Сто дни, а изглеждат като хиляда

По-важното от новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изглежда като да е минало много време, но всъщност новото българско правителство беше избрано преди по-малко от три месеца и половина. Бурята от кризи обаче създаде толкова много събития, че първите сто дни на новата власт изглеждат като хиляда.

Повечето хора смятат, че идеята през първите месеци на правителството да се спестяват критиките е някакво световно признато правило - време, през което което новата власт може да се ориентира и да покаже реални резултати. Всъщност тази практика е позната повече в САЩ и е измислена от президента Рузвелт. Това е времето, за което той обещава да има ефекти от програмата му за преодоляване на Голямата депресия. Същия прийом в България в началото на века се опита да приложи Симеон Сакскобургготски, когато обеща за 800 дни да даде възможност за възраждане на България. Тогава не се случи.

Както не се получи и сега правителството на Кирил Петков да има своите 100 дни спокойствие. Поредица от кризи - най-голямата от които с войната на Русия срещу Украйна, направи безсмислени каквито и планове да са имали четирите партии в новата коалиция. С бързото разместване на пластовете в нашия регион, Европа и целия свят приоритетите на властта вече са напълно различни.

Три месеца и малко след избора на новото правителство обаче коалицията не изглежда да се е консолидирала по-добре и да работи по-ефективно. Следващата седмица тя ще трябва да се справя с първия по-сериозен случай на разногласие - за избора на шеф на БНБ. Това по принцип е важна позиция, а в през следващите години тя ще има още по-ключова роля заради евентуалното влизане в еврозоната. Ако то се случи - ако България се интегрира по-силно в Европа, ще бъде в много по-силна позиция, включително и спрямо сериозната заплаха от Русия. Дори и към момента Кремъл да не вижда нужда от превземане на България с военна сила, прекият му интерес е тя да бъде максимално несигурно и неспокойно място - периферия на Европа, която лесно може да бъде прегазена при необходимост. Така изборът за шеф на БНБ всъщност е изключително ключов за цялата страна - вижте повече за него тук, а тук е анализ на първите 100 дни на коалицията.

Броени дни преди края на този условен период едно друго събитие за момент засенчи войната в Украйна. Бойко Борисов беше арестуван заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и PR съветничката на бившия премиер Севделина Арнаудова. След като прахът от първоначалната истерия около това се слегна, става ясно, че това е по-скоро политическа акция на новото правителство, за да накара пробитата прокуратура поне малко да се задейства по един от корупционните скандали, за който има най-много данни, че може да е извършено престъпление. Дали това ще приключи с някакъв резултат е много трудно да се каже, но сигурното е, че показа още веднъж по много категоричен начин нуждата от преосноваване на прокуратурата.

Макар и арестът да насочи вниманието в посока различна от войната, това беше само временно. Случващото се в Украйна има последствия в много посоки и едно от тях е изводът, че в сегашното си състояние българската армия не може да гарантира сигурността на страната. Добрата новина е, че за това може и най-вероятно ще помогне НАТО - вижте как тук.

Войната обърква сериозно и различни пазари, като един от първите и вероятно най-засегнати е този на слънчогледово олио. Рязкото намаляване на производството на слънчоглед логично ще увеличи цените и/или може да предизвика държавна намеса. Кои са основните играчи на този пазар и какво очакват те да се случи - тук.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател

    "... в сегашното си състояние българската армия не може да гарантира сигурността на страната" - а каква е причината за това, защо имаме МО, какво точно празнуваме на Гергьовден?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Това, ей, Богу, е най-протяжния цирк, на който съм задължен да присъствам! Ако беше с билет, отдавна да съм разпрал шапитото!

    Киро ми говори от телевизора, че щял да преговаря с все ЕС с Газпром за газ. Преди това Асен отрече преговори. Като за капак фон Лайнен отряза, че ЕС нямало да плаща в рубл, т.е. казано по друг начин, няма да купува газ от Русия.

    В тая навалица на арената не знам на скечовете на кой клоун да се смея! Пък и никак не са смешни.

    P.S. Макар и рядко да се случва, но не можа да не поздравя Капитал (или който там се е сетил) за заглавието: "Сто дни, а изглеждат като хиляда"

    Само се колебая за хилядата.
    Видяха ми се доста повече...

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Остатъците от качествена журналистика тук май се опират до някое и друго забавно заглавие или пък корица.

    Да, усещат се като много повече тези 100 дни. И вече преминаха границата, особено в параграфа газ. Да, сега идва лято и са смели, но след 7-8 месеца пак ще е зима. Имаме договор до края на годината, а пичовете говорят сякаш около нас има 10-20 източника, всички чакат нашия избор, защото сме някакъв структуропределящ фактор на пазара. Подобни приказки естествено предизвикват насмешка, но става още по-забавно, когато всичко това се коментира на висок глас. Една тайна бих издал, а именно, че когато си в деликатна ситуцация и трябва да преговаряш за нещо, може би тишината е по-добра стратегия. Не за друго, а защото при тея приказки алтернативния доставчик ще ти разкатае четирибуквието. Иначе казано, ако знам, че клиент Х иска благо У, а се е скарал с основния си доставчик З, то тогава аз ще му доставям, но спрямо моите условия и волята ми. Естествено не бих искал да бъда алчен, но едни 20-30% отгоре са напълно резонни при такива ситуации. НО в случая говорим за блага, които пристигат със съпътстваща инфраструктура, която е капиталово интензивна и се гради с години. Говорим и за геополитика, където е нормално да имаш преференциални условия с партньорите си. Тоест, в тази взривоопасна ситуация увеличението няма да бъде 20-30%, а в пъти.

    В момента КП всячески се стреми да скъса останките от адекватните отношения с Русия и вече премина границите. И за какво? Да не би да е договорил нещо алтернативно, да не би да е постигнато нещо? Единствено приятелско пощипване по бузките от фон дер Лайен и надеждата, че при всички нагласи в момента ще изкарат електорални облаги. Жалката коалиция се разпада, а в момента няма и помен от адекватни и опитни политици, които да поемат контрол над тези процеси, а комбинация от жалки аматьорчета с опит основно в НПО сегмента. За мен истината относно компетентността на КП и АВ прозираше още когато се подпочнаха истериите с ББР, но днес вече е достатъчно явно и за голяма част от обществото.

    Оставката е задължителна и трябва да бъде на секундата. Трябва да изтупаме от нафталина спешно хора, които имат тона и етикета да разговарят нормално и да се завърнем спешно към нормалния тон.

    #КирилПетков-ПерсонаНонГрата

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    До коментар [#3] от "Quandt":

    От Козак едва ли съ хвърлили толкова пари, за да ни оставят да се върнем към нормалност.
    Я колко украинци ще изгинат като пушечно месо за ънкъл Сам.

    Нередност?
Нов коментар