Русия се опитва да овладее ефекта от западните санкции

Основният лихвен процент бе повишен до 20% на фона на срива на рублата

Руската централна банка повиши основния лихвен процент до 20%, за да се справи със санкциите, наложени от Запада
Руската централна банка повиши основния лихвен процент до 20%, за да се справи със санкциите, наложени от Запада
Руската централна банка повиши основния лихвен процент до 20%, за да се справи със санкциите, наложени от Запада
Руската централна банка повиши основния лихвен процент до 20%, за да се справи със санкциите, наложени от Запада
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руската централна банка (РЦБ) удвои основния лихвен процент в понеделник и въведе капиталов контрол, за да предпази икономиката от безпрецедентните западни санкции, които доведоха до рекорден срив на рублата. Основният лихвен процент се повишава до 20%, което е и най-високата му стойност през този век. Преди банката да обяви вдигането, той беше 9.5%. Решението на РЦБ идва, за да се противопостави руската икономика на рисковете от бързото обезценяване на рублата и по-високата инфлация, които застрашават спестяванията на руснаците. Търговията на валутния пазар беше отложена с три часа тази сутрин и трябваше да отвори в 10 ч. местно време, докато другите финансови пазари ще останат затворени.

"Външните условия за руската икономика се промениха драстично", каза централната банка, добавяйки, че вдигането "ще осигури повишаване на лихвите по депозитите до нива, необходими за компенсиране на повишения риск от обезценяване и инфлация".

Руските власти също така наредиха на компаниите да продадат 80% от приходите си в чуждестранна валута, увеличиха обхвата на ценни книжа, които могат да бъдат използвани като обезпечение за получаване на заеми, и временно забраниха на руските брокери да продават ценни книжа, държани от чужденци.

Извънредните мерки поставят централната банка на първа линия в защитата на Русия срещу кампанията на западните съюзници за икономическата й изолация след нахлуването в Украйна. Русия навлезе в Украйна в ранните часове на 24 февруари, а украинската армия вече пореден ден брани Киев от руските части.

Самата централна банка вече е обект на санкции, като Западът се стреми да ограничи способността на РЦБ да използва своите 640 млрд. долара валутни и златни резерви. Освен това страните, които се противопоставят на Русия, искат да откъснат големите руски банки от международната финансова мрежа SWIFT.

Действията на РЦБ подсилват други мерки, обявени в неделя, сред които уверението, че централната банка ще възобнови купуването на злато на вътрешния пазар. Тя също така ще стартира аукцион за обратно изкупуване без ограничения. Финансовият министър Антон Силуанов каза, че правителството е готово да укрепи капиталовата база на търговските банки, ако е необходимо.

Санкциите не са всичко

Санкциите, които Западът наложи и се очаква да налага на Русия, не са единственият проблем пред местната икономика. Очаква се и много компании и фондове да изтеглят инвестициите си от страната.

Подобен ход вече предприе най-големият суверенен фонд на света - Норвежкият петролен фонд, който управлява активи на стойност 1.3 трлн. долара. Говорител на фонда заяви, че той прекратява инвестирането на средства в Русия, а освен това започва и изтеглянето на вече направени такива. Подобно решение е взето и от BP, която обяви, че продава дела си в руската държавна нефтена компания "Роснефт". BP придоби дела си през 2013 г. Освобождаването на позициите на BP ще струва 25 млрд. долара на британската компания.

Руснаците се наредиха на опашки пред банкомати в неделя, притеснени, че санкциите могат да предизвикат недостиг на пари и да нарушат плащанията. "Струпването пред банкомати и гишета вече започна в Русия през уикенда... и инфлацията веднага ще скочи значително и руската банкова система вероятно ще има проблеми", каза пред Reuters Джефри Халей, базиран в Азия старши пазарен анализатор в OANDA.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Санкциите не работели!

    Нередност?
  • 2
    fho19646709 avatar :-|
    fho19646709
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "evpetra":

    Не само, че не работят, ами имат обратен ефект. Целта им е възпираща, а вместо това водят до ескалация на конфликта и риск от ядрен отговор. Тотален провал на Запада. Освен това ще ударят лошо и страните, които я налагат.

    Нередност?
Нов коментар