Русия и санкциите: С голи гърди срещу влак

Ако искате да се насладите на благата на цивилизацията, трябва да се съобразявате с изискванията, които те налагат

Финансовата система на долара и еврото не е тайно оръжие, тя е известна на всички, които решиха да ги използват в икономиките на своите страни.
Финансовата система на долара и еврото не е тайно оръжие, тя е известна на всички, които решиха да ги използват в икономиките на своите страни.
Финансовата система на долара и еврото не е тайно оръжие, тя е известна на всички, които решиха да ги използват в икономиките на своите страни.
Финансовата система на долара и еврото не е тайно оръжие, тя е известна на всички, които решиха да ги използват в икономиките на своите страни.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сергей Алексашенко, руски икономист, бивш финансов зам.-министър и първи зам.-управител на руската централна банка в периода 1995 - 1998 г., пред вестник "Новая газета"

Сега Централната банка на Русия не може да използва и да се разпорежда с активите си. Никой не може да ги пипне, в това число и Русия. Това е така, защото в чужд манастир с твоя правилник не се ходи. Това е техният манастир. Ако централните банки на Русия или на Иран, или на Северна Корея искат да използва долари във финансова система, която те не са създали или не администрират, тогава трябва да следват установените правила - това, което се нарича "приличие". Следователно, ако искате да се насладите на благата на цивилизацията, включително на финансовите системи на големите страни по света, трябва да се съобразявате с изискванията, които те налагат.

В чужд манастир с твоя правилник не се ходи.

Важно е да се отбележи, че санкциите бяха наложени по конкретен повод: руски войски нахлуха в Украйна и се бият на нейната територия. Санкциите означават искане за спиране на тази "операция" (в руските медии беше наложена държавна цензура за думата война - бел. ред.) в Украйна. Никой не може да твърди, че финансовите и политическите власти на Запада не са предупредили Русия. Това те го направиха многократно през изявления на най-високопоставените служители.

Но нашето ръководство смяташе, че е готово за такъв обрат. Както каза Дмитрий Анатолиевич Медведев, ние ще бъдем още по-силни. Тогава Байдън предупреди втори път. Тоест Русия трябваше сама да избере: дали да се бие с американската финансова система (а това е именно тяхната система), или да продължи напредването на нашите войски на територията на Украйна. Сега руснаците имат избор да живеят както сметнат за добре, без връзка с долара и еврото.

Банките, които не са санкционирани, могат да използват световни валути и да получават пари за нефт и газ. Дори санкционирани банки могат да ги получат, но какво ще правят с тях след това? Под санкциите попаднаха Сбербанк, ВТБ, Банк Откритие, Новикомбанк и Совкомбанк. Взети заедно, това е 70% от руската банкова система.

Страната ще има сериозни проблеми с използването на петродолари за икономиката. Компаниите, които произвеждат или търгуват с петрол, могат да прехвърлят сметки към Алфа банк, Газпромбанк, Райфайзенбанк и много други. Долари за стоки ще постъпват по сметките им. Но не е ясно какво ще се случи с валутния пазар, защото централната банка няма да може да работи на него - той също е под санкции.

Обектите на такива санкции досега са били малки държави с малка икономика - Иран, Венецуела, Северна Корея, Куба, за дълъг период от време. Санкциите за Иран бяха премахнати по време на ядрената сделка и той успя да използва частично доларовите си резерви. При подписването на сделката имаше дискусия кога ще бъдат размразени активите - това не се случи веднага. Но с икономика от такъв мащаб като тази на Русия това никога не се е случвало в световната история. В САЩ замразяването на сметките на централна банка се нарича "ядрени санкции". И ако работите в централната банка, вие отлично разбирате всички последствия от това. Сега вече инструментът не се тества на полигона, а е демонстриран на целия свят с примера на толкова голяма икономика. И всички се интересуват много какво ще се случи. Но каквото и да последва, никой не ви е карал да използвате американския долар, вие сами сте го решили.

Русия не въведе никакви ограничения за използването на водещи валути на нейна територия. Централната банка ги използва с ентусиазъм: населението откри депозити в долари и дори взима ипотеки с тази валута. Огромен брой наши служители имат големи спестявания в долари. Предполагам, че от клоновете за частно банкиране на Сбербанк или ВТБ биха могли да разкажат много за това, без да назовават имена.

Сега руснаците имат избор да живеят както сметнат за добре, без връзка с долара и еврото.

Финансовата система на долара и еврото не е тайно оръжие. Тя е известна на всички специалисти и онези ръководители, които решиха да използват долари и евро в икономиките на своите страни. Фразата "доларът е долар и в Африка" се появи малко преди екипът на Путин влезе в политиката. Да, това е универсално платежно средство на планетата Земя, около 60% от световната търговия се извършва с помощта на долара. И все още не са му намерили заместител. А рублата се използва само в пределите на нашата Родина. Но Земята е много по-голяма от Родината.

Все още не сме видели ефекта от тези санкции. Що се отнася до твърденията за използването им като инструмент за външна политика, не виждаме такива примери. Това е конспирология. Владимир Владимирович Путин говори много за геноцида като ежедневен инструмент на външната политика на Украйна. Но съответствието на тези възгледи с реалността се проверява лесно. Съединените щати не поставят условия на никого да смени правителството.

На практика този инструмент не съществува, тъй като санкциите винаги са обвързани с конкретни нарушения и изисквания. Като глобално оръжие директно срещу правителство те не се използват. Можете например да поставите политически условия в рамките на споразумение за финансова помощ на дадена страна. Например тя да засили антикорупционния си режим, така че вашите инвестиции просто да не бъдат откраднати. Можете да поискате да се създадат някои позиции със специални правомощия. Но това са специфични интереси на инвеститора.

Митът, че при Съветския съюз всичко е било вътрешно производство и не сме зависели от световната икономика, е устойчив, но така или иначе мит. Всъщност СССР не знаеше как да произвежда тръби с голям диаметър за газа и ги купуваше. От десетилетия купуваме зърно на чужди пазари, за да се храним.

Царска Русия, СССР и днешна Русия винаги са били вносители на технологии. Заводите на Сталин в първите петгодишни планове са построени от американски и немски инженери. И цялото оборудване за тях беше внос. Флагманът на нашето машиностроене в Толиати е построен от италианците. Тези хора са ни дали много. Дори наденицата "Аматьор" за 2 рубли и 20 копейки, обожавана от съветските хора, е италианската мортадела, а колбасът "Докторски" е роден в Болоня.

Живях в Съветския съюз и работех в неговата система за управление. Помня много добре как беше подредено всичко. Имаше Внешэкономбанк, която търгуваше с долари и правеше всички изчисления в тях.

Съветското правителство конфискуваше валутата от всеки, който я спечели. Тогава специален отдел на държавната банка разпределяше тази валута в съответствие с решенията на ЦК на КПСС.

Все още няма коментари
Нов коментар