Промените за КПКОНПИ ще очертаят новия път

Търси се политическа воля за действаща прокуратура и борба с корупцията

Смяната на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров е "първата и най-важна задача" за Асен Василев и Кирил Петков
Смяната на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров е "първата и най-важна задача" за Асен Василев и Кирил Петков
Смяната на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров е "първата и най-важна задача" за Асен Василев и Кирил Петков    ©  Георги Кожухаров
Смяната на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров е "първата и най-важна задача" за Асен Василев и Кирил Петков    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Победителите на последните избори - "Продължаваме промяната", посочиха бързата смяна на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров като безкомпромисната си "червена линия" в преговорите за бъдещия коалиционен кабинет.

Веднага след обявяването на резултатите от вота лидерите й Кирил Петков и Асен Василев казаха, че това ще e първата и най-важна задача, ако бъде постигнато споразумение за новото управление. "Има неща, които, ако не ги направим, няма смисъл да сме във властта. И тези базови неща са силен антикорупционен орган и действаща прокуратура", каза Петков, допълвайки, че "страната тръгва по един нов път".

Този подход към сформирането на бъдещата власт следва много вярна и тактическа, и стратегическа логика. Двамата бивши служебни министри, обявили амбициозната цел за дълбоко прочистване на държавата от паяжината на корупционните мрежи, разбраха "с кожата си" на какво се крепи дългогодишната злоупотреба с публичното богатство. Разкритията на служебния кабинет за кражби в стряскащи размери и по най-примитивния начин увиснаха във въздуха без последствия. И ако това не се промени, там ще увиснат и намеренията за смяна на тровещия развитието на страната модел.

Само силни и независими институции могат да направят държавата справедлива. Но това се постига със силен контрол - и взаимен, и обществен. Нов закон за безконтролната и свръховластена КПКОНПИ например, който според заявката на победителите трябва да е един от първите, може да послужи за трансформация и на другите, превърнати в политически и корупционни бухалки структури. Работещи варианти има достатъчно. Единственото, което не бива да се забравя, е, че даването на повече власт на когото и да било трябва да е свързано с много ясен механизъм за възпиране и контрол. Иначе всяка овластена институция става лесна плячка за бъдещо превземане. Проблемът на прокуратурата и КПКОНПИ не са само Гешев и Цацаров, а тяхната криворазбрана свобода да правят, каквото решат, без никакви ограничения.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 2

    Точно така! Трябва да се започне от Гешев и Цацаров - следват Борисов, Доган и Пеевски.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Четенето на подобни редакционни статии ми е като машина на времето.
    Прехвърля ме мисловно в периода 1938 - 1953 г.
    В Съветския съюз.
    В уводна статия на първа страница във в. Правда.
    Мизирмата на интелектуален мухъл ще потисна с аромат на пушен френски дъб.

    Да, и аз смятам, че Гешев е интелектуален Квазимодо, че е абсолютно непригоден за поста си (както, че и постът гл.прокурор е от друго историческо време), но не смятам че едно ЕГН може да е причина за всичките беди в републиката.

    Има рекламно пресищане с темата Гешев, Цацаров, Пееф.
    Мисля, че Ицо Иванов и сектата ДБ онзи ден дадоха фира и по тоя повод.

    Хайде да мислим!
    И да си спомним приказката за зелника...

    Ако редуващите се на поста гл. прокурор могат да блокират целия процес на правораздаване в държавата и това да продължава необезпокоявано години наред, просто означава, че:
    - някой има полза от умишлено сбъркания модел;
    - има политическо съглашателство така да бъде;
    - няма сили, които да могат да осъществят промяна.

    Всичките гл.прокурори слез 1990 г до този :Татарчев, Филчев, Велчев, Цацаров са правили абсолютно едно и също: нищо в разрез с волята на управляващите, но никога не са били представяни като козел опущения, както казват руснаците.

    Защо Гешев е избран за изкупителна жертва?
    1. Защото е прост, бих казал (с извинение за откровеността) и не може да защити адекватно нито себе си, нито институцията.
    2. Защото е обществено сатанизиран - няма българин, който да не знае кой е гл. прокурор. Пък я има 1000 човека, които знаят двете имена на министър-председателя.

    Целта, видимо, е овладяване на прокуратурата. Същото е, като с овладяването на контрабандните канали при смяната на силните на деня - каналджийте, стоките, митничарите са същите, просто парите/облагите отиват другаде

    Кой иска да овладее държавното обвинение?
    Вероятно същите, който искат да овладеят и закнодателната и изпълнителната власти чрез маргинализирането и обезсмислянета на класическите БГ политически партии чрез плодене на партии-еднодневки, които да привличат с пъстри обещания ошашавения електорат от избори до избори.

    Каде е стогодишната велика някога партия ВМРО?
    На боклука.
    Къде е стогодишната социалистическа партия, оцеляла през забрани, съдебни процеси и разстрели?
    На боклука.
    Къде са славните буржоазни Демократическа, Радикална партия? БЗНС?
    На боклука.

    Какво имаме сега в НС:
    - платформата на Киро и Асен, родена преди месец, която ще засенчи Делфийския оракул, защото твърди, че има решение за всеки проблем: от държавна устройство до хемороиди;
    - ОПГ-то герб, сплотено от закона Омерта;
    - циркаджиите от 7/8;
    - турците и еничарите им;
    - изпразнените от съдържание бивши политически партии, които ще са съгласни на всичко, само и само да не ги дозакрият.

    И какъв е резултатът?
    1. Овладяна е законодателната власт;
    2. Овладяна е изпълнителната власт, защото правителство ще има на всяка цена;
    3. Предстои да се овладее държавното обвинение.

    В неделя има втори тур за избор на президент...

    Достатъчно ли подсказах?

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 1

    Уникален - и плашещ - анализ, докторе!
    Силната ръка е съвсем близко зад ъгъла...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#3] от "borodino":

    Докторе, все ни изправят по същество пред липса на избор.
    Затова цял живот гласуваме за по-малкото зло, а когато то порасне, го заменяме с начеващо зло и го отглеждаме, докато ни дойде до гуша и пак отначало...

    Ректорът е пълно недоразумение. Напрегнах се да изгледам "дебата" като на преглед. Езикът на тялото му крещеше: "Лъже, копелето! Наизустил е опорки!". С какъв акъл класически филолог взе да спори с цял живот военен пилот и командир на ВВС за изтребители!
    Срещу тоя смешник стои един човек с железни нерви, който не реагира на никоя от непрекъснатите заяждания на ректора.

    Това, което ми вкарва скепсис да гласувам и втория път за Радев е перспективата да събере под контрол всички възможни власти. И тъй като познавам колко податлива е човешката психика, се страхувам, че и най-добрите намерения се забравят, когато притежаваш Власт.

    Когато стане дума за власт, се сещам онази строфа от за песента на Окуджава "Молитва на Франсоа Вийон:

    дай рвущемуся к власти навластвоваться в сластьтиховете на Булат са И тъй като смисълът на стиховете е уникал, еенто ви цялата песен:

    https://azbyka.ru/video/bulat-okudzhava-molitva-fransua-vijona/

    Нередност?
Нов коментар