🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бивш съветник на Зеленски: Ако ние паднем, вие сте следващите

Путин все още не осъзнава, че не искаме да сме част от Русия, казва предприемачът Игор Новиков

"Зеленски се справя изключително добре, защото отдаде част от властта си на хората."
"Зеленски се справя изключително добре, защото отдаде част от властта си на хората."
"Зеленски се справя изключително добре, защото отдаде част от властта си на хората."
"Зеленски се справя изключително добре, защото отдаде част от властта си на хората."
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Игор Новиков е сериен предприемач и лице от украинската IT сфера. Един от основателите на Singularity University-Киев. В периода 2019-2020 г. е съветник на украинския президент Володомир Зеленски. Юрист по образование.

"Капитал" се свърза с него в Украйна, където се намира със семейството си, за да го разпита за ситуацията там и как вижда случващото се от вътре, както и за потенциалните сценарии за развитие на конфликта.

В Киев ли сте в момента?

Да, имахме четири сирени за ракетни атаки днес, но се размина. И сега е спокойно. Не всички сирени значат, че ще бъде ударен градът - понякога просто самолети прелитат отгоре и радарите ги засичат.

Но ескалацията е започнала около Харков и Житомир?

Житомир беше бомбардиран снощи с тежки жертви. Те удариха жилищни сгради там, което сега се случва по-често. Харков обаче е бомбардиран тежко. Според мен това е, защото Путин е гневен на рускоезичните украинци. Той си мислеше, че те ще ги посрещнат с цветя и песни, а те започнаха свирепа съпротива. И това доказва, че е лицемер и не освобождава никого. Заради което и започна масова бомбардировка на жилищни райони и родилни домове.

А ситуацията в Киев е различна?

Да, по няколко причини. Първо, беше планирано да превземат Киев до 48 часа. Това не се случи. Така че сега няма нужда да се бомбардира, защото не могат да влязат. Киев е 4-милионен град и такъв тип бомбардировка би била последната червена линия. След това няма да има изход - трибунал в Хага и смърт, нещо такова.

Как получавате интернет?

Всичко работи в момента - няма проблем с тока и интернета и отоплението. Освен това аз съм се подготвил. Киев засега има всичко.

И какво се случва сега там?

Има невероятен дух на съпротива. Преди инвазията това, което вече нямаше в магазините, бяха муниции. Това ви казва какво е настроението.

В момента Киев е като крепост. В някаква степен дори искам руснаците да опитат да влязат, защото ще ги връхлети такова унищожение, че ще им повлияе психически. Шегуваме се тук, че има части на града, в които не ходим дори в мирно време. А Русия иска да влезе там сега.

Вие мобилизиран ли сте?

Всички са мобилизирани. Всички сме заедно в това.

Обяснете ни как работи точно тази мобилизация. Какво се случва всъщност?

Ние не сме точно държава, която има нужда от много мобилизация, защото всички са готови да се бият така или иначе. Така че в момента, в който се въведе това, хората се наредиха да вземат оръжие и да се запишат. В момента дори отпращат хора, които искат да се бият, защото няма място и им казват да са на разположение.

Аз съм бивш съветник на президента и имам връзки и приятели навсякъде, сега освен това им помагам доста. Имах буквално стотици обаждания, които казват "искам да ме мобилизират, но ми отказват, защото този батальон е запълнен. Можеш ли да помогнеш да ме вкарат?"

Украйна е страна, която обича свободата. Всяко нещо, което я заплашва, ни мотивира.

Вие сте родом от Донецк. Путин използва конфликта в този район като претекст за инвазията. Какво мислите за ситуацията там и защо се стигна до това?

Мисля, че Русия работи много, за да унищожи Украйна още от 90-те. Още в шоубизнеса има такива наративи. Например вижте филма "Брат 2", където украинците са показани като глупави селски идиоти, които просто временно обитават руски градове. Главният герой убива украинец като "отплата за Севастопол".

След Оранжевата революция те превърнаха корупцията и местната политика в оръжия. Украйна е демокрация и като използваха тези неща, руснаците успяха да прокарат през избори руски агент начело - Виктор Янукович. Той унищожи армията отвътре, икономиката отвътре, изобщо направи каквото можеше, за да отслаби Украйна. И когато хората чуха вече, че няма да се обръщаме към ЕС, а на изток, се случи Майдана. Хората въстанаха, защото има генерален консенсус, че пътят ни е на запад, не на изток.

Какво направиха те тогава? Пратиха руски агенти и наемници и това не сработи, заради което имаше открита атака.

В коя година украинците се радикализираха спрямо Русия?

Още преди 2014 г. Путин бърка, когато мисли, че руснаците и украинците са едни и същи хора. И това не е вярно на всяко ниво. Вижте конкуренцията през 90-те - винаги е имало такава. Например когато Шевченко вкара онзи гол и Русия изпадна от Евро 2000. Но това винаги е било мирно състезание.

Но моментът, в който наистина се объркаха нещата, беше Оранжевата революция. Тогава Путин се опитваше да накара Леонид Кучма да остане за трети мандат. Това не се получи. После да пробута Янукович, но дойде Юшченко. В този момент трябваше да осъзнае, че няма как да спечели по този начин.

Но Путин се опита насилствено да ни обедини. А украинците са като пружина - колкото я натискаш, толкова натиска обратно. Той още не осъзнава, че ние не искаме да сме част от Русия.

Защо обаче не успя да спечели през корупцията. Украйна е една от най-корумпираните страни в Европа и всички изследвания казват, че това е сериозна пробойна в националната сигурност. Казвате, че руснаците ползват корупцията, но защо не им се получи този път?

Ние сме много различни като география и манталитет. Имаме големи градове, но сме много разпръснати. Хората са много самодостатъчни. Винаги имаме нещо в резерв. Корупцията тук работи предимно на макрониво.

Прехвърлят се фабрики, но не можеш да поробиш хората през корупция по начина, по който се случи в Русия. Защото твърде многото корупция тук води до бунтове.

Питайте олигарсите. Ринат Ахметов например осъзна, че ключът към Киев са хората. Така че неговата хуманитарна дейност и инициативи му помагат и е възприеман като бизнесмен. Докато Янукович тръгна по руския олигархичен път и се провали.

Как си обяснявате на този фон Володимир Зеленски? Откъде се появи той, как стана политик в страната на олигарсите?

Причината за това е, че той е просто човек от народа. Може да е богат и известен, но е момче от Кривий Рих. Така че той е човек от улицата на един индустриален град. Той може да усеща хората.

Преди имахме политици или олигарси - те са отделени от хората. Докато той е част от тях.

Второ, като всеки добър в шоубизнеса той има инстинкт какво искат хората. Така че е като призма, през която говори народът. Петро Порошенко беше различен - той беше олигарх. Така че там има усещане за обслужване на интересите му. В Зеленски го няма.

Как се справя той, погледнато отвътре? И какво всъщност работите вие с правителството в момента - казахте, че помагате?

Не мога да споделя всичко, защото е секретно. Мисля, че Зеленски се справя изключително добре. Може би заради ситуацията, може би умишлено, той отдаде част от властта си. Ние имахме децентрализация, където икономическата и изпълнителна власт бяха дадени обратно на регионите. Сега виждаме по-мащабна версия на това. Правителството играе ролята на военно командване и представителна власт. Но много се прави местно от хората. И Зеленски не пречи на това, напротив - подкрепя го.

Хората тук винаги ще спечелят срещу Русия, защото става дума за население срещу армия. Те няма как да победят. Зеленски затова не иска да е военен лидер и разчита на хората, да изведат войната.

Как виждате това да се развие ситуацията тогава? Какви са най-вероятните изходи?

Три варианта виждам. Първият и най-желан естествено е бързо дипломатическо решение. Когато загубите за Русия почнат да се покачват, те ще се отдръпнат. Ще има, разбира се, мерки за спасяване на репутацията, но като цяло ще се стигне до споразумение. Това не е много реалистичен сценарий.

Най-вероятният е Русия да продължи да натиска и да успее да превземе някои градове, а в други да продължи да обгражда. И това да продължи дълго време - не дни. Това ще доведе до решение в някакъв момент, защото високата смъртност и икономическите мерки ще доведат до недоволство в Русия. Но преди това ще продължи да гори дълго време в нискоинтензивен конфликт. Това би било лош сценарий.

И най-лошият е, ако Путин има проблеми с менталната си стабилност, което е вероятно, може да се стигне до ядрен конфликт.

Вие мислите ли, че може да водите преговори и разумен диалог сруското ръководство?

Всички решения досега са напълно лишени от връзка с реалността. Това ме плаши. Мисля, че има достатъчно предпазни мерки, взети за ядрен конфликт - на персонално ниво, ако щете. Не е той, който натиска копчето. Това е добре за света, защото ни дава някаква сигурност.

Но мисля, че това, което може да се случи, е геноцид в Украйна.

Значи преговорите няма да доведат до резултат?

Украйна няма да приеме поражение. Дадохме твърде много, за да приемем това. От това, което виждам от руското поведение, не мисля. Те бомбардират, докато преговарят.

Това, което Русия ще направи, е да опита да въвлече Беларус в това, като създаде провокации и фалшиви атаки. Другото е да опита да състави алтернативно правителство начело с Янукович, защото не са премахнали Зеленски още. Ще капитализира от напредъка на юг и изток, докато не им спре инерцията. Това ще стане в следващите дни.

Имате приятели в Русия. Говорите ли с тях?

Сиутацията е разделена наполовина. От 20 човека, с които имам близки отношения там, половината са нормални и разбират какво става и искат да помогнат. Другите обаче са загубили връзка с реалността. Обаждат ми се и ми казват "защо разказвате тези измислици, в Киев няма нищо". Аз им казвам, падат бомби, те казват, не е вярно.

Отстрани е наистина трудно да се повярва какво стана в Украйна.

Аз имах сведения от разузнаването какво ще стане и пак не повярвах. Казах на семейството си какво ми казват, питах ги дали искат да напуснем. Те казаха "не, оставаме".

Какво според вас трябва да знаят страни като България и другите от Източния блок?

Първо, направете каквото можете да помогнете на Украйна. Истината е, че ако ние паднем, вие сте следващите. И ако мислите, че член 5 ще ви спаси, помислете, че имате работа с луд човек. Вие ще сте там след няколко месеца или година.

Помогнете на бежанците. Представете си да живеете нормален живот и изведнъж попадате във Втората световна война. Неща като къде да намеря кафе, стават "къде е храната, къде е горивото, къде е токът".

И накрая - психологическа помощ. Всеки политик или известна личност би могъл да направи снимка или селфи. Например какъв е ефектът върху едно 13-годишно момиче да живее в място, където падат ракети. Дъщеря ми се държи добре, но това няма да й се отрази добре. Тя харесва Били Айлиш. Защо Били да не запише послание за децата в Украйна.

И най-вече, спрете да правите бизнес с руснаците. Скоро ще стане ясно какво е станало тук и вие не искате брандът ви да се оцапа от това.

Интервюто взе Огнян Георгиев

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 11

    Това е, което според мен недостатъчно хора в България все още осъзнават или просто не искат да повярват. Агресорът, независимо дали в училище или в световната политика, не се ограничава. Той стига дотам, докъдето другите му позволят.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 2

    Това, че ние сме следващите, е вярно. Имаме руска колония, имаме и русофили - Путин със сигурност си мисли, че тук ще бъде посрещнат с цветя и руски байраци. А ние с нашите 700 бойци, докато поискаме помощ от съюзниците, няма да удържим и час. Не съм сигурна, че българите-юнаци ще могат да се жертват за отечеството.

    Нередност?
Нов коментар