🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Продължаваме промяната" издига Андрей Гюров за управител на БНБ (допълнена)

Срещу председателя на парламентарната група на партията ще е Любомир Каримански от ИТН, с вероятна подкрепа от опозицията

Андрей Гюров    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След активно търсене на кандидат за гуверньор зад граница "Продължаваме промяната" се спря на номинация от собствениците си редици. Това според четири източника на "Капитал" ще бъде председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров, чието име ще бъде издигнато на 23 март, когато е и крайният срок. По късно в началото на деня това беше и официално потвърдено.

Така спечелилата последните избори партия излиза от трудна ситуация, тъй като предишната процедура не произведе нито един кандидат за дадените за целта 20 дни. А след това за новата бяха гласувани едва 7 дни, с гласовете на коалиционния партньор "Има такъв народ" плюс опозиционните ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", което постави ПП в цайтнот. Още от миналата година и от предходния парламент са ясни амбициите за поста на председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански от ИТН, към когото обаче има сериозни резерви в другите управляващи партии. Той също беше официално издигнат, за което съобщи лидера на формацията Слави Трифонов в профила си във Facebook. "Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Че трябва да се "вкара експертиза и знания, за да тръгне държавата напред." Наистина с това съм напълно съгласен. А конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура", написа Трифонов.

Кандидатът от групата на Слави Трифонов може да взриви взаимоотношенията в коалицията. Причината е, че според няколко източника на "Капитал" той вече е договорил подкрепа от триото в опозиция - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Факт в тази посока е, че точно тези партии го подкрепиха за нова ускорена процедура за управител. Ако такъв избор мине, а коалицията не падне, то важната БНБ не я чака промяна, а статукво.

Новият кандидат

Андрей Гюров има банкерски опит в чужбина, но на ниски позиции. Според официалната му биография, след като учи икономика в САЩ, работи една година като кредитен анализатор в Harris Bank в Чикаго. А след това, докато следва докторантура във Виена, работи в австрийската Volksbank. Когато защитава докторат през 2005 г., напуска банката и става главен асистент по финанси във Виенския университет. От 2010 г. Гюров е главен асистент в Американския университет в България, където преподава финанси. Освен с академична кариера се е занимавал и с консултации, включително и за финансови институции и банки.

Законът за БНБ няма стриктни изисквания към образованието и опита на членовете на управителния съвет. Единственият текст, рефериращ към това, е "За членове на управителния съвет се избират и назначават лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело".

В процедурата за избор обаче е вписано изискване да се представи магистърска диплома, което се оказа спънка за предходната потенциална номинация на ПП - Анна Райчева, която по тази причина не бе и обявена публично.

Председателски сблъсък

Оттук нататък, ако бъдат внесени и двете кандидатури, следва изслушване на двамата пред бюджетна комисия, където трябва да представят концепциите си. Тъй като и двамата са и депутати, и част от комисията, явно ще трябва да се изявяват пред колегите си, а заседанието да се води не от председателя Каримански, а от някой от заместниците му.

А като крайно ще е ключово и в каква конфигурация ще е гласуването в зала. И зад двамата, освен ако не застане цялата управляваща коалиция, ще са нужни и гласове от опозицията. Според няколко източника на "Капитал" Каримански вече е говорил и получил подкрепа от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Така в следващите дни много вероятно предстоят трудни разговори между ПП и ИТН по темата, още повече че представянето му от Слави Трифонов дава сигнал, че те ще застанат твърдо зад своя кандидат.

"Всички, които познават Любомир Каримански знаят, че той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда. А това прави кандидатурата му още по-силна. Въпреки това съм сигурен, че и по тази наша номинация ще се изговорят всякакви глупости и лъжи, ще се направят всякакви внушения. Всъщност, те вече се направиха, след гласуването в парламента на едни стандартни процедури за избор на управител на БНБ", заяви лидера на ИТН като добави, че внушенията и лъжите няма да спрат него и колегите му и че законът, моралът, "а и коалиционното споразумение, ако щете, ни позволяват, но и ни задължават да излъчим една силна и достойна кандидатура".

Освен изтеклия мандат на настоящия гуверньор Димитър Радев това е факт и за двама подуправители - Калин Христов и Нина Стоянова, така че вероятно част от разговорите ще се насочат и към тези постове. По закон те също подлежат на одобрение от парламента по сходна процедура, но право да ги номинира има само управителя. През лятото изтича мандатът и на председателя на другия ключов регулатор на небанковия сектор - Комисията за финансов надзор, което също може да се окаже разменна монета.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-P
    .........
    • + 5

    Слаби номинации. Гюров на книга е технократ, но извън това, че разбира каква е разликата между дюрация и матуритет, реално няма сериозен опит нито в банкирането, нито във финансови институции - академичният може да е важен, но в случая далеч недостатъчен. Освен това му липсват достатъчно опит/контакти в регулатора и сферата. Естествено би могъл да бъде изненада, но това е и в двете посоки - както добра, така и лоша. Не мисля, че сега е моментът да се експериментира в тази насока. От друга страна вярвам, че този господин е далеч по-искрен в намеренията си и не е някакъв случаен/препоръчан типаж с уж икономическа експертиза.

    А Каримански, ах този Каримански... Д Банк, Инвест банк, кратък стинт в някаква чуждестранна организация, която да го направи една идея по-приемлив за пост, бил той публичен или частен. Предполагам познава банковата среда такава, каквато е. Може би това е известен плюс, но в контекста на това как точно се появи на политическата карта, както и съмненията относно компетентността му са налични. Би се разбирал с част от по-старите играчи, но визията на банкерче от 90-те или ранните 2000 години вече не се приема толкова добре, особено след като се нароиха технократи из С-левъл позициите. Не е добра номинация, а по-скоро професионалист, който се е завъртял около новата формация с цел последваща реализация.

    Според мен е редно да се помисли в тази среда за удължаване на мандата на текущите с поне една или две години. В ситуация на буря сме и експериментите не са ми по вкуса. Не изключвам хипотезата който и да е от двамата да ме опровергае и да е добър капитан на кораба, но в тази ситуация излишни рискове не бих поемал. Още повече, че изглежда се върви към бламиране на коалицията и ако целият процес ще бъде просто едно раздаване/търгуване с постове (както намеква авторът с коментара за КФН) - по-добре да не се навлиза в такъв предварително опорочен процес. Защото възможността от разпад на тази коалиция става все по-реална, а киселото грозде на некомпетентни назначения за такива постове в името на компромисното съществуване ще го ядем избирателите.

    Между другото, ако приемем случващото се в ББР за някакъв бенчмарк относно кадрите, с които разполага ПППП/ДБ, не мисля, че направиха нещо освен да провизират като луди, вкл. и дискусионния похват с преоценката на дела в ПИБ въпреки липсата на активен пазар. Общо взето коментират някакви неща за развитие на МСП банка, което е повече в унисон с критичната линия за предходното управление, но и таргетираните към политическата аудитория глупости за SME/startup банка... Те в ББР клонова мрежа нямат и онлайн банкиране, пък нашите хубавци МСП банка ще развиват... Цанко Арабаджиев наскоро изцепи някаква простотия как едва ли не били открили залогът на бъдеща вещ и за първи път правели някакъв такъв продукт, което също е епична глупост и ясно показва, че посоката на назначенията е била по полит-линия. И ако в ББР беше нормално да пускаме разни приближени да си играят на банкери и да канализират финансов ресурс по усмотрение на текущите обитатели на Дондуков, когато говорим за централната банка нещата не седят по този начин.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#1] от "Quandt":

    А може би новият гуверньор просто трябва да опъне червения килим към еврозоната, да загаси лампите, да заключи БНБ и да предаде ключа във Франкфурт?

    В ситуация на пренареждане на пространството и залязващата роля, отредена и от двете страни в конфликта на ЕС, едва ли еврозоната продължава да е такъв магнит. Вероятно в такава ситуация е по-належащо да се наблегне на досъбиране на парчетата суверенитет?

    Пък и при все по-видимия разпад на сламената коалиция, в която орелът, ракът, щуката и сценаристите са уникално неконсенсусни, всяко стратегическо назначение прилича на забиване на нокти на всяко от тия животни в изплъзващата им се власт.

    БГ политическия живот в последните три десетилетия дава десетки примери за това. И нито един в опровержение.

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Да, това и подготвят принципно, вкл. в самата БНБ вече има отдели на подчинение от ЕЦБ в части като пране на пари и тн, така че процесът е задействан от доста време.

    Точно в момента е крайно глупаво да форсираме това с ЕЗ, би било добре даже да забавим скорост, ако е възможно, дори от икономическа гледна точка ако има възможност за лавиране ибхх предпочел да направим компромис, дори ако ще да става дума за допускането на Македония(което така или иначе ще стане, поне да изтъргуваме това адекватно).

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#3] от "Quandt":

    Като виждам и слушам на какви политически сме налетели, "изтъргуването" най-вероятно ще представлява след (...) да изперем и чаршафите...
    Изключително сме го загазили!

    Нередност?
  • 5
    jokataa avatar :-|
    Brickleberry
    • - 3
    • + 1

    Четейки, (с интерес 🙂) коментарите и аз изпадам в дилема коя от двете злини ("С. Македония" или еврозона) е по-голяма. Все се мисля, че второто по-някакъв начин е обратимо, а ако отстъпим от първото няма връщане назад. А при разпад на колицията и предсрочни избори какво друго ще се промени, освен че Възраждане ще си увеличи присъствието в НС. Дотам сме се докарали да почне човек да приема и преглъща последствията от това в името на дори микро-стъпка в полза на повече суверенитет и защита на национален интерес.

    Нередност?
  • 6
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#5] от "Brickleberry":

    Патова ситуация, за съжаление сме го загазили адски много, както казва Др. Д. Но както казах - мисля, че Борисов изяде достатъчно шамари покрай опита си да се прави на Орбан Jr, така че и другите политически играчи схванаха съобщението. Ще допуснем Македония в ЕС, това е ясно. Въпросът е дали текущите обитатели на Дондуков ще имат мозъка да го направят адекватно. Вероятно не, уви.

    Просто мисля, че е по-добре да се опитаме да забавим процеса и ако това е нещо, което сме поели като ангажимент, бих предпочел да търгуваме и да не влизаме в еврозоната. За съжаление може би подобна опция в главите на властимащите ни хубавци е извън дискусия, така че с времето ни очаква както ЕЗ, така и допускане на Македония.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#6] от "Quandt":

    Всеки следващ гуверньор става все по-политически зависим. А като се има пред вид качеството (и нескритите зависимости) на действащия аморфен политически модел на наложения НПО тип управление, няма как да има светлина в края на тунела.
    Изходът е засипан, а и самият тунел е пред срутване.

    Що се отнася до културния дебат ЕЗ или БЮРМ в ЕС, скромното ми мнение е, че това чудене е от едно друго време и е ужасно безсмислено. Нито ЕЗ, нито БЮРМ в ЕС.

    Защото нито ЕЗ вече е това, за което беше замислена, нито ЕС тръгна по пътя, начертан от бащите-основатели. Пък и дневният ред от месец вече е съвсем друг.

    За да бъде субект еврото, някой трябва да го приема за нещо като резервна валута. А европроизводството се базира с чужди суровини и чужди енергоизточници да се вади свръхпринаден продукт. А и енергията, и суровините по една феноменална ирония са у най-санкционираната от ЕС държава - Русия. Още повече САЩ нямат никакъв интерес от втори "демократичен" властови център в Европа. Така че никой от световните мастодонти не вижда бъдеще у ЕС и песента му е изпята в средносрочен план. С все еврото.

    Големите суровинни държави - Русия, С.Арабия, Иран, Бразилия, както и световният купувач на всичко - Китай, вече работят с юани. И как да бъде иначе, след като САЩ си самоизвадиха очите с блокирането на 300 млрд доларови резерви на руската ЦБанка! Доларът, както и американските облигации определено стават прекалено токсични, защото се превръщат в откровен инструмент за шантаж.

    В момента тектонични геополитически плочи се разместват с трясък. В ЕС се затварят структурни предприятия в металургията, циментовата, целулозната, химическата промишлености, поради високите цени на енергията. Съвсем скоро ще се усети и камшичния удар на щедро налаганите санкции. В същото време безсубектният Брюксел продължава да се мисли за субект на нещо си. Не е решил на какво точно.

    А Киро, Асен и Лена Б. продължават да изпълняват програми, писани на стария глобалистичен правопис...

    Нередност?
  • 8
    habet_sibi avatar :-|
    Question Mark
    • - 1

    Поздравления на всички коментирали по-горе!

    Какъв е рискът от непопулярни решения по темата табу при всеки от двамата кандидати?

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#8] от "Question Mark":

    Змаеш ли, Question Mark, председателят на БНБ по длъжностна характеристика не се занимава с пробутване на БЮРМ в ЕС. Както и да се казва.
    Много буквално възприемаш идеята на Quandt за изтъргуване на това срещу забавяне/прекратяване на хлъзгането на БГ по нанадолнището към ЕЗ.

    По-интересното е не как ще се казва гуверньорът, а системата от политически надупвания, предшестващи избора му. Защото след конфузията с топ кандидата на Киро за министър на отбраната Тагарев, когото БСП поряза, стана много видимо, че коалицията е изправила кардиограмата.

    Напънът `е те сега да се гласува гуверньор при ясното нестиковане на животните (орела, рака, щуката и сценаристите) в управляващото мнозинство е още един ясен сигнал, че напролет отиваме на избори.

    Ако след тях героизираният след спането в РПУ-то баце ни яхне отново, БЮРМ лично ще го изкъпем и заведем за ръчичка в ЕС, защото банкянецът `яде бой заради опитите за самостоятелност и като всяко куче вече знае кой дава кокали и кой бие. Тия от Козяк бият и той ще им ходи вече плътно по гайдата.

    А ЕЗ? Тя не интересува никого от международните фактори.
    И какви разплащания в € се задават чак толкова? Кремъл пре@ба "недружествените държави" ( БГ - тоже) като реши да им продава засега газ, а после и всичко останало, срещу рубли. Т.е. отиваш на Московская биржа и си купуваш по курса на деня рубли, за да си платиш газа/нефта/пшеницата/алуминия/ванадия/слънчогледа/стоманата/никела/волфрама/златото/лантана/неодима и т.н.

    Помня преди десетна години президентът (2005-2013) на Иран - Махмуд Ахмадинеджад разви тезата, че освен двете съществуващи петролни борси в Лондон и Ню Йорк, които търгуват в USD, Иран ще направи трета петролна - Персийска - борса в Техеран, която ще търгува в евро.

    Всички знаем как изведнъж след това изказване Иран бе нарочена, че развивя ядрена военна програма и последва генералната репетиция на това, което сега се стовари върху Русия - космически санкции.

    Проблемът е опазването хегемонията на долара, зад която се прокрадва американската хегемония. Отмре ли доларът - мъртва е и Америка.
    Та в този ред на мисли, московският ход за продажба на незаменимите руски суровини единствено срещу рубли може да се сравни с десетина пирона в ковчега на долара.

    Разплащането между Русия и Китай/Индия/Бразилия/Турция в местни валути, на Китай със Саудитска в юани е още кило пирони пак там.

    Мисля, че в рамките на няколко месеца ще го дозаковат. А (както писах по-горе) блокирането на руските доларови активи и доста откровен самоубийствен под, който всички, дето инвестират в долари и американски облигации разчитат абсолютно еднозначно.

    Нередност?
  • 10
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#8] от "Question Mark":

    Предполагам, че имаш предвид еврото като тема табу или?

    И в двата случая - никакви. Дали ще е Гюров или Каримански няма особено значение относно прогреса към еврото. Това са стратегически цели, за които има консенсус от кажи-речи целия полит-елит. В крайна сметка работата на банките генерално обича тишината, същото се отнася и за централната. Може би единственият по-специфичен шум в системата, когато се говореше повече за БНБ беше около фалита на КТБ.

    Интересен пример за дейността на БНБ бяха и акциите на Кирил Петков в ББР. Тогава той беше поизбързал и в ентусиаЗЪма си (по неговия изказ) май беше започнал да входира разни документи преди указът за назначаване да влезне в сила. В Труд четох разни очерци, че от БНБ впоследствие са го посъветвали да оттегли входираното, защото иначе трябва да го докладват като престъпление.

    Друг пример, отново свързан с КП, беше когато започна рокадите в ББР. Извън чистите формалности, които старият мениджмънта ползваше за да забави вписването и да оспорва уволненията си, технически за да си член на НС и СД на банка е необходимо одобрение от БНБ, за което има и изисквания. Например хора, които са били в борда на някоя от фалиралите банки не могат да получат лиценз, както и такива без релевантен опит. За тази цел се води т.нар. регистър по наредба 20, която регламентира тези условия, вкл. и необходимостта от минимум 3 години(за магистри) на ръководна функция в банка/институция/дружество съпоставимо на банка. Преди рокадата в ББР имаше трима изпълнителни, единият от които пристигна от ПИБ и вероятно беше свързан с покупката на дела, когото и запазиха. На мястото на двамата дойдоха общо трима души. Двама от които са вписани като членове на СД и изпълнителни директори. Третият обаче е вписан единствено като член на СД, тъй като през кариерата си не е и помирисвал ръководна функция в банка. Все пак банката се въздържа и формално одобри всички покемони, при това доста скоростно (11.6.2021 е датата от съответния регистър, който гледам в момента). Технически погледнато БНБ имаше достатъчни основания да откаже поне една от кандидатурите, за която бих казал единствено, че пристига по линия на приятелство с КП, а не толкова поради компетентност. Централната банка, доколкото приемаме, че това решение е взето от някакъв колективен орган вътре, в който не съм сигурен дали и Радев е присъствал, е предпочела да не се меси допълнително, като е издала съответните одобрения в рамките на закона. Тоест двама от тримата новоизлюпени банкерчета са вписани и като членове на СД, и като ИД, а единият са го потупали по челцето и утешително е назначен само за председател на СД. Изглежда, че банката пази някаква здравословна дистанция от тези дела и просто са одобрили това, което не противоречи на закона.

    Ако тръгнем да бистрим темата в детайли - ами за първият споменах, вторият член на СД и ИД е там по линия на полит-активизма си и функцията си като ковчежник на Зелените, а третият е финансов директор от Дир.Бг, чиито собственик всъщност беше партньор с КП с онези измислени провиотици, но за разлика от другите двама чешити, реално има едни 15 години допълнителен опит, вкл. и на реални ръководни позиции. Та така...

    А това, което Др. Д коментира са геополитически теми...

    Нередност?
Нов коментар