🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде бърка Варуфакис за България и еврото

При сравнението с Гърция не споменава безумната държавна политика на гръцката държава, която вземаше нови и нови дългове, за да вдига предизборно заплати и пенсии

През 2019 г. Варуфакис участва без успех в изборите за ЕП с основаната от него паневропейската партия "Европейска пролет".
През 2019 г. Варуфакис участва без успех в изборите за ЕП с основаната от него паневропейската партия "Европейска пролет".
През 2019 г. Варуфакис участва без успех в изборите за ЕП с основаната от него паневропейската партия "Европейска пролет".
През 2019 г. Варуфакис участва без успех в изборите за ЕП с основаната от него паневропейската партия "Европейска пролет".
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Коментар на Евгений Кънев, икономист, в Linkedin

Четох интервюто на бившия гръцки финансов министър Варуфакис пред "Капитал".

След фалита на Гърция той изпробва ролята на поборник срещу "гнета" на ЕЦБ, еврозоната и ЕС, но претърпя пълен крах. Оттогава се бори за Федерална Европа, която да поеме тежките дългове на Южна Европа. Написа доста книги, произнесе много речи и спечели немалко последователи и у нас.

И наистина, по някои теми за слабата политическа интеграция на Европа и доминацията на Германия има резон. Аз също съм критикувал многократно статуквото, при което с решителната роля на Бундесбанк Германия трупа търговски излишъци, а повечето други членки на еврозоната - дефицити.

Всъщност ако не беше решителността на италианеца Марио Драги през 2012, който въпреки съпротивата на германците в борда на ЕЦБ все пак се намеси категорично да спре спекулациите срещу еврото, можеше днес да говорим за него в минало време.

Прекалено много политически капитал е инвестиран в еврото и надали еврозоната ще се разпадне - защото цената за повечето страни в нея ще е трагична.

И все пак Варуфакис не показва задълбочени познания за влиянието на еврото върху българската икономика, като се обявява срещу неговото въвеждане:

1. Не отчита де факто членството на България в еврозоната заради валутния борд и синхронизацията на икономическите цикли, инфлационните тенденции и паричните политики.

2. Често реферира към абсолютно неадекватния пример на Гърция с опита й в еврозоната при съвсем други икономически реалности, държавни политики и стопански практики.

3. Привижда му се някакво нахлуване на парични потоци след влизането в еврозоната, които щели да вдигнат рисковия профил на страната - вместо да види, че самото ни приемане би било предхождано от намаляване на високия сега рисков профил заради лошо управление и бандитски имидж.

4. Банките щели усърдно да почнат да кредитират, заредени с европари - ами те и сега преливат, но не кредитират, защото е прекалено рисков профилът на икономиката и проектите на получателите.

5. Щели да напуснат при криза тези потоци и да причинят гръцки сценарий - ами това вече се е случвало през 2009-2010 г без някакви макроикономически сътресения.

6. Никъде не споменава безумната държавна политика на гръцката държава, която вземаше нови и нови дългове, за да вдига предизборно заплати и пенсии, и фалшивия висок жизнен стандарт на гърците, който нямаше икономическо покритие. И която всъщност причини кризата.

Истината е, че при многото критики към еврото няма нищо по-добро за нашата икономическа и политическа интеграция с Европа. Това е не просто икономическа, а геополитическа задача на България.

Няма нито една държава, която да иска да напусне еврозоната; няма нито една нация, в която това да е национална кауза или народно въжделение. Единствените страни, които са влезли с нашия профил, са балтийските и те не само се справят успешно, но и печелят от членството.

Алтернативата е да продължим с фасадното членство в ЕС, далеч от правилата и реда на Европа.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 1

    Никога не вярвайте на грък! Още повече пък когато става въпрос за националните интереси на България, където Гърция винаги ни е забивала нож в гърба.

    Нередност?
  • 2
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 4
    • + 1

    Нещо не разбрах защо пропускат англичаните? А чехите като не са приели еврото зле ли им е? Приемането на еврото няма да докара нови инвеститори, за да увеличим търсеното на труд понеже вече е можело да дойдат в България. Приемането на еврото няма да научи политиците да взимат по-разумно заеми, за да постигнем по-бърз ръст. Приемането на еврото няма да доведе до внедряване на по-добти практики в работата или нови технологии, за да правим повече БВП със същия брой работници, защото и сега са били налични. Няма и да ми спести разходи за превалутиране, защото вече имаме достъп до финансови институции от където аз поне купувам евро на под 1.95583 и пращам безплатни международни преводи. Политиката на ЕЦБ за непрестанно печатане на пари е причина за инфлацията и нормалната икономическа логика сочи, че като не си плащаш заемите трябва да фалираш, а не да те спасяват както Гърция, защото политиците трябва да се научат на отговорност като се окаже, че няма пари за пенсии и заплати на учителите понеже са правили глупости.

    Нередност?
  • 3
    st.stoyanov avatar :-P
    st.stoyanov
    • + 1

    До коментар [#2] от "Batezuzi":
    Щом можеш да купуваш евро на под 1.95583 ,какво драскаш тук ,купувай аз ще го купя от теб на 1.95583 , да започнем със 100 000 евро за утре

    До коментар [#2] от "Batezuzi":

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 2
    • + 2

    Когато сме с евро отпадат превалутирането и свъзаните усложнения.
    Най-накрая сме в клуба, където членовете се грижат за останалите вътре.
    Гърция е ярък пример за това.. Въпреки въпиющи злоупотреби, страната получи финансови стимули далеч надхвърлящи страните извън ЕЗ - само да спасят протестанските пенсионни фондове, закупили гръцки дцк.. Колко страни без евро получиха такава .. подкрепа? Зеро.

    Нередност?
Нов коментар