Най-силното руско оръжие срещу Запада е корупцията

По отношение на разновидностите й няма граници за въображението, въпросът е дали войната в Украйна ще промени това

Голям брой западни политици влязоха в бордовете на руски компании
Голям брой западни политици влязоха в бордовете на руски компании
Голям брой западни политици влязоха в бордовете на руски компании    ©  Shutterstock
Голям брой западни политици влязоха в бордовете на руски компании    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мартин Ехл, водещ външнополитически анализатор в чешкия вестник "Хосподарске новини", в статия за Visegrad Insight

Най-мощното оръжие на Путин не се вижда на пръв поглед и може да приеме много форми.

Украйна не е член нито на НАТО, нито на Европейския съюз. И все пак през последните седмици изглежда, че принадлежи към общността на западните демокрации поради обществената подкрепа, която получи и която западните политици също изразиха, като насочиха и военна помощ към Киев. Няма нужда да си правим илюзии по отношение на политиката - лицемерието също заема голямо място в подкрепата на Запада за украинците, които сега защитават страната си срещу агресора Русия.

Сега стискаме палци за украинците, но не успяхме да направим нищо, за да притъпим основното оръжие, което руският режим използва срещу демокрациите - корупцията.

Корупция в сърцето на Европа

Най-видимото лице на този провал е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който отговаря за компанията, изграждаща газопровода "Северен поток 2" и се очаква да поеме целия държавен "Газпром" през лятото. Сега се оценява, че състоянието, което е натрупал от работата си за руски компании, е за около 20 милиона евро.

Но Шрьодер далеч не е единствен. Бихме могли да направим цял списък от западни политици, кооптирани в управлението на различни руски компании или работещи в лобистки фирми, заплащани с руски пари. Миналата година бившият френски премиер Франсоа Фийон се присъедини към борда на руската нефтохимическа компания "Сибур". Австрийските политици са особено активни в това отношение. Бившата австрийска външна министърка Карин Кнайсл, на чиято сватба присъства самият президент Путин, също спечели място в надзорния съвет на петролната компания "Роснефт" миналата година. Бившият австрийски канцлер Волфганг Шюсел също е в борда на руската петролна компания "Лукойл".

Но наемането на политици всъщност е само върхът на айсберга. Корупцията е основният метод, с който оперира Русия, защото противоречи на основното правило, върху което се изграждат демокрациите - зачитането на закона. Ето защо е толкова важно, че Европейската комисия спори с правителствата на Полша и Унгария например относно зачитането на върховенството на правото. Ето защо е толкова важно Чешката република също да има независими съдилища или полиция.

Подкупване и изнудване

Това, разбира се, са най-мощните оръжия на Путин и имат много и различни проявления. Едно от тях са съветниците на президента на Чешката република, друго са чешките компании, закупени от руски собственици в очакване на строежа на атомна електроцентрала. Друга, да кажем по-обикновена, форма е примамването на някого в капан и след това изнудването му. Например с помощта на платен придружител при пътуване в чужбина, където осигурените му "екстри" се записват от скрита камера. В този кюп е и щедрото заплащане на водещите и репортерите, съгласили се да работят за кремълските пропагандни канали в западните страни. Или тайното финансиране на неясни сайтове за дезинформация. В това отношение няма граници за въображението.

Агресията на Русия срещу Украйна трябва да отвори очите на онези, които досега са ги държали затворени или умишлено са се обръщали на другата страна. Руската инвазия напълно промени ситуацията със сигурността в Европа и самите европейци трябва да осъзнаят това. И да започнат да правят нещо по въпроса. Ако някой все още се съмнява, може би извънредната реч миналия четвъртък на все още силно проруския чешки президент Милош Земан ще го убеди.

Освен всякаква незабавна помощ за Украйна, всички европейци трябва да си напишат домашната работа и цялостната репресия срещу руската държавна корупция трябва да бъде на челно място в дневния ред, ако не и номер едно в списъка. Вече не е възможно криенето зад каквото и да било и никакво извинение не би било приемливо.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар