Западните компании се изтеглят масово от Русия

Войната в Украйна и изключването на Русия от SWIFT накараха бизнеса да захвърли плановете си, дори с цената на загуби

Първата компания, която обяви, че оттегля бизнеса си от Русия, бе BP. Примерът й е последван от куп други предприятия
Първата компания, която обяви, че оттегля бизнеса си от Русия, бе BP. Примерът й е последван от куп други предприятия
Първата компания, която обяви, че оттегля бизнеса си от Русия, бе BP. Примерът й е последван от куп други предприятия    ©  Reuters
Първата компания, която обяви, че оттегля бизнеса си от Русия, бе BP. Примерът й е последван от куп други предприятия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Все повече компании обявяват изтегляне на бизнеса си от Русия. Това се случва, след като Европейският съюз (ЕС), Съединените американски щати и Обединеното кралство представиха пакет от санкции срещу Русия, ефектът от които може да бъде изключително тежък за местната икономика.

Западът се опита да накаже Русия с редица мерки, включително затваряне на въздушното пространство за руски самолети, изхвърляне на някои руски банки от глобалната финансова мрежа SWIFT и ограничаване на способността на Москва да използва своите чуждестранни резерви от 630 млрд. долара.

Ефектите от мерките вече се усещат, като пред различни банкомати и банкови клонове се извиват дълги опашки. Рублата падна с цели 30% до най-ниското си ниво за всички времена, докато централната банка удвои основния си лихвен процент до 20%, запази затворени фондовите пазари и пазарите на деривати и временно забрани на брокерите да продават ценни книжа, държани от чужденци, за да ограничат загубите.

Най-големият чуждестранен инвеститор в Русия - британско-холандската BP, беше една от първите компании, които обявиха изтеглянето на бизнеса си от страната. Компанията се отказва от своя дял в руската държавна нефтена компания "Роснефт" след три десетилетия на делови отношения. BP разполага с 20% дял от руската компания, като "Роснефт" е пряко отговорна за около половината от петролните и газовите запаси на BP и една трета от производството. Очаква се западната компания да изгуби около 25 млрд. долара заради решението си. Въпреки това неин говорител заяви пред Financial Times, че излизането от Русия няма да се отрази толкова сериозно на компанията, най-вече върху дългосрочните цели на BP - преминаване към устойчиви и възобновяеми източници на енергия.

Решението на британската компания е било взето след проведени консултации с местното правителство, като държавният секретар по бизнес, енергетика и индустриална стратегия Куази Куартенг заяви, че "приветства решението". "Бях дълбоко шокиран и натъжен от ситуацията, която се разгръща в Украйна, и сърцето ми e отдадено на всички засегнати. Това ни накара да преосмислим фундаментално позицията на BP с Роснефт", каза главният изпълнителен директор на компанията Бърнард Луни за Reuters.

Equinor, енергийната компания, която мажоритарно е собственост на норвежкото правителство, заяви, че ще започне да продава съвместните си предприятия в Русия. Норвежкият суверенен фонд, който е и най-големият в света, също ще продаде руските си активи на стойност около 2.8 млрд. долара. Австралийският суверенен фонд също планира да намали експозицията си към компании, регистрирани в Русия, каза говорител пред Reuters в понеделник. Фондът, който носи името "Фонд за бъдещето", управлява активи за около 147 млрд. долара, а едва 0.1%, или 144 млн. долара, са пряко свързани с компании в чужбина.

Други по-малки компании също обявиха изтегляне от Русия. Nokian Tyres, която миналата седмица съобщи, че премества част от производството си във Финландия от Русия, където има завод и склад, оттегли финансовите си прогнози за 2022 г. след последните събития в Украйна. Finnair загуби една пета от стойността си, след като оттегли насоките за 2022 г. поради потенциално затваряне на руското въздушно пространство, след като европейските нации и Канада предприеха безпрецедентната стъпка да затворят въздушното си пространство за руски самолети.

Лизинговите компании заявиха, че ще прекратят стотици договори за лизинг на самолети с руски авиокомпании заради санкциите. Русия има 980 пътнически самолета в експлоатация, като 777 са на лизинг и 515 са наети от чуждестранни фирми, съобщи аналитичната компания Cirium.

Ирландската AerCap е най-големият лизингодател на самолети в света и около 5% от флотилията й се използва от руски авиокомпании. Говорител на компанията заяви, че ще спре лизинговите операции за Русия. Азиатският лизингодател BOC Aviation заяви, че повечето от самолетите му в Русия, или около 4,5% от флота му, ще бъдат засегнати.

Все още няма коментари
Нов коментар