    Нередност?
  • 6
    beky avatar :-|
    1999
    • - 6
    • + 2

    Пеевски е осветен и неутрализиран. Да му мисли все още неосветеният и неутрализиран друг медиен олигарх.

    Нередност?
  • 7
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 4

    До коментар [#5] от "Карлуковски":
    Листите посочени са за 2017... Добре е да ви преглеждат редовно..
    Въпреки това се вижда интелекта ви... Жалко, че го ползвате изкривено.
    Моите уважения.

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    н.в. Доктора спешно дохвърча да пише уж за ДПС, но всъщност да плюе по САЩ. Корен квадратен е като корена на краставицата, както гласи вица.

    Нередност?
Нов коментар