Българските власти и прокуратура прикриват и помагат на OneCoin, твърди британски адвокат

В писмо до омбудсмана Джонатан Леви, който представлява жертви на схемата, изразява учудване, че компанията на Ружа Игнатова тук продължава да оперира

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България трябва да предприеме действия да прекрати дейността на посочената от американските власти като пирамида OneCoin, която продължава да ощетява инвеститори по цял свят.

Това е едно от исканията на Джонатан Леви, който представлява интересите на жертви на криптовалутната компания, създадена през 2014 г. от Ружа Игнатова. Самата Игнатова е в неизвестност от 2017 г., като е издирвана от ФБР по обвинения в измама и пране на пари, които могат да й донесат доживотна присъда.

В писмо до българския омбудсман Диана Ковачева Леви настоява още за активни действия по възстановяване на активи (имоти, коли, яхти, бижута и т.н.), закупени от Игнатова или нейни подставени лица с пари на жертвите, а също така и за компенсиране на жертвите на престъпление, каквито ангажименти България има по европейски директиви.

Според Леви страната е и в нарушение на Хартата на основните права на ЕС, която гарантира ефективни правни средства за защита и справедлив съдебен процес. "Жертвите на OneCoin не са получили правосъдие от България, която видно защитава и подпомага OneCoin да задържи активите и да продължава да оперира, въпреки че вече е една от най-известните престъпни организации на XXI в.", пише британският адвокат, който иска да провери и установи бездействието на местните органи.

Обвинените поименно

В жалбата, с която "Капитал" разполага, поименно са посочени институциите, които не са предприели необходимото - главният прокурор Иван Гешев, вътрешното и правосъдното министерство.

Аргументацията в писмото стъпва в голямата си част на вече известна и публична информация. Освен Ружа Игнатова са посочени и други свързани с нея и с OneCoin лица. Изтъкнато е, че вече компанията е посочена като измама в редица страни, а също и че братът на Ружа е арестуван в САЩ и се е самопризнал като съорганизатор на понци-схема, ощетила хора от цял свят с милиарди долари.

Припомнено е още, че КФН отправя само едно предупреждение за OneCoin през 2015 г. и след това не е предприемала действия. А също и че през 2018 г. централата на OneCoin в София е претърсена в акция координирана от Иван Гешев (тогава ръководещ Специализираната прокуратура) по искане на Европол и германската прокуратура.

"Не ни е известно да има арести, конфискуване на банкови сметки, пари, криптовалута или имущество, принадлежащо на жертвите. Ако българските органи са иззели активи, те не са предоставили публично нито информация, нито процедура как жертвите да бъдат компенсирани", пише Леви.

Той също така отбелязва, че дори след тази акция и след ареста на Игнатов в САЩ и повдигнатите обвинения спрямо Игнатова дейността на OneCoin в България продължава необезпокоявана, тя продължава да привлича милиони евро и да провежда промоционални събития - последно в Пловдив през юли 2021 г.

От документа става ясно, че Леви представлява лица от САЩ, Великобритания, Канада, Германия и Австралия. Едно от тях е Дънкан Артър, който е работил за една от свързаните с OneCoin компании и дори беше задържан в САЩ заедно с Константин Игнатов. Той твърди, че след като е напуснал и е започнал да сътрудничи на властите, е получавал заплахи.

Мистерията с изчезналите биткойни

Една от любопитните теми, които Леви повдига, е за 230 хил. биткойна, които според документи, публикувани от самия него по-рано през годината по други дела, Ружа Игнатова е притежавала. Накратко през 2015 г. финансовото разузнаване в Обединените арабски емирства блокира сметки на тогава основната компания на криптовалутата - Onecoin Limited. Малко след това Ружа Игнатова се среща с един шейх от управляващата кралска фамилия Сауд бин Фейзал ал Касими. Тя се договаря с него да му продаде компанията, заедно с блокираните в нея средства за въпросните 230 000 биткойна. Има подписан от нея документ, че ги е получила на четири флашки. Тогава те съответстват на около 55 млн. долара, но по днешни цени биха били били около 14 млрд. долара, като и това би бил един от най-големите пакети биткойн в един притежател въобще.

Автентичността на документите не е потвърдена, но предвид обема документи, свързани с разследвания и дела в Дубай около OneCoin, такава мащабна фалшификация изглежда доста малко вероятна. Бройката донякъде напомня на една новина от 2017 г. от Southeast European Law Enforcement Center (SELEC), което е нещо като балкански Интерпол, чрез който полицейските и митническите служби в региона си сътрудничат.

Според него на 19 май 2017 г. в акция на име PRATKA/VIRUS българските власти са разбили група за киберпрестъпления. Там наред с арестите и конфискуваните пари и техника се говори, че членовете на престъпната група са вложили придобитото от престъпната си дейност в биткойн. В първоначалното съобщение пише 213,519 единици, а в коригирана версия, която и до днес е на сайта на SELEC - над 200 000.

Този огромен пакет, който вероятно е бил във владение на българските власти, придоби митологични измерения в българската, а и в глобалната киберобщност. По-късно специализираната прокуратура и МВР отрекоха да са изземали биткойни при тази операция. "По това дело няма иззети биткойни. Към момента делото е на производство в специализираната прокуратура, разследва се от следовател, назначени са експертизи, компютърни и всякакви други, включително и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ. И след изготвянето на експертизите, имам уверението на прокурорите, че в максимално кратък срок ще бъдат конкретизирани обвиненията и ще бъде внесен в специализирания съд", заявява Иван Гешев тогава.

Четири години по-късно обаче няма информация какво се е случило и доста упоритото мълчание по темата на всички институции периодично събужда легендата. Не е ясно и дали има някаква връзка с пакета 230 хил. биткойн на Ружа и дали тя (ако документите са истински) все още ги притежава. Предложението на Леви е да се обяви награда до 1 млрд. евро за информация, която може да доведе до връщането на биткойните, която да се изплати с до 10% от възстановените суми.

Къде е България в цялата схема

Обвиненията към българските власти донякъде имат основание. Основните оперативни компании на OneCoin в страната все още са действащи. "Уан нетуърк сървисес", което някога беше собственост на майката Ружа и Константин и което реално управлява централния офис на компанията на столичния пл. "Славейков", има 24 служители, като дори наема нови, тъй като в края на 2020 г. са 17. За миналата година тя отчита 2.954 млн. лв. приходи и 75 хил. лв. печалба.

Въпросната централа, която навремето на приземния етаж имаше лъскав криптоцентър, сега е заключена, но все още се ползва и лидери на OneCoin пускат снимки от срещи там при посещенията си в София. Самите ключови лица, промотиращи криптовалутата, която се ребрандира като OneEcosystem, отдавна са други и сред тях малцина са българи. Въпреки това обаче страната си остава ключова за успешното привличане на нови инвеститори. Безметежното съществуване на OneCoin в България (включително и въпросното събитие в Пловдив) определено се ползва за промотиране по света.

Имотите на Ружа Игнатова, включително и въпросната централа, отдавна не се водят на нейно име. Формален собственик на част от тях е финансистът Емил Хърсев, а на други - адвокатът Виктор Рашев (също фигуриращ в писмото на Леви). Луксозната й 44-метрова яхта Davina също все още стои на марината в Созопол и продължава да е поддържана и на борда ѝ често има хора.

Досега единственият осъден около измамата е американският адвокат Марк Скот, който беше признат за виновен, че е изперал около 400 млн. долара за OneCoin. В материали по делото американските прокурори твърдят, че OneCoin е плащала подкупи в редица държави, в т.ч. и България, за да не бъде разследвана, а също и че изчезването й е предшествано от изтекла информация към нея, че ще й бъде повдигнато обвинение.

Досега от българската прокуратура няма информация за проверка или повдигнати обвинения по тези казуси или въобще по каквото и да е свързано с OneCoin.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 13
    • + 2

    Американците си слагат правителство у нас. Скоро ще си правят каквото искат!

    Нередност?
  • 2
    okw56646634 avatar :-|
    okw56646634
    • - 5
    • + 1

    Всички криптовалути са пирамиди, защо точно Ружа подгониха? България да я защити и да ѝ позволи да си вложи парите в българската икономика.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • - 1
    • + 3

    "OneCoin е плащала подкупи в редица държави, в т.ч. и България, за да не бъде разследвана..."

    Това не може да бъде! При Гешев?!

    Нередност?
  • 4
    iye16838607521175422 avatar :-|
    webpage2.0 sites

    Thanks for sharing GACHA NOX with us.

    Нередност?
Нов коментар