🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

А да вържем лева с рублата?

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните две седмици в България се развива една от най-сериозните атаки срещу влизането в еврозоната и съответно срещу интеграцията на страната в Европа. Най-шумни са от проруската "Възраждане", но особеното в ситуацията е, че за пръв път може би от 1997 г. в рамките на управляващото мнозинство няма пълен консенсус, че трябва се върви максимално бързо към влизане в еврозоната. ИТН предложиха да се направи "анализ" и да се прецени дали не се изчака. БСП, изглежда, ги подкрепят. Формално това не е съпротива срещу влизането в еврозоната, но на практика е точно това. Представете си, един мъж прави предложение на жената, към която има чувства да се оженят, и тя му отговаря: "Ами нека първо много добре да си помисля дали не е по-хубаво да изчакам." Формално това не е отказ, практически е отсвирване.

Това се случва в момент, когато Европейската централна банка публикува конвергентния си доклад, от който става ясно, че Хърватия влиза в еврозоната след шест месеца, а България - неясно кога. От него следва изводът, че в продължение на една година тук не се е правило нищо по подготовката за влизането. Хърватия тръгна в тази посока близо година след нас, но ще влезе от началото на 2023 г. Един от изводите от това е, че по време на служебните правителства работата по един от най-важните приоритети на България практически е била блокирана. За това сигурно има и обективни причини, но тази седмица бившият служебен премиер Стефан Янев се заяви като откровен противник на "отказа от суверенитет", каквото според него е влизането в еврозоната.

В този брой на "Капитал" сме разгледали темата от няколко различни посоки. Там са разказани и обяснени подробно много от икономическите аргументи в спора, който се разгоря през последните дни. Те обаче не са всичко.

За влизането в еврозоната има политически аргументи, особено след началото на войната в Украйна. Тя, както и рязкото втвърдяване на руската реторика преди атаката през февруари, показа колко е сериозна опасността за България. Разбра се, че Москва иска да определя как да живеем тук - дали да членуваме в НАТО или ЕС. Вероятно и дали да сме в еврозоната.

Заради това по-силната интеграция на България в ЕС е до голяма степен е въпрос и на национална сигурност. Слабите държави по периферията на Европа ще са лесна плячка за Русия. Това се видя в Грузия, Казахстан и Беларус, където автентичното желание на хората за свобода и модерен европейски живот беше брутално смазано с помощта на Москва. В момента се вижда по брутален начин и в Украйна, която защитава европейската си мечта с кръвта на героите си.

За България по-силната интеграция в EС - в случая чрез еврото, е допълнителна гаранция срещу агресията на Москва. Това вероятно е и причината най-яростната съпротива тук да идва именно от проруските партии. Интересите на Кремъл от години са в това ЕС да се отслабва с вътрешни конфликти и да се спира засилената интеграция в него, защото поотделно държавите са по-лесна плячка.

Точно заради това обаче в момента има политически прозорец България да влезе в еврозоната, дори и да не изпълнява част от формалните критерии, като например този за инфлацията. Отворената възможност обаче не означава, че това наистина ще се случи - за стане наистина, трябва политическа твърдост. Нищо повече. Съпротивата в момента изглежда шумна, но трудно може да се нарече сериозна. Хората в България отдавна са избрали категорично посоката, в която трябва да се движи страната (и не, тя не е към рублата). Остава само политиците да намерят смелостта да тръгнат отново натам.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 1

    "Отворената възможност обаче не означава, че това наистина ще се случи - за стане наистина, трябва политическа твърдост." - поредният Гюровски подход.

    Нередност?
  • 2
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 1

    "Представете си, един мъж прави предложение на жената, към която има чувства да се оженят, и тя му отговаря: "Ами нека първо много добре да си помисля дали не е по-хубаво да изчакам." Формално това не е отказ, практически е отсвирване." - а защо трябва да се приема предложение с несигурен успех.

    Нередност?
  • 3
    plamen.dimitrov avatar :-|
    Пламен Димитров

    До коментар [#2] от "petkata1":

    не трябва, нека си направят анализите и да заемат позиция. "ще помислим", "трябва да се анализира" и т.н. е само тупане на топката...

    Нередност?
Нов коментар